11/21/2009

Για να θυμόμαστε...

Στο προσκήνιο η συλλογή Ιόλα
Εσωτερικό από τη βίλα του Α. Ιόλα πριν λεηλατηθεί
Ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση της λεηλατημένης συλλογής του Αλέξανδρου Ιόλα, μετά από τη γνωστοποίηση της ύπαρξης διακοσίων τεσσάρων έργων στις αποθήκες Βεϊνόγλου. Τα έργα είναι έτοιμα προς εξαγωγή από τις δύο κληρονόμους, τις ανιψιές του Ιόλα, Σύλβια ντε Κουέβα και Νατάν, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με το ελληνικό δημόσιο. Η εκκρεμότητα που υπάρχει αφορά στους σχετικούς φόρους. Η φορολογία ορίζεται με βάση τις τιμές των έργων του 1987, χρονιά που πέθανε ο Αλέξανδρος Ιόλας. Ετσι, ένα έργο που εκτιμάται σήμερα στο χρηματιστήριο της τέχνης σε δεκάδες εκατομμύρια, θα φορολογηθεί με βάση την κατά πολύ χαμηλότερη τιμή των 14 χρόνων πριν.

Η Εθνική Πινακοθήκη, προκειμένου να ελέγξει τις τιμές των έργων που όρισε η ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής, όρισε τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τις επιμελήτριες Ολγα Μεντζαφού, Νέλλη Μισιρλή και τον προϊστάμενο συντήρησης Μιχάλη Δουλγερίδη. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, «ύστερα από έρευνα σε καταλόγους δημοπρασιών και σε γκαλερί η επιτροπή αναπροσάρμοσε τις τιμές που είχε υποβάλει η Εφορία και που ήταν πράγματι πολύ μικρές».

Σύμφωνα με το νόμο, τα έργα θα μοιραστούν στους κληρονόμους από δικαστικούς εκτιμητές και τότε η κάθε κληρονόμος θα πληρώσει τον ανάλογο φόρο (είτε σε χρήμα, είτε σε έργα τέχνης). Μετά την πληρωμή φόρου, τα έργα θα περάσουν από την Εθνική Πινακοθήκη για να πάρουν σφραγίδα. Τότε θα κριθεί, αν για κάποια θα απαγορευτεί η εξαγωγή τους, δηλαδή αν κριθούν έργα που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.



Ερώτηση της Μαρίας Δαμανάκη -οταν δεν ηταν επίτροπος- για τη βίλα Ιόλα

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού για τη διαδικασία απαλλοτρίωσης της βίλας Ιόλα Εκτύπωση E-mail
Δευτέρα, 13 Ιούλιος 2009 23:01

Βίλα ΙόλαΗ διαδικασία απαλλοτρίωσης της Βίλας Ιόλα και του περιβάλλοντος αυτής χώρου έχει περάσει από πολλές περιπέτειες τα τελευταία χρόνια και παρά τις κινητοποιήσεις των δημοτικών αρχών και των πολιτών της περιοχής εξακολουθεί να παραμένει στον αέρα. Η εξαγορά του έχει οριστεί στα 9 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις εκτίμησης της αξίας του ακινήτου, ενώ η σχετική απόφαση έχει υπογραφεί από τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη. Η διαδικασία φαίνεται να κωλυσιεργεί λόγω εκκρεμότητας μιας νέας συνάντησης του δημάρχου Αγίας Παρασκευής με τον νυν Υπουργό Πολιτισμού Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να καθορισθεί η διαδικασία εξαγοράς του κτήματος. Το Υπουργείο Πολιτισμού οφείλει άμεσα να λάβει δράση ώστε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση.

Ερωτάται ο κος Υπουργός:

1. Προτίθεται ο Υπουργός Πολιτισμού να ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του και να προχωρήσει τη διαδικασία απαλλοτρίωσης της Βίλας Ιόλα; Βάσει ποιου χρονοδιαγράμματος;

Αγώνας σωτηρίας

Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑ

Την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου σταχυολογεί τούτο τον καιρό η Πολιτεία, προκειμένου να περιέλθει (επιτέλους) στα χέρια της η περίφημη βίλα Ιόλα στην Αγία Παρασκευή. Η υπόθεση, όμως, δεν είναι καθόλου εύκολη γι' αυτό και διαρκεί τώρα περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Ρημάζει η βίλα Ιόλα στην Αγ. Παρασκευή
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, που περιμένει περίπου δύο δεκαετίες να αποκτήσει το κτίσμα των 1.250 τ.μ. και το κτήμα των 7 στρεμμάτων που το περιβάλλει, φαίνεται ότι αρχίζει να χάνει την υπομονή του και ετοιμάζεται να αντιδράσει δυναμικά, προχωρώντας ακόμη και στο συμβολικό κλείσιμο της λεωφόρου Μεσογείων!

Λύση η εξαγορά

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα του υπουργείου Πολιτισμού να απαλλοτριώσει το 2002 το ακίνητο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, πολλοί πίστεψαν ότι οι ελπίδες χάθηκαν. Ωστόσο το καλοκαίρι του 2004, η νυν ηγεσία του ΥΠΠΟ έκρινε ότι η πιο σύντομη και αποτελεσματική λύση θα ήταν η απευθείας εξαγορά του. Τα μέλη μάλιστα του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων ψήφισαν ομόφωνα στις αρχές Αυγούστου του 2004 υπέρ της απευθείας εξαγοράς.

Επιτροπή εκτίμησης του Δημοσίου έκρινε την αξία του ακινήτου περίπου στα 6 εκατομμύρια ευρώ. Το δικαστήριο όμως για τις ανάγκες της απαλλοτρίωσης (που δεν ευοδώθηκε) επιδίκασε τιμή που έφτανε στα 9 εκατομμύρια ευρώ. Η διαφορά αυτή των 3 εκατομμυρίων ευρώ οδήγησε σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και το νέο πλέον ιδιοκτήτη του ακινήτου, κατασκευαστή κ. Γεωργίου. Ετσι, και πάλι «ναυάγησε» το σχέδιο του ΥΠΠΟ να αγοράσει τη βίλα Ιόλα.

Αντιπαροχή

Η ηγεσία του ΥΠΠΟ, συνειδητοποιώντας για άλλη μία φορά ότι δεν έχει τα χρήματα που ζητεί ο ιδιοκτήτης για να αγοράσει το ακίνητο, παρέπεμψε την υπόθεση στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Η ΚΕΔ οφείλει, σύμφωνα με την «κυβερνητική εντολή», όπως μας είπε ο πρόεδρός της Γεώργιος Ξηραδάκης, να εξασφαλίσει τη βίλα Ιόλα με ανταλλαγή ακινήτων.

Ολες οι λύσεις που προτάθηκαν «έφτασαν σε αδιέξοδο», τονίζει ο κ. Ξηραδάκης. Ο ιδιοκτήτης της βίλας δεν έχει δεχθεί κανένα από τα ακίνητα που του προσφέρουν ως αντάλλαγμα. Κι έτσι η ΚΕΔ αναζητεί τώρα λύση στην ακίνητη περιουσία υπουργείων, μεταξύ των οποίων και του ΥΠΠΟ. «Η ανταπόκριση στο κάλεσμά μας είναι πολύ θετική και θεωρώ ότι σε ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών θα έχουμε βρει τη λύση», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Ξηραδάκης.

Να συμμεριστούμε άραγε την αισιοδοξία του; Δεκαοκτώ χρόνια τώρα διαρκεί η περιπέτεια της εγκαταλελειμμένης κατοικίας του Ιόλα που σχεδίασε ο Πικιώνης με τον Τσαρούχη. Λεηλατημένο, το σπίτι που υπήρξε κάποτε ο ναός της σύγχρονης τέχνης με επισκέπτες μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς τέχνης, σαπίζει και είναι πια γνωστό σε όλους ότι οι φθορές δεν είναι όλες αναστρέψιμες.

Και ο ιδιοκτήτης πάντως της βίλας Ιόλα κ. Γεωργίου καταγγέλλει το ΥΠΠΟ. Με εξώδικη δήλωση που απέστειλε στην ηγεσία του τον περασμένο Σεπτέμβριο κάνει λόγο για «κοροϊδία και εμπαιγμό» και δηλώνει αποφασισμένος να καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Να θυμίσουμε ότι η βίλα Ιόλα χαρακτηρίστηκε το 1998 διατηρητέο ιστορικό μνημείο με απόφαση του ΥΠΠΟ και δεν μπορεί να κατεδαφιστεί ή να αλλοιωθεί αρχιτεκτονικά. Ακόμη και η μελέτη αποκατάστασής της θα πρέπει να περάσει για έγκριση από το ΥΠΠΟ... Παράλληλα, το 2000 όλη η έκταση χαρακτηρίστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων με τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου κατόπιν αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου Αγ. Παρασκευής.

Το βαρύ μαρμάρινο τραπέζι γλίτωσε από τις λεηλασίες. Εκεί ήταν μέχρι το 1987, οπότε και πέθανε ο Ιόλας, η αστραφτερή τραπεζαρία ενός μοναδικού σπιτιού-μουσείου
Ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Αντώνης Σιδέρης υποστηρίζει ότι θα βρεθούν τα χρήματα για την αποκατάσταση και συντήρηση της βίλας, αφού προηγουμένως περιέλθει στην κατοχή του δήμου. Εκεί άλλωστε προβλέπεται να στεγαστεί ο Πολιτισμικός Οργανισμός της Αγίας Παρασκευής και να μετατραπεί ο χώρος σε ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο, «που θα σφύζει από ζωή», χειμώνα - καλοκαίρι.

Η βίλα Ιόλα πάντως «ενώνει» το δημοτικό συμβούλιο. Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης της Αγίας Παρασκευής, γιατρός Γιάννης Σταθόπουλος, επισημαίνει την ανυπαρξία χώρων πολιτισμού στο Δήμο της Αγ. Παρασκευής κρίνοντας επιβεβλημένη την απόκτηση της βίλας Ιόλα, δηλώνει όμως και την αδυναμία του να «καταλάβει το σχέδιο της πολιτείας με το οποίο θα περιέλθει το ακίνητο στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου».

Πάντως, ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής ετοιμάζεται το αμέσως προσεχές διάστημα να κατεβεί στο δρόμο... Εκτός από το συμβολικό κλείσιμο της λ. Μεσογείων, η Αγ. Παρασκευή θα κατεβεί και στο Κολωνάκι. Στα τέλη του μήνα αναμένεται να εγκαινιαστεί σε νέα γκαλερί επί της οδού Σκουφά έκθεση με έργα που είτε πουλήθηκαν είτε δωρήθηκαν από την γκαλερί Ιόλα. Θ' ακολουθήσουν συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις για να «ακουστεί επιτέλους δυνατά το αίτημα του δήμου».
Για την εκδήλωση στο κτήμα και στη βίλα Ιόλα
από αγία city. 8:24μμ, Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009
(Τροποποιήθηκε 11:14πμ, Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2009)
θεματικές: Πόλη - Δημόσιοι/Ελεύθεροι Χώροι

για την δράση- συνέλευση μέσα στο κτήμα και τη βίλα ιόλα.

Θέλουμε τον Ιόλα ανοιχτό και όχι ένα νέο DaVinci: Πως το θέλουμε; Το δείξαμε την Κυριακή το μεσημέρι. Α ν ο ι χ τ ό ,ε λ ε ύ θ ε ρ ο,κ ο ι ν ω ν ι κ ό. Παίξαμε μπάλα, ζωγραφίσαμε, κουβεντιάσαμε, φάγαμε, ακούσαμε μουσική, κάναμε συνέλευση, θαυμάσαμε το πράσινο. Οικειοποιηθήκαμε το χώρο δίνοντας τα χαρακτηριστικά που εμείς επιλέξαμε: το κτήμα άνοιξε από τους κατοίκους για τους κατοίκους. Μέσα από την ανοιχτή συνέλευση των κατοίκων αποφασίσαμε το αυτονόητο: να πράξουμε για τη βίλα άμεσα και αδιαμεσολάβητα. Συνεχίζουμε τις δράσεις μας κι επιλέγουμε να μην κλεινόμαστε σπίτια μας απαθείς, επιλέγουμε με άμεσες και δημοκρατικές διαδικασίες να καθορίζουμε εμείς την τύχη των ζωών μας. βίντεο σχετικά με την εκδήλωση: http://www.youtube.com/watch?v=cQu3wUqlnhs περισσότερα στο anoixtisyneleysiagparaskevis.blogspot.com

Δήμος Αγ. Παρασκευής: «Ανοιχτή Συνέλευση κατοίκων Αγ. Παρασκευής» για το κτήμα ΙΟΛΑ

Αυτοδιοίκηση - Νέα από την Αγ. Παρασκευή
Με πρωτοβουλία της κίνησης «Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής», πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 1 Νοεμβρίου εκδήλωση στον χώρο της βίλας Ιόλα. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η διαμαρτυρία των κατοίκων περί ενδεχόμενου αποχαρακτηρισμού του κτήματος και της βίλας Ιόλα, από «διατηρητέο οίκημα» σε ιδιωτικής χρήσης έκταση. Η διαμαρτυρία, η οποία έλαβε χώρα μέσα στο κτήμα Ιόλα, πλαισιώθηκε από μουσική, δραστηριότητες για παιδιά, ζωγραφική και ανταλλαγή απόψεων.

Σύμφωνα με επιστολή των κατοίκων «ζητούμε πρώτον να μην αποχαρακτηριστεί το κτήμα και η βίλα Ιόλα. Να παραμείνει διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Δεύτερον να απαλλοτριωθεί από το κράτος και να περάσει στον Δήμο και τρίτον να αποδοθεί στους κατοίκους». Κλείνοντας την επιστολή-πρόσκληση, τονίζεται ότι η παρουσία των κατοίκων είναι σημαντική «για να προσδώσουμε έμπρακτα ένα ζωντανό και κοινωνικό χαρακτήρα στη βίλα, να την μετατρέψουμε σ’ ένα πολιτικό και πολιτιστικό κύτταρο της πόλης μας, σ’ ένα χώρο παραγωγής πολιτισμού από τους ίδιους τους κατοίκους».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής. Στην Ανοιχτή Συνέλευση που ακολούθησε μίλησαν αρκετοί μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο επικεφαλής της «Ανθρώπινης Πόλης» κ. Ανδρέας Γκιζιώτης και ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων κ. Μιχάλης Γαβράς. Ο κ. Γιαννακόπουλος διαβεβαίωση για την επιμονή του Δήμου στη διεκδίκηση του κτήματος καθώς και εξέφρασε για άλλη μια φορά την ύπαρξη πολιτικής βούλησης να «αντιμετωπιστεί άμεσα η οποιαδήποτε ολιγωρία της Πολιτείας στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Ο κ. Γαβράς, με την ιδιότητα και του πρώην προέδρου του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντοπεύκου-Πευκακίων-Παραδείσου, τόνισε την ανάγκη για συστράτευση όλων αυτών που νοιάζονται για την διάσωση του ΙΟΛΑ χωρίς αντιπαραθετικές λογικές και διαχωρισμούς.

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικράτησε στους παρευρισκόμενους για το μέλλον του κτήματος Ιόλα και κυρίως για τη δημιουργία ενός χώρου ανοιχτού σε όλους τους δημότες
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΧΏΡΟΥ
Ξεσηκωμός στην Αγία Παρασκευή για το κτήμα Ιόλα
Αξιολόγηση Χρήστη: / 0
ΧείριστοΆριστο

AG._PARASKEYH_IOLAS_2Με πρωτοβουλία της κίνησης «Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο χώρο της βίλας Ιόλα με στόχο τη διαμαρτυρία των κατοίκων περί ενδεχόμενου αποχαρακτηρισμού του κτήματος και της βίλας Ιόλα, από «διατηρητέο οίκημα» σε ιδιωτικής χρήσης έκταση.

Η διαμαρτυρία, η οποία έλαβε χώρα μέσα στο κτήμα Ιόλα, πλαισιώθηκε από μουσική, δραστηριότητες για παιδιά, ζωγραφική και ανταλλαγή απόψεων.

«Ζητούμε πρώτον να μην αποχαρακτηριστεί το κτήμα και η βίλα Ιόλα. Να παραμείνει διατηρητέο ιστορικό μνημείο» αναφέρουν οι κάτοικοι σε επιστολή τους. «Δεύτερον να απαλλοτριωθεί από το κράτος και να περάσει στον Δήμο και τρίτον να αποδοθεί στους κατοίκους». Κλείνοντας την επιστολή-πρόσκληση, τονίζεται ότι η παρουσία των κατοίκων είναι σημαντική «για να προσδώσουμε έμπρακτα ένα ζωντανό και κοινωνικό χαρακτήρα στη βίλα, να την μετατρέψουμε σ' ένα πολιτικό και πολιτιστικό κύτταρο της πόλης μας, σ' ένα χώρο παραγωγής πολιτισμού από τους ίδιους τους κατοίκους».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι της περιοχής, ενώ στην ανοιχτή συνέλευση, που ακολούθησε μίλησαν αρκετοί μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Αγ. Παρασκευής κ. Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο επικεφαλής της «Ανθρώπινης Πόλης» κ. Ανδρέας Γκιζιώτης και ο Πρόεδρος των Δημοτικών Ιατρείων κ. Μιχάλης Γαβράς.

Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε για την επιμονή του Δήμου στη διεκδίκηση του κτήματος καθώς και εξέφρασε για άλλη μια φορά την ύπαρξη πολιτικής βούλησης να «αντιμετωπιστεί άμεσα η οποιαδήποτε ολιγωρία της Πολιτείας στο συγκεκριμένο ζήτημα».

Ο κ. Γαβράς, με την ιδιότητα και του πρώην προέδρου του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντοπεύκου-Πευκακίων-Παραδείσου, τόνισε την ανάγκη για συστράτευση όλων αυτών που νοιάζονται για την διάσωση του ΙΟΛΑ χωρίς αντιπαραθετικές λογικές και διαχωρισμούς.

Ιδιαίτερος προβληματισμός επικράτησε στους παρευρισκόμενους για το μέλλον του κτήματος Ιόλα και κυρίως για τη δημιουργία ενός χώρου ανοιχτού σε όλους τους δημότες.

20,728 views
6,875 views
1,261 views
827,249 views
6,113 views
1,268 views
726 views