11/11/2011
Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη, Andy Holden The Cookham Erratics
ΕΚΘΕΣH
Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη,
Andy Holden The Cookham Erratics
Διάρκεια: έως 4 Δεκεμβρίου 2011
Το πρόγραμμα «Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη» είναι μία συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, με σκοπό τη συνάντηση τεσσάρων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βρετανία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τόσο στην εγχώρια σκηνή της κάθε χώρας όσο και στη διεθνή σκηνή. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος συνεργασίας οι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη, προτείνοντας μία διαφορετική θεώρηση τόσο των συλλογών όσο και του χώρου του.
Τα έργα που έχουν ανατεθεί στους τέσσερις καλλιτέχνες θέτουν ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τον ρόλο του Μουσείου στην αναπαράσταση της ιστορίας, της γνώσης και της παράδοσης, καθώς και με τις συνθήκες θέασης του έργου τέχνης και της σχέσης μεταξύ καλλιτεχνικής παραγωγής και θεσμικού πλαισίου υποδοχής της. Παρουσιάζοντας έργα που υπερβαίνουν τα πραγματικά και συμβολικά όρια του μουσείου η σειρά αυτή φιλοδοξεί να «ενεργοποιήσει» τις μόνιμες συλλογές και εκθέσεις του και να προτείνει καλλιτεχνικές προσεγγίσεις που διατυπώνουν ξεχωριστές, αποσπασματικές αφηγήσεις, ανατρέποντας την στατικότητα που παραδοσιακά συνδέεται με μουσειακά ιδρύματα. Με αυτό το «άνοιγμα» του Μουσείου σε εναλλακτικές ερμηνείες, ενισχύεται η λειτουργία του υλικού του ως δυναμικής μορφής μνήμης και αποκαλύπτονται νέες προοπτικές σχετικά με τον ρόλο του στην κοινωνία.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Βρετανός καλλιτέχνης Andy Holden επισκέπτεται την Αθήνα για να παρουσιάσει ένα νέο έργο, ειδικά φτιαγμένο για το κεντρικό κτήριο του Μουσείου Μπενάκη. Το έργο αυτό, με τίτλο The Cookham Erratics, συνεχίζει την διερεύνηση ζητημάτων που ο καλλιτέχνης ξεκίνησε να επεξεργάζεται στην έκθεσή του στην Tate Britain το 2010. Εκεί είχε κατασκευάσει το μεγεθυμένο, κεντημένο αντίγραφο ενός πέτρινου θραύσματος, που είχε πάρει από την Πυραμίδα της Γκίζας όταν ήταν παιδί. Στο έργο The Cookham Erratics, ο Andy Holden συνδιαλέγεται με τον χώρο και τα αντικείμενα των αιθουσών με αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά γλυπτά του Μουσείου Μπενάκη, μέσα από μία προσωπική αρχαιολογία που χρησιμοποιεί την χειροναξία, την ανέκδοτη ιστορία και την αλλαγή κλίμακας για να εξετάσει την σχέση μεταξύ προσωπικής ανάμνησης και μνημείου καθώς και την αυταρχική φύση της αφήγησης.
Διοργάνωση: Βρετανικό Συμβούλιο, Μουσείο Μπενάκη
ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ
Η νεοελληνική τέχνη μέσα από τα ημερολόγια της εταιρίας ΑΓΕΤ Ηρακλής (1956-2009)
Εγκαίνια: Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011, ώρα: 20.00
Διάρκεια: έως 4 Δεκεμβρίου 2011
Η συλλογή έργων τέχνης της ΑΓΕΤ Ηρακλής έχει παραχωρηθεί στο Μουσείο Μπενάκη για 19 χρόνια. Στο πλαίσιο της όσο το δυνατόν καλύτερης και αρτιότερης προβολής και αξιοποίησής της, σχεδιάζεται ήδη για το Φθινόπωρο του 2011 η πρώτη έκθεση με έργα από τη συλλογή.
Πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση, που θα συμπεριλάβει έργα από όλα τα ημερολόγια της ΑΓΕΤ, με χρονολογική σειρά, ώστε να επισημανθεί, με τον τρόπο αυτό, η αδιάλειπτη παρουσία τους στην καθημερινή ζωή για μια περίοδο μεγαλύτερη των πενήντα ετών. Μεταξύ των ζωγράφων που θα εκπροσωπηθούν είναι εκπρόσωποι της «παλαιότερης» γενιάς, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Σπύρος Βασιλείου, ο Γιάννης Σπυρόπουλος, αλλά και αρκετοί νεότεροι, όπως ο Παναγιώτης Τέτσης, ο Αλέκος Λεβίδης, ο Γιώργης Βαρλάμος, ο Δημήτρης Μυταράς και ο Αλέκος Φασιανός.
Παράλληλα θα παρουσιαστούν και ορισμένα από τα ημερολόγια, τα οποία, εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν πλέον ιστορικά τεκμήρια, είναι και από μόνα τους μικρά έργα τέχνης.
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη
ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ-ΓΚΙΚΑ
Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011, ώρα: 12.00
Εγκαίνια του Πωλητηρίου της Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Λίγο καιρό πριν ανοίξει τις πύλες της στο κοινό η εμπλουτισμένη Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το ολοκαίνουργιο Πωλητήριο, στο ισόγειο του κτηρίου της, προαναγγέλλει με πρωτότυπο τρόπο τη μοναδικότητα του νέου αυτού μουσειακού παραρτήματος. Το Πωλητήριο ανοίγει, λίγο προτού λειτουργήσει η Πινακοθήκη, με σκοπό να εξασφαλίσει τα κονδύλια που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της έκθεσης και να πραγματοποιηθούν οι εργασίες αποπεράτωσης του.
Στο Πωλητήριο αυτό τα αντικείμενα αποτελούν νέες παραγωγές, εμπνευσμένες κατά κύριο λόγο από το έργο του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, αλλά και γενικότερα από την καλλιτεχνική παραγωγή της γενιάς του Μεσοπολέμου. Πλαισιώνονται από μια ιδιαίτερα αξιόλογη συλλογή βιβλίων σχετικής θεματολογίας, τόσο γύρω από την ελληνική τέχνη όσο και γύρω από τη διεθνή κίνηση της ίδιας εποχής.
Καλλιτέχνες και σχεδιαστές έχουν δημιουργήσει μοναδικά έργα και συνθέσεις, ο καθένας με την προσωπική του σφραγίδα και την προσωπική του υπογραφή. Στοιχεία από τα τοπία και τη μυθολογία που είχαν εμπνεύσει τον Γκίκα, μεταλλάσσονται σε ολοκαίνουργιες ευφάνταστες δημιουργίες. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγονται παλιότεροι συνεργάτες του Πωλητηρίου, αλλά και άλλοι νεότεροι. Κορυφαίοι σχεδιαστές κοσμημάτων, όπως η Κορίννα Κουτούζη, η Έλενα Βότση, η Κατερίνα Ανέστη, και κεραμικής όπως η Θεοδώρα Χωραφά και η Θωμαή Κόντου, συνυπάρχουν με νέες ομάδες σχεδιαστών, όπως οι Brainstorm, οι 157+173 Designers και οι We design οι οποίοι σχεδίασαν και τη νέα συσκευασία.
Το νέο Πωλητήριο θα λειτουργεί ώρες καταστημάτων, δεδομένου ότι βρίσκεται στην καρδιά του εμπορικού κέντρου της πόλης και έχει ανεξάρτητη είσοδο από την Πινακοθήκη.
Ευχόμαστε το Πωλητήριο να έχει την επιτυχία των άλλων καταστημάτων του Μουσείου Μπενάκη, και παρά τη δυσμενή συγκυρία να το αγκαλιάσει ο κόσμος, γιατί με τον τρόπο αυτό ενισχύεται το πολιτιστικό έργο και η κοινωνική προσφορά του Ιδρύματος.
Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό Κτήριο
Κουμπάρη 1
Αθήνα 106 74
Τηλ. 210 367 1000
Follow us on Facebook, TWITTER
Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 09.00 – 17.00
Πέμπτη : 09.00 - 24.00
Κυριακή: 09.00 -13.00
Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ
Μουσείο Μπενάκη – Πωλητήριο Πινακοθήκης Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα
Κριεζώτου 3
Αθήνα 106 71
Τηλ. 210 36 30 204
Follow us on Facebook, TWITTER
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ-ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2011
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Τράπεζα της Ελλάδος. Τα κτίρια
Διάρκεια: έως 27 Νοεμβρίου 2011
Η Τράπεζα της Ελλάδος ιδρύθηκε το 1928 σύμφωνα με το πρωτόκολλο της 15ης Σεπτεμβρίου της Γενεύης του 1927 και αποτελεί τη μοναδική Εκδοτική Τράπεζα της Χώρας. Αμέσως σχεδόν μετά την ίδρυση της ελήφθη μέριμνα για τη στέγαση τόσο του κεντρικού της καταστήματος στην Αθήνα, όσο και των υποκαταστημάτων που χρειάστηκε να ιδρύσει στην ελληνική επαρχία για την άσκηση της πολιτικής της.
Για τη δημιουργία του κεντρικού καταστήματος της Αθήνας και των δύο υποκαταστημάτων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης (όπου συστεγάζεται σε κοινά κτίρια με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας) προκηρύχθηκαν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, στους οποίους συμμετείχαν οι σημαντικότεροι αρχιτέκτονες του Μεσοπολέμου. Τα υπόλοιπα υποκαταστήματα χτίστηκαν κατά τη διάρκεια μισού περίπου αιώνα από την Τεχνική Υπηρεσία της Τράπεζας της Ελλάδος.
Στην έκθεση παρουσιάζονται οι συμμετοχές στους τρεις πολύ σημαντικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς του Κεντρικού και των υποκαταστημάτων της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά, καθώς και σχέδια και φωτογραφίες (εποχής και πρόσφατες) και των υπόλοιπων υποκαταστημάτων της Τράπεζας στη χώρα. Εκτίθενται επίσης σχέδια λεπτομερειών, εσωτερικής διακόσμησης, επίπλων κ.λπ., τα οποία σχεδιάστηκαν για τα ίδια υποκαταστήματα, καθώς και έπιπλα εποχής από το κεντρικό κατάστημα της οδού Πανεπιστημίου στην Αθήνα.
Διοργάνωση : Μουσείο Μπενάκη - Αρχεία Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος
Damien Hirst. New Religion
Διάρκεια: έως 27 Νοεμβρίου 2011
H πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα του παγκοσμίου φήμης Βρετανού καλλιτέχνη Damien Hirst με τίτλο New Religion, φιλοξενείται στην Αθήνα μετά τον πρώτο σταθμό της στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη.
Η έκθεση παρουσιάζει κυρίως μεταξοτυπίες, γλυπτά, κατασκευές και ζωγραφικά έργα και αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της εικαστικής πρακτικής του γνωστότερου μέλους των Young British Artists που κυριάρχησε στη Βρετανική και την παγκόσμια εικαστική σκηνή τη δεκαετία του ’90.
Ολόκληρη ή μέρη της συγκεκριμένης έκθεσης, έχουν παρουσιαστεί στο Victoria & Albert Museum (Λονδίνο), στο Palazzo Pesaro Papafava (Βενετία), Rogaland Museum (Stavanger, Νορβηγία).
Επιμέλεια: Άρτεμις Ποταμιάνου
Διοργάνωση : Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και την Paul Stopler Gallery του Λονδίνου.
Αγήνωρ Αστεριάδης, 1898-1977
Διάρκεια: έως 20 Νοεμβρίου 2011
Έκθεση αφιερωμένη σε έναν από τους σημαντικότερους εκπροσώπους των ζωγράφων που συγκαταλέγονται στη «Γενιά του ’30», ο οποίος συνέβαλλε στην ανανέωση της ελληνικής τέχνης κατά τον μεσοπόλεμο, συνδυάζοντας τα διδάγματα των ευρωπαϊκών πρωτοποριών με αναφορές στην ελληνική παράδοση. Ως ενεργό μέλος αυτής της γενιάς, συμμετείχε στις δραστηριότητες της «Ομάδας Τέχνη 1930», καθώς και σε άλλες σημαντικές εκθέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Στην έκθεση παρουσιάζονται 150 έργα του ζωγράφου από διάφορες συλλογές της Ελλάδας, ανέκδοτα σχέδια και ακουαρέλλες, καθώς και υλικό από το αρχείο του ιδίου, μεγάλο μέρος του οποίου δημοσιοποιείται για πρώτη φορά. Ο επισκέπτης θα παρακολουθήσει τα βήματα του δημιουργού, τις αισθητικές του επιλογές, αλλά και τις επιρροές που δέχτηκε από άλλους σύγχρονους ή παλαιότερους του έλληνες ή ξένους καλλιτέχνες.
Επιμέλεια έκθεσης: Ειρήνη Οράτη
Διοργάνωση : Μουσείο Μπενάκη
Αφιέρωμα στον γλύπτη Θόδωρο. Υπερ-τύμβιο Αφιέρωμα
Διάρκεια: έως 4 Δεκεμβρίου 2011
Αφιέρωμα στην καλλιτεχνική και πνευματική προσφορά του γνωστού Έλληνα γλύπτη Θόδωρου.
Τη μέρα των εγκαινίων (19 Οκτωβρίου 2011, 20.00) θα αποκαλυφθεί στο αίθριο του Κτηρίου της Οδού Πειραιώς, η εγκατάσταση ενός εμβληματικού νέου έργου, κατασκευασμένου ειδικά για το χώρο.
Πρόκειται για ανάρτηση από συρματόσχοινα του έργου Υπερτύμβιο Αφιέρωμα.
«Μια μετέωρη ζυγαριά ισορροπεί στον τροχό του χρόνου, ζυγίζοντας την ουσία της λέξης-έννοιας ΤΕΧΝΗ – ART με ‘μέτρο βάρους’ την ξύλινη ‘Ματράκ-Φαλλός’, με αντίστιξη στο έδαφος την γήινη πράσινη καρδιά με πραγματικό γρασίδι και κόκκινα άνθη, όπου η Τέχνη ‘σπέρνει’-καλλιεργεί την ποιότητα ζωής και γονιμοποιεί τον Πολιτισμό». Με πλαίσιο το Υπερ-Τύμβιο Αφιέρωμα προγραμματίζεται στον ίδιο χώρο performance με τίτλο Γλυπτική 2011 = Αφή + Λίγη Γεύση με αναφορά στην ομώνυμη performance που είχε πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου 1973. Η αναφορά στο 1973 υποδηλώνει για τον καλλιτέχνη τους κύκλους της ζωής και της τέχνης στην αναζήτηση της συνέχειας, στη διαχρονικότητα. Στο τελετουργικό θα χρησιμοποιηθούν βασικά υλικά που θα προέρχονται από την γενέτειρά του: κρασί, λάδι, όσπρια-καρπούς, τους οποίους θα σπείρει στον πράσινο τύμβο.
Διοργάνωση : Μουσείο Μπενάκη
ΝΕΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Νίκος Χουλιαράς. Τα πίσω δωμάτια του νου
Εγκαίνια: 15 Νοεμβρίου 2011, ώρα: 20.00
Διάρκεια: 16 Νοεμβρίου 2011 έως 15 Ιανουαρίου 2012
Αναδρομική έκθεση του Νίκου Χουλιαρά που παρουσιάζει για πρώτη φορά συγκεντρωμένες όλες τις πτυχές του έργου του, με έμφαση στην εικαστική του δημιουργία. Ο Νίκος Χουλιαράς γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1940. Μέσα από ένα ιδιαίτερα προσωπικό εξπρεσιονιστικό ύφος η ζωγραφική του αποτελεί έργο βαθιά εσωτερικό, με διεθνή ακτινοβολία και βαρύτητα.
Η πορεία του Νίκου Χουλιαρά δεν αφορά όμως μόνο την εικαστική δημιουργία. Πρόκειται επίσης για έναν από τους σημαντικότερους ποιητές και λογοτέχνες της νεότερης ιστορίας της χώρας μας, ενώ πολλά λογοτεχνικά έργα του έχουν μεταφραστεί στο εξωτερικό. Επιπλέον, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στιχουργούς και συνθέτες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς και ερμηνευτής ο ίδιος των περισσότερων τραγουδιών του. Τέλος, έχει σχεδιάσει μεγάλο αριθμό εκδόσεων και έχει βραβευτεί δύο φορές στον διεθνή διαγωνισμό της Λειψίας για το καλύτερα σχεδιασμένο βιβλίο στον κόσμο.
Επιμέλεια έκθεσης: Ελισάβετ Πλέσσα
Διοργάνωση : Μουσείο Μπενάκη
Δημήτρης Νικολαϊδης: Με αφορμή τα αφορμή τα κτερίσματα
Εγκαίνια : 15 Νοεμβρίου 2011, ώρα: 20.00 (Χώρος Πωλητηρίου)
Διάρκεια : 16 Νοεμβρίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2011
Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του κύκλου μικρών εκθέσεων Ελλήνων και ξένων δημιουργών (πρωτοπόρων στις Εφαρμοσμένες τέχνες) με τίτλο «Αναζητήσεις στην Ύλη».
Οι δημιουργίες του Δημήτρη Νικολαΐδη είναι εμπνευσμένες από τα κοσμήματα των αρχαίων πολιτισμών του Αιγαίου. Όπως αναφέρει ο ίδιος χαρακτηριστικά «Τα Μυκηναϊκά κτερίσματα, από την πρώτη φορά που τα αντίκρισα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ήταν η αφορμή για την δημιουργία κοσμημάτων. Τα φυσικά σχήματα με το χρώμα και την υφή τους και ο τρόπος με τον οποίο τα αναπαράστησαν στο κόσμημα οι αρχαίοι πολιτισμοί του Αιγαίου γέννησαν αλλά και επηρέασαν την αναζήτησή μου».
Ζητούμενο της δουλειάς του είναι ένα αντικείμενο γλυπτό σε διάλογο με το ανθρώπινο σώμα, αλλά αισθητικά άρτιο και μακριά από αυτό –αυτόνομο, αυθύπαρκτο.
Διοργάνωση : Πωλητήριο Μουσείο Μπενάκη
170 ΧΡΟΝΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Εγκαίνια: 30 Νοεμβρίου 2011
Διάρκεια έκθεσης: 1 Δεκεμβρίου 2011 – 22 Ιανουαρίου 2012
Επετειακή έκθεση για τα 170 χρόνια της Εθνικής Τράπεζας, η οποία παρουσιάζει την ιστορία του πρώτου χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ελλάδας που καλύπτει τρεις αιώνες , από το 1841 μέχρι σήμερα, καθώς και της παράλληλης διαδρομής του με εκείνη του Ελληνικού κράτους.
Τα εικαστικά τεκμήρια και το αρχειακό υλικό που προβάλλονται στην έκθεση, προέρχονται από τη συλλογή έργων τέχνης και το Ιστορικό αρχείο της Εθνικής Τράπεζας και αναδεικνύουν την πολύπλευρη προσφορά της στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της χώρας, προβάλλοντας συγχρόνως εκφάνσεις και από το πολιτιστικό και κοινωνικό της έργο.
Διοργάνωση: Ιστορικό Αρχείο Εθνική Τράπεζας
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011
Συνάντηση του Φωτογραφικού Κύκλου
Ώρα Έναρξης: 20.30 (Ώρα Προσέλευσης: 19.30)
Χώρος: αμφιθέατρο
Σεμινάριο φωτογραφικής κριτικής από τον Πλάτωνα Ριβέλη.
Συντονιστής : Πλάτων Ριβέλλης
Διοργάνωση: Φωτογραφικός Κύκλος, Μουσείο Μπενάκη
Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2011
Ομιλία της Δρ Ελένης Φίλωνος
Ώρα Έναρξης: 19.00
Χώρος: αμφιθέατρο
Η Δρ Ελένη Φίλωνος ισλαμολόγος, η οποία διετέλεσε επιμελήτρια της Ισλαμικής συλλογής του Μουσείου Μπενάκη, θα μιλήσει για το βιβλίο του Δρ. Ευάγγελου Βενέτη «Ο Ελληνισμός στο Σύγχρονο Ιράν» από τις εκδόσεις Πορεία.
Διοργάνωση: Εκδόσεις Πορεία σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελληνο-Ιρανικών Σπουδών
Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011
Ομιλία του διεθνούς φήμης Σουηδού φωτογράφου που έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά
Ώρες Έναρξης: 19.00
Χώρος: αμφιθέατρο
Είσοδος ελεύθερη
Ο JH Engström γεννήθηκε το 1969 στο Carlstad της Σουηδίας και πέρασε την παιδική του ηλικία μεταξύ Σουηδίας και Γαλλίας. Εργάστηκε ως βοηθός του φωτογράφου μόδας Mario Testino, ο οποίος τον μύησε στη χρήση των μεικτών φωτογραφικών τεχνικών που χαρακτηρίζουν το έργο του μέχρι σήμερα.
Έχει λάβει πολυάριθμα βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων το Author Book Award για το βιβλίο του “From Back Home” στο το διεθνές φωτογραφικό φεστιβάλ “Les Recontres d´Arles Photographie” το 2009 και το Swedish Photo Book Prize για το “Shelter” το 1998.
Ο JH Engström θεωρείται σήμερα ως ένας από τους πλέον σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης διεθνούς φωτογραφικής σκηνής.
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στα Αγγλικά.
Διοργάνωση: Φωτογραφική ομάδα ART/IF/ACT με την υποστήριξη του Σουηδικού Ινστιτούτου Αθηνών και του Μουσείου Μπενάκη
Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011
Συνάντηση του Φωτογραφικού Κύκλου
Ώρα Έναρξης: 20.30 (Ώρα Προσέλευσης: 19.30)
Χώρος: αμφιθέατρο
Γενική Συνέλευση των μελών του Φωτογραφικού Κύκλου.
Συντονιστής : Πλάτων Ριβέλλης
Διοργάνωση: Φωτογραφικός Κύκλος, Μουσείο Μπενάκη
Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011
Συναυλία του μουσικού συγκροτήματος Encardia
Ώρες Έναρξης: 20.30
Χώρος: αμφιθέατρο
Τιμές εισιτηρίων : € 15, €10 (παιδικό)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 18/11: Ρεσιτάλ για δύο κιθάρες
Duo Kontaxakis-Ivanovich: από το Μπαρόκ στον Salvador και τον Astor Piazzolla
Σάββατο 19/11: Μουσικοχορευτική παράσταση “Εncardia: bella la vita”
Διοργάνωση: Encardia με την ευγενική υποστήριξη του Μουσείου Μπενάκη
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011
Τιμητική εκδήλωση για τον Τίτο Πατρίκιο
Ώρα : 19.00, Χώρος: αμφιθέατρο
Το Μουσείο Μπενάκη τιμά τον Τίτο Πατρίκιο, έναν από τους πιο σημαντικούς έλληνες ποιητές του εικοστού αιώνα.
Ο Τίτος Πατρίκιος, βασικός εκπρόσωπος της λεγόμενης «ποίησης της ήττας», συμμετέχοντας ενεργά στην ιστορική μοίρα του ελληνικού λαού, συνομίλησε με την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα του δύσκολου ελληνικού εικοστού αιώνα, πετυχαίνοντας να μετουσιώσει τον λόγο της ιστορίας σε λόγο ποιητικό.
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Ελένη Αντωνιάδη, Παναγιώτης Νούτσος, Αλέξης Πολίτης, Δημήτρης Ραφτόπουλος, Γιώργος Σταφνίδης και Λίζυ Τσιριμώκου.
Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά από ετήσιες εκδηλώσεις, κατά τις οποίες το Μουσείο Μπενάκη θα τιμά το έργο ξεχωριστών ανθρώπων του πνεύματος, αναδεικνύοντας τη σημασία τόσο των επιστημονικών τους καταθέσεων, όσο και της κοινωνικής τους προσφοράς γενικότερα.
Διοργάνωση : Μουσείο Μπενάκη
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011
Συνάντηση του Φωτογραφικού Κύκλου
Ώρα Έναρξης: 20.30 (Ώρα Προσέλευσης: 19.30)
Χώρος: αμφιθέατρο
Σεμινάριο ανάλυσης ταινιών κινηματογράφου
Συντονιστής : Πλάτων Ριβέλλης
Διοργάνωση: Φωτογραφικός Κύκλος, Μουσείο Μπενάκη
Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011
Παρουσίαση βιβλίου για τον γλύπτη Θόδωρο
Ώρες Έναρξης : 19.00
Χώρος: Αμφιθέατρο
Πρόκειται για ένα βιβλίο σε επιμέλεια του ίδιου του καλλιτέχνη, το οποίο συγκεντρώνει φωτογραφικό και τεκμηριωτικό υλικό από όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής του διαδρομής, σκιαγραφώντας έτσι την δημιουργική του πορεία και αναδεικνύοντας τους κεντρικούς προβληματισμούς της δουλειάς του.
Η παρουσίαση της έκδοσης πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης Αφιέρωμα στον Γλύπτη Θόδωρο: Υπερ-τύμβιο Αφιέρωμα.
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη
Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλ. 210 34 53 111
Follow us on Facebook, TWITTER
Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα, Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ
Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00
ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ Μ. ΜΠΕΝΑΚΗ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΣΥΛΛΟΓΕΣ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ
Το περιοδικό Saudi Aramco World η ηλεκτρονική έκδοση του οποίου το 2004 κέρδισε τον τίτλο “Best Magazine Website” από το Web Marketing Association στο άρθρο του «A Global Guide to Islamic Art» των γνωστών ισλαμολόγων Jonathan M. Bloom & Sheila S. Blair, συγκαταλέγει το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη ανάμεσα στις 13 σημαντικές συλλογές Ισλαμικής τέχνης παγκοσμίως.
Οι άλλες συλλογές που προτείνονται ανήκουν στα μουσεία: Victoria and Albert Museum (Λονδίνο), The David Museum (Κοπεγχάγη), Museum für Islamische Kunst (Βερολίνο), Musée du Louvre (Παρίσι), Metropolitan Museum of Art (Νέα Υόρκη), Freer Gallery of Art (Ουάσιγκτον), Los Angeles County Museum of Art (Λος Άντζελες), Museum of Islamic Art (Κάιρο), Topkapi Palace Museum (Κωνσταντινούπολη), National Museum of Islamic Art (Τεχεράνη), Museum of Islamic Art (Κουβέιτ), Museum of Islamic Art (Ντόχα).
Το Άρθρο:
http://www.saudiaramcoworld.com/issue/200901/a.global.guide.to.islamic.art.htm
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)