10/17/2007

AΓΝΩΣΤΟΣ ΕΛΥΤΗΣ

Από σήμερα θα αρχίσω να δημοσιεύω αποσπάσματα απο μια άγνωστη συζήτηση που είχε δώσει ο Οδυσσέας Ελύτης με τον Τεριάντ το 1951 και η οποία δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα.
Η συζήτησή τους έγινεμεταξύ Ρώμης και Παρισίων, την Άνοιξη του 1951 μεταξύ των μηνων Μάιου-Ιούνιου.


-Ποιο σωστό μου φαίνεται να αρχίσουμε απο μερικά βιογραφικά...
-Όπως προτιμάτε. Μη λησμονείτε όμως οτι δικαίωμα στη δημοσιότητα έχουν μόνο τα στοιχεία που μπορει να φωτίσουν απο μια άγνωστη πλευρά ένα ποιητικό έργο.Σας παρακαλώ να περιοριστούμε σε αυτά.
-Γεννηθήκατε?
-Στη Κρήτη.Αλλά κατάγομαι απο τη Λέσβο και μεγάλωσα στην Αθήνα. Ενώσετε με τρείς ευθείες πάνω στο χάρτη αυτά τα σημεία και θα δείτε να σχηματίζεται ένα τρίγωνο, που το κέντρο του βρίσκεται "καπου" στο Αιγαίο Πέλαγος.Εκεί υπάρχω ουσιαστικά και απο εκεί προσδιορίζεται η μοίρα μου.Αν σας πώοτι τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων τα πέρασα όλα σε ένα μικρο νησί, απο αυτά που διατηρούν ακόμη τα χνάρια του αγώνα της ανεξαρτησίας μας, θα εννοήσετε πιο εύκολα και την καταγωγή της ηθικής χροιάς που τείνει να πάρει σήμερα ο νησιωτισμός στη ποίησή μου.

-Και που θα άντλησε νέεσ δυνάμεισ φαντάζομαι απο τη συμετοχή σας στον Αλβανικό πόλεμο...
-Ναί. Απο την άποψη οτι σε ώριμη ηλικία, μου δόθηκε η χάρη να λάβω μέρος σε ένα απο εκείνα τα γεναία βήματα που κάνει ο Ελληνισμός προσ το θαύμα, με κάθε πιθανότητα να πέσει, και όμως με κάθε βεβαιότητα να κερδίσει.Το λέω με ταπεινωσύνη και άκρα σοβαρότητα. Ξέρω οτι οι άλλοι ειρωνεύονται, αλλά εμένα ο θάνατος,που τον αντίκρυσα κατάματα τότε, αχρήστεψε μέσα μου κάθε τέτοια διάθεση.Και σήμερα, από το φόβο μήπως αγγίξωω έννοιες που κατάντησαν συμβατικές,προτιμώ το θάρρος να τις ξαναπάρω στα χέρια μου με τρόπο διαφορετικό.Στην υπόθεση της Αλβανίας δεν είδα τη διαμάχη δύο λαών,ούτε το δυναμισμό της φυλής.Είδα τη νίκη της ωραίας αφροσύνης επάνω στον υπολογισμό.Και ακόμη την υγεία που παρουσιάζει το ένστικτο του λαού μας, οταν μπροστά στον κίνδυνο μπορεί να ξεχωρίζει διαμιάς το Καλό απο το Κακό.Μέσα στο συσκοτισμό που μας έφεραν οι καιροί της σοφιστείας και της προπαγάνδας, μου αρέσει να υπολογίζω σε αυτο το φως..."

Αθριο η συνέχεια...

65 εργα του Γκρέκο στην Αθήνα

Μεγάλη έκθεση του Γκρέκο στην Αθήνα με 65 μοναδικά έργα ξεκίνησε επίσημα χθές στο
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ με τίτλο “Ο Γκρέκο και το εργαστήριό του”
Δειάρκεια έκθεσης
17 Οκτωβρίου 2007 – 5 Ιανουαρίου 2008


Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Ο Γκρέκο και το εργαστήριό του», η οποία θα διαρκέσει από τις 17 Οκτωβρίου 2007 έως τις 5 Ιανουαρίου 2008.

Η έκθεση είναι μια παραγωγή της SEACEX (Sociedad Estatal Para la Acción Cultural Exterior) σε συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή-Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Iberdrola Renewables.

Η έκθεση περιλαμβάνει 58 έργα από μεγάλα μουσεία της Ισπανίας (Μουσείο Ελ Γκρέκο - Τολέδο, Μουσείο Santa Cruz - Τολέδο, Μουσείο Πράδο - Μαδρίτη, Patrimonio Nacional: Palacio Real, Real Monasterio de S. Lorenzo de El Escorial, Lazaro Galdiano - Μαδρίτη, Εθνική Βιβλιοθήκη – Μαδρίτη, Μουσείο Καλών Τεχνών Μπιλμπάο, Μουσείο Καλών Τεχνών – Σεβίλλη κ.ά), των Ηνωμένων Πολιτειών (Metropolitan Museum of Art - Ν. Υόρκη, Hispanic Society of America - Ν.Υόρκη), της Ουγγαρίας (Szépmüvészeti Museum – Βουδαπέστη) και της Ελβετίας (Συλλογή Bührle), εκ των οποίων 8-10 πίνακες φέρουν την υπογραφή του μεγάλου δημιουργού της Ισπανικής τέχνης του 17ου αιώνα, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο).

Μαζί με τις δημιουργίες του Γκρέκο θα παρουσιαστούν έργα των μαθητών του, του γιου του Jorge Manuel Theotocopuli (1578-1631) και Luis Tristan (c.1585-1624) και άλλων ζωγράφων που αποδίδονται στο εργαστήριό του, καθώς επίσης και έργα του Blas Muñoz (τέλη 17ου αιώνα). Τέλος, θα συμπεριληφθεί ένα αντίγραφο από το Μουσείο Πράδο, το οποίο αρχικά είχε αποδοθεί στον Γκρέκο.

Η έκθεση θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην Ισπανική περίοδο του Γκρέκο με στόχο να προβληθεί η καθοριστική επιρροή του την εποχή εκείνη, καθώς και η επιστημονική τεκμηρίωση του εργαστηρίου του. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει η Carmen Garrido (Μουσείο Πράδο), ο José Alvarez Lopera, ιστορικός τέχνης (Μουσείο Πράδο) και ο Νίκος Χατζηνικολάου, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος στα ελληνικά και τα ισπανικά.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία
Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και στις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού. Οι μαθητές θα παρακολουθούν αρχικά μία 20λεπτη προβολή, σχετική με τη ζωή και το έργο του El Greco, και στη συνέχεια θα ξεναγούνται στην έκθεση από Μουσειοπαιδαγωγό του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Στους μαθητές θα δίνεται εκπαιδευτικό βιβλίο σχετικό με το θέμα της έκθεσης. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να τηλεφωνούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, 13:00 – 16:00 μ.μ. στο 210 7239438 για να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους στο Μουσείο.