11/21/2009

Αγώνας σωτηρίας

Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑ

Την ακίνητη περιουσία του Δημοσίου σταχυολογεί τούτο τον καιρό η Πολιτεία, προκειμένου να περιέλθει (επιτέλους) στα χέρια της η περίφημη βίλα Ιόλα στην Αγία Παρασκευή. Η υπόθεση, όμως, δεν είναι καθόλου εύκολη γι' αυτό και διαρκεί τώρα περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Ρημάζει η βίλα Ιόλα στην Αγ. Παρασκευή
Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, που περιμένει περίπου δύο δεκαετίες να αποκτήσει το κτίσμα των 1.250 τ.μ. και το κτήμα των 7 στρεμμάτων που το περιβάλλει, φαίνεται ότι αρχίζει να χάνει την υπομονή του και ετοιμάζεται να αντιδράσει δυναμικά, προχωρώντας ακόμη και στο συμβολικό κλείσιμο της λεωφόρου Μεσογείων!

Λύση η εξαγορά

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μετά την αποτυχημένη απόπειρα του υπουργείου Πολιτισμού να απαλλοτριώσει το 2002 το ακίνητο, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, πολλοί πίστεψαν ότι οι ελπίδες χάθηκαν. Ωστόσο το καλοκαίρι του 2004, η νυν ηγεσία του ΥΠΠΟ έκρινε ότι η πιο σύντομη και αποτελεσματική λύση θα ήταν η απευθείας εξαγορά του. Τα μέλη μάλιστα του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων ψήφισαν ομόφωνα στις αρχές Αυγούστου του 2004 υπέρ της απευθείας εξαγοράς.

Επιτροπή εκτίμησης του Δημοσίου έκρινε την αξία του ακινήτου περίπου στα 6 εκατομμύρια ευρώ. Το δικαστήριο όμως για τις ανάγκες της απαλλοτρίωσης (που δεν ευοδώθηκε) επιδίκασε τιμή που έφτανε στα 9 εκατομμύρια ευρώ. Η διαφορά αυτή των 3 εκατομμυρίων ευρώ οδήγησε σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και το νέο πλέον ιδιοκτήτη του ακινήτου, κατασκευαστή κ. Γεωργίου. Ετσι, και πάλι «ναυάγησε» το σχέδιο του ΥΠΠΟ να αγοράσει τη βίλα Ιόλα.

Αντιπαροχή

Η ηγεσία του ΥΠΠΟ, συνειδητοποιώντας για άλλη μία φορά ότι δεν έχει τα χρήματα που ζητεί ο ιδιοκτήτης για να αγοράσει το ακίνητο, παρέπεμψε την υπόθεση στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Η ΚΕΔ οφείλει, σύμφωνα με την «κυβερνητική εντολή», όπως μας είπε ο πρόεδρός της Γεώργιος Ξηραδάκης, να εξασφαλίσει τη βίλα Ιόλα με ανταλλαγή ακινήτων.

Ολες οι λύσεις που προτάθηκαν «έφτασαν σε αδιέξοδο», τονίζει ο κ. Ξηραδάκης. Ο ιδιοκτήτης της βίλας δεν έχει δεχθεί κανένα από τα ακίνητα που του προσφέρουν ως αντάλλαγμα. Κι έτσι η ΚΕΔ αναζητεί τώρα λύση στην ακίνητη περιουσία υπουργείων, μεταξύ των οποίων και του ΥΠΠΟ. «Η ανταπόκριση στο κάλεσμά μας είναι πολύ θετική και θεωρώ ότι σε ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών θα έχουμε βρει τη λύση», δήλωσε στην «Ε» ο κ. Ξηραδάκης.

Να συμμεριστούμε άραγε την αισιοδοξία του; Δεκαοκτώ χρόνια τώρα διαρκεί η περιπέτεια της εγκαταλελειμμένης κατοικίας του Ιόλα που σχεδίασε ο Πικιώνης με τον Τσαρούχη. Λεηλατημένο, το σπίτι που υπήρξε κάποτε ο ναός της σύγχρονης τέχνης με επισκέπτες μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς τέχνης, σαπίζει και είναι πια γνωστό σε όλους ότι οι φθορές δεν είναι όλες αναστρέψιμες.

Και ο ιδιοκτήτης πάντως της βίλας Ιόλα κ. Γεωργίου καταγγέλλει το ΥΠΠΟ. Με εξώδικη δήλωση που απέστειλε στην ηγεσία του τον περασμένο Σεπτέμβριο κάνει λόγο για «κοροϊδία και εμπαιγμό» και δηλώνει αποφασισμένος να καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων! Να θυμίσουμε ότι η βίλα Ιόλα χαρακτηρίστηκε το 1998 διατηρητέο ιστορικό μνημείο με απόφαση του ΥΠΠΟ και δεν μπορεί να κατεδαφιστεί ή να αλλοιωθεί αρχιτεκτονικά. Ακόμη και η μελέτη αποκατάστασής της θα πρέπει να περάσει για έγκριση από το ΥΠΠΟ... Παράλληλα, το 2000 όλη η έκταση χαρακτηρίστηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων με τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου κατόπιν αποφάσεων του δημοτικού συμβουλίου Αγ. Παρασκευής.

Το βαρύ μαρμάρινο τραπέζι γλίτωσε από τις λεηλασίες. Εκεί ήταν μέχρι το 1987, οπότε και πέθανε ο Ιόλας, η αστραφτερή τραπεζαρία ενός μοναδικού σπιτιού-μουσείου
Ο δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Αντώνης Σιδέρης υποστηρίζει ότι θα βρεθούν τα χρήματα για την αποκατάσταση και συντήρηση της βίλας, αφού προηγουμένως περιέλθει στην κατοχή του δήμου. Εκεί άλλωστε προβλέπεται να στεγαστεί ο Πολιτισμικός Οργανισμός της Αγίας Παρασκευής και να μετατραπεί ο χώρος σε ένα πολυδύναμο πολιτιστικό κέντρο, «που θα σφύζει από ζωή», χειμώνα - καλοκαίρι.

Η βίλα Ιόλα πάντως «ενώνει» το δημοτικό συμβούλιο. Ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης της Αγίας Παρασκευής, γιατρός Γιάννης Σταθόπουλος, επισημαίνει την ανυπαρξία χώρων πολιτισμού στο Δήμο της Αγ. Παρασκευής κρίνοντας επιβεβλημένη την απόκτηση της βίλας Ιόλα, δηλώνει όμως και την αδυναμία του να «καταλάβει το σχέδιο της πολιτείας με το οποίο θα περιέλθει το ακίνητο στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου».

Πάντως, ο Δήμος της Αγίας Παρασκευής ετοιμάζεται το αμέσως προσεχές διάστημα να κατεβεί στο δρόμο... Εκτός από το συμβολικό κλείσιμο της λ. Μεσογείων, η Αγ. Παρασκευή θα κατεβεί και στο Κολωνάκι. Στα τέλη του μήνα αναμένεται να εγκαινιαστεί σε νέα γκαλερί επί της οδού Σκουφά έκθεση με έργα που είτε πουλήθηκαν είτε δωρήθηκαν από την γκαλερί Ιόλα. Θ' ακολουθήσουν συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις για να «ακουστεί επιτέλους δυνατά το αίτημα του δήμου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: