10/06/2007

Χαμένος Χατζηκυριάκος Γκίκας

Εδώ και 15 μέρες, ένα έργο του Νίκου Χατζηκυριάκου Γκίκα δημιουργημένο το 1936 και θεωρείται ένα καθοριστικό έργο στη πορεία του καλλιτέχνη, έχει αναστατώσει την αγορά τέχνης της Αθήνας.

Γνωστός έμπορος τέχνης, είχε τη πληροφορία ότι συλλέκτης ενδιαφέρεται να πουλήσει ένα έργο του Χατζηκυριάκου Γκίκα, το οποίο είχε στη κατοχή του τα τελευταία 25 χρόνια. Το είχε αγοράσει από γνωστό έμπορο τέχνης της οδού Πινδάρου στο Κολωνάκι.

Στην επίσκεψή του ο έμπορος στο σπίτι του συλλέκτη έμεινε άφωνος μπροστά σε ένα αριστούργημα, το οποίο του θύμισε τα πρώτα έργα του μεγάλου καλλιτέχνη, αφού θεωρείται σαν ένα απο τα αντιπροσωπευτικότερα έργα του .

Η υπογραφή του ήταν καθαρή και ενταγμένη μέσα στο χρωματικό φλοιό του πίνακα με την ένδειξη 36 . Στο πίσω μέρος του πίνακα δύο σφραγιδόλιθοι κόκκινοι όπου συνήθιζε να βάζει ο καλλιτέχνης μαζί με την υπογραφή του στα λατινικά, ανέβασαν τον ενθουσιασμό του.

Το φωτογράφισε και από τις δύο πλευρές και δείγματά τους πήγε στη πινακοθήκη Γκίκα για να μάθει για τη γνησιότητα του έργου.

Εξ΄ αρχής πληροφορήθηκε ότι το έργο ήταν ενταγμένο στα πλαστά. Σε επίσκεψή μου μάλιστα πληροφορήθηκα εγώ ο ίδιος, ότι το έργο ήταν το μισό, ενός πλαστού που πριν χρόνια είχαν δει και είχαν φωτογραφήσει. Τότε γιατί ήταν κομμένο…αναρωτήθηκα., αφού έτσι κι αλλιώς είναι πλαστό… Το ίδιο όμως έργο, το θυμόταν ο Αλέξανδρος Ιόλας στο ατελιέ του καλλιτέχνη, γύρω στο 1950 λέγοντάς του ότι επρόκειτο για ένα αριστούργημα αφού ήταν ο ίδιος ο καλλιτέχνης, με την ενόρασή του στο ατελιέ και τη ψυχή του στην Ύδρα…

Η συνέχεια αναμένεται ενδιαφέρουσα, αφού το έργο εξετάζεται πλέον από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό… Την ώρα μάλιστα που γράφεται αυτό το κείμενο, έμαθα οτι ο πίνακας μεταπουλήθηκε αντί 37 000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: