10/17/2007

65 εργα του Γκρέκο στην Αθήνα

Μεγάλη έκθεση του Γκρέκο στην Αθήνα με 65 μοναδικά έργα ξεκίνησε επίσημα χθές στο
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ με τίτλο “Ο Γκρέκο και το εργαστήριό του”
Δειάρκεια έκθεσης
17 Οκτωβρίου 2007 – 5 Ιανουαρίου 2008


Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει την έκθεση «Ο Γκρέκο και το εργαστήριό του», η οποία θα διαρκέσει από τις 17 Οκτωβρίου 2007 έως τις 5 Ιανουαρίου 2008.

Η έκθεση είναι μια παραγωγή της SEACEX (Sociedad Estatal Para la Acción Cultural Exterior) σε συνδιοργάνωση με το Ίδρυμα Ν.Π. Γουλανδρή-Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της Iberdrola Renewables.

Η έκθεση περιλαμβάνει 58 έργα από μεγάλα μουσεία της Ισπανίας (Μουσείο Ελ Γκρέκο - Τολέδο, Μουσείο Santa Cruz - Τολέδο, Μουσείο Πράδο - Μαδρίτη, Patrimonio Nacional: Palacio Real, Real Monasterio de S. Lorenzo de El Escorial, Lazaro Galdiano - Μαδρίτη, Εθνική Βιβλιοθήκη – Μαδρίτη, Μουσείο Καλών Τεχνών Μπιλμπάο, Μουσείο Καλών Τεχνών – Σεβίλλη κ.ά), των Ηνωμένων Πολιτειών (Metropolitan Museum of Art - Ν. Υόρκη, Hispanic Society of America - Ν.Υόρκη), της Ουγγαρίας (Szépmüvészeti Museum – Βουδαπέστη) και της Ελβετίας (Συλλογή Bührle), εκ των οποίων 8-10 πίνακες φέρουν την υπογραφή του μεγάλου δημιουργού της Ισπανικής τέχνης του 17ου αιώνα, Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο).

Μαζί με τις δημιουργίες του Γκρέκο θα παρουσιαστούν έργα των μαθητών του, του γιου του Jorge Manuel Theotocopuli (1578-1631) και Luis Tristan (c.1585-1624) και άλλων ζωγράφων που αποδίδονται στο εργαστήριό του, καθώς επίσης και έργα του Blas Muñoz (τέλη 17ου αιώνα). Τέλος, θα συμπεριληφθεί ένα αντίγραφο από το Μουσείο Πράδο, το οποίο αρχικά είχε αποδοθεί στον Γκρέκο.

Η έκθεση θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην Ισπανική περίοδο του Γκρέκο με στόχο να προβληθεί η καθοριστική επιρροή του την εποχή εκείνη, καθώς και η επιστημονική τεκμηρίωση του εργαστηρίου του. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει η Carmen Garrido (Μουσείο Πράδο), ο José Alvarez Lopera, ιστορικός τέχνης (Μουσείο Πράδο) και ο Νίκος Χατζηνικολάου, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Την έκθεση θα συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος στα ελληνικά και τα ισπανικά.

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία
Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και στις μεγάλες τάξεις του Δημοτικού. Οι μαθητές θα παρακολουθούν αρχικά μία 20λεπτη προβολή, σχετική με τη ζωή και το έργο του El Greco, και στη συνέχεια θα ξεναγούνται στην έκθεση από Μουσειοπαιδαγωγό του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων. Στους μαθητές θα δίνεται εκπαιδευτικό βιβλίο σχετικό με το θέμα της έκθεσης. Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να τηλεφωνούν από Δευτέρα έως Παρασκευή, 13:00 – 16:00 μ.μ. στο 210 7239438 για να προγραμματίσουν την επίσκεψή τους στο Μουσείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: