10/07/2007

Ο TAKIS στη foundation Maeght

Ο γλύπτης TAKIS αυτή τη περίοδο και μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και μέχρι την επόμενη Άνοιξη όπου θα παρουσιασθεί αναδρομικά το έργο του στο Μουσείο Ορσέ, απολαμβάνει ό,τι επιθυμεί κάθε καλλιτέχνης. Την αποδοχή. .Η μάλλον το πιο σωστό είναι τη δόξα…

Το επιστέγασμα στην εκθεσιακή πορεία ενός καλλιτέχνη είναι η παρουσίασή του από τη foundation Maeght , στo Saint-Paul de Vence στη Γαλλία.

Αυτή τη φορά επιλέχτηκε ο διεθνούς φήμης γλύπτης Τακις, τον οποίο οι Γάλλοι λατρεύουν και τα έργα του στη κορυφαία αυτή συλλογή, συντροφεύουν πλέον τα έργα των Πικάσο, Καλντέρ, Μπράκ, Μπονάρ, Λεζέ, Σαγκάλ, Μιρό,Τζιακομέτι και άλλων κορυφαίων καλλιτεχνών της Μοντέρνας και της Σύγχρονης Τέχνης της διεθνούς καλλιτεχνικής σκηνής.

Διακόσιες χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Πάνω από εκατό ατομικές και θεματικές εκθέσεις κορυφαίων καλλιτεχνών. Αφιερώματα με ποιητές, φιλοσόφους, ιστορικούς τέχνης και καλλιτέχνες είναι ένας ελάχιστος απολογισμός του κορυφαίου ιδρύματος , όνειρο για κάθε καλλιτέχνη.

Ο Τακις για τους Γάλλους , είναι ένας μεγάλος αστρικός χειριστής. Διαβολικός. Αγνός. Μουσικός. Αναρχικός. Διονυσιακός. Απολλώνιος .Δεξιοτέχνης και ποιητής . Ανυπόταχτος. Ερωτικός.. Τα έργα του σε προκαλούν… σε χαϊδεύουν, σε αγγίζουν…

Διακεκριμένος από τον Μαρσσέλ Ντυσάμπ. Ακουσμένος από τον Τζον Γκέιτζ. Συγκρινόμενος με τον Στοκχάουζεν. Φίλος των μεγάλων της Beat Genεration. Φίλος των Μπιτλς και του Αντι Γουόρχολ. Καταραμένος και σαγηνευτής. Έτσι παρουσιάζεται ο Τακις στο Παρίσι.

Στην έκθεση αυτή η οποία θα διαρκέσει έως το τέλος Ιουνίου παρουσιάζονται τα μουσικά του έργα καθώς και τα αιολικά έργα ,συμβολικά στη πενηντάχρονη πορεία του κοσμοπολίτη καλλιτέχνη…

Για έναν ολόπκληρο περίπου χρόνο, οι Γάλλοι θα αφεθούν στη σκοτεινή μαγεία τη φυσικής επιστήμης των έργων του μεγάλου γλύπτη ΤΑΚΙ που είναι η Έλξη…μια έννοια μυστηριώδης και πάντως ελληνική. Μέχρι εκεί που δε παίρνει… Γιαυτό οι Γάλλοι γουστάρουν τον Τακι.. Γιατί τους έδωσε σε γερή δόση ότι επιθυμούσαν για την Ελλάδα. Αυτό του το χρωστούν οι Γάλοι.

Art-Fax

Φεύγουν μία μία οι σοβαρές γκαλερί από τη περιοχή του Ψυρρή. Πρώτη έκλεισε η Ρεβέκκα Καμχη, μετά η Down Town, η Άρτιο, η unlimited,και τώρα μαθαίνω ότι ο Ρένος Ξύπας βρήκε χώρο στη δυτική Αθήνα όπου ετοιμάζεται να μετακομίσει το Σεπτέμβριο….

Το Σεπτέμβριο επίσης θα κάνει την επανεμφάνισή της η Down Town art gallery και πρόκειται για τη πραγματική Down Town και όχι τις άλλες …μαϊμούδες που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια παντού…


-Ποιος διευθυντής Μουσείου εκδίδει πλαστά πιστοποιητικά αυθεντικότητας για έργα τα οποία διακινούν στην αγορά …λαμόγια του Κολωνακίου?

Άγνωστος συλλέκτης αγόρασε στη παρααγορά του Κολωνακίου, έργο γνωστού ζωγράφου αντί 3000 Ευρώ. Στη συνέχεια με τη διαμεσολάβηση γνωστού εμπόρου, αγοράσθηκε αντί 12000 Ευρώ, για να καταλήξει σε γνωστό συλλέκτη για 20000Ευρώ….

….