11/21/2009

Για να θυμόμαστε...

Στο προσκήνιο η συλλογή Ιόλα
Εσωτερικό από τη βίλα του Α. Ιόλα πριν λεηλατηθεί
Ξανά στο προσκήνιο η υπόθεση της λεηλατημένης συλλογής του Αλέξανδρου Ιόλα, μετά από τη γνωστοποίηση της ύπαρξης διακοσίων τεσσάρων έργων στις αποθήκες Βεϊνόγλου. Τα έργα είναι έτοιμα προς εξαγωγή από τις δύο κληρονόμους, τις ανιψιές του Ιόλα, Σύλβια ντε Κουέβα και Νατάν, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες με το ελληνικό δημόσιο. Η εκκρεμότητα που υπάρχει αφορά στους σχετικούς φόρους. Η φορολογία ορίζεται με βάση τις τιμές των έργων του 1987, χρονιά που πέθανε ο Αλέξανδρος Ιόλας. Ετσι, ένα έργο που εκτιμάται σήμερα στο χρηματιστήριο της τέχνης σε δεκάδες εκατομμύρια, θα φορολογηθεί με βάση την κατά πολύ χαμηλότερη τιμή των 14 χρόνων πριν.

Η Εθνική Πινακοθήκη, προκειμένου να ελέγξει τις τιμές των έργων που όρισε η ΔΟΥ Αγίας Παρασκευής, όρισε τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τις επιμελήτριες Ολγα Μεντζαφού, Νέλλη Μισιρλή και τον προϊστάμενο συντήρησης Μιχάλη Δουλγερίδη. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια της Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα, «ύστερα από έρευνα σε καταλόγους δημοπρασιών και σε γκαλερί η επιτροπή αναπροσάρμοσε τις τιμές που είχε υποβάλει η Εφορία και που ήταν πράγματι πολύ μικρές».

Σύμφωνα με το νόμο, τα έργα θα μοιραστούν στους κληρονόμους από δικαστικούς εκτιμητές και τότε η κάθε κληρονόμος θα πληρώσει τον ανάλογο φόρο (είτε σε χρήμα, είτε σε έργα τέχνης). Μετά την πληρωμή φόρου, τα έργα θα περάσουν από την Εθνική Πινακοθήκη για να πάρουν σφραγίδα. Τότε θα κριθεί, αν για κάποια θα απαγορευτεί η εξαγωγή τους, δηλαδή αν κριθούν έργα που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: