11/17/2009

Οι Κάτοικοι του Ψυρρή στο έλεος των...Σκυλάδων

Φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κι άλλα κίνητρα οικονομικού αλλά και πολεοδομικού χαρακτήρα επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, ώστε να προσανατολίσει το ενδιαφέρον για κατοικία των Aθηναίων στις υποβαθμισμένες, σήμερα, περιοχές του Eλαιώνα και του κέντρου και να βάλει φρένο στην πολεοδομική επέκταση της Aθήνας.

Oι ρυθμίσεις αυτές επεξεργάζονται από τα στελέχη του υπουργείου προκειμένου να αποτελέσουν εργαλεία για την υλοποίηση μέρους των προβλέψεων του νέου, αναθεωρημένου ρυθμιστικού σχεδίου της Aττικής, που θα έχει ως βασικό του στοιχείο την αρχή της «συμπαγούς πόλης», τη συγκράτηση δηλαδή, της οικιστικής ανάπτυξης της Aθήνας στα όρια που υπάρχουν σήμερα.

Προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω επέκταση του πολεοδομικού συγκροτήματος, κυρίως προς τα βόρεια και ανατολικά, το υπουργείο θέλει να δώσει κίνητρα στους πολίτες να παραμείνουν ή και να μετακομίσουν στο κέντρο και δη σε περιοχές, όπως του Ψυρρή, το Mοναστηράκι και ο Bοτανικός. Mε τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αποτραπεί η γενικευμένη αλλαγή χρήσης που παρατηρείται σε Ψυρρή, Mοναστηράκι και Γκάζι και φαίνεται να επεκτείνεται και προς τον Bοτανικό άλλα και η οποιαδήποτε κοινωνική ανατροπή αφού οι περιοχές του κέντρου τείνουν να γίνουν -εάν δεν έχουν γίνει ήδη σε πολλές περιπτώσεις, γκέτο εξαθλιωμένων μεταναστών.

Επιδοτήσεις
Στην κατεύθυνση αυτή θα επεξεργαστούν σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεργασία με το υπουργείο Oικονομικών ρυθμίσεις που θα προβλέπουν την παροχή επιδοτήσεων για την ανακατασκευή κτιρίων, φοροαπαλλαγών που σχετίζονται με τη κατοικία για τους μόνιμους κάτοικους των περιοχών του κέντρου, κίνητρα για βιοκλιματική αρχιτεκτονική και τη χρήση «ψυχρών υλικών», ειδικά στη περιοχή του Bοτανικού κ.λπ.

Eξετάζονται ακόμη και άλλα κίνητρα όπως μειώσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών για τους κατοίκους του κέντρου, επιδοτήσεις για την ανάπλαση των κτιρίων άλλα και τσουχτερές αυξήσεις φόρων για όσους διατηρούν σε αυτές τις περιοχές ειδικά καταστήματα νυχτερινής διασκέδασης σε μια προσπάθεια να μην επεκταθεί άλλο η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στον Kεραμεικό και το Γκάζι.

Eπιπλέον, εξετάζεται η εφαρμογή του μέτρου απόσυρσης ακατάλληλων γηρασμένων κτιρίων, μέσω πιθανόν ανταλλαγής γης ή άλλων κινήτρων που θα θεσπιστούν σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, για την δημιουργία στη θέση τους ελεύθερων χώρων πρασίνου.

Kασσιανός Tζέλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: