Βρήκαν στου Ψυρρή τις Ηρίες Πύλες
«Ηρία: αι πύλαι Αθήνησι διά το τους νεκρούς εκφέρεσθαι εκεί επί τα ηρία, ο εστί τους τάφους» σημείωνε ο Θεόφραστος. Το εσωτερικό των Ηρίων Πυλών εντόπισε τώρα η αρχαιολογική σκαπάνη, στην περιοχή του Κεραμεικού, που δεν παύει να μας δίνει σημαντικά ευρήματα. Σε οικόπεδο της οδού Λεωκορίου, στην περιοχή του Ψυρρή, αποκαλύφθηκαν κατάλοιπα των περίφημων πυλών, και το θέμα εισάγεται αύριο στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβoύλιο.
Ιχνη των εξωτερικών τμημάτων είχαν ανακαλυφθεί κατά τη διάρκεια παλαιών ανασκαφών, στο οδόστρωμα. Επίσης, σε παρακείμενες οικοδομές, όπως στο παράρτημα Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, έχουν εντοπισθεί τμήματα του τείχους της αρχαίας Αθήνας. Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν πως οι Ηρίες πύλες τοποθετούνται στην περιοχή καθώς ο Ιωάννης Τραυλός ήδη από τη δεκαετία του ‘60 είχε σχετικές αναφορές, βασισμένες, πάντοτε, σε ανασκαφικά ευρήματα.
Τα κατάλοιπα βρέθηκαν σε στρώματα ελαφρώς διαταραγμένα, αυτό όμως δεν εμποδίζει τους αρχαιολόγους να βγάλουν κάποια πρώτα συμπεράσματα. Η ενδελεχής μελέτη θα δώσει λεπτομέρειες που θα είναι πολύτιμες για την Αθήνα και την επιστήμη. Βορειοδυτικά του περιβόλου του Κεραμεικού, του μεγαλύτερου νεκροταφείου της Αθήνας, βρίσκονταν οι Ηρίες Πύλες (ή Ηρία) το Δίπυλον και η Ιερά Πύλη. Ο αρχαίος δρόμος που περνούσε από την Ηρία κατευθυνόταν στον Ιππιο Κολωνό. Η ονομασία τους σημαίνει πύλες των τάφων (ο τάφος, ιδίως ο τύμβος, τόσο στον Ομηρο όσο και σε μεταγενέστερους, απαντάται συχνά ως ηρίον). Εξω από αυτές και προς τον Κολωνό έχουν ανασκαφεί πάρα πολλοί τάφοι, που επιβεβαίωναν την τοποθεσία των πυλών πριν από τον εντοπισμό τους.
«Οι Αθηναίοι και έξω από την πόλη, στους δήμους και στους δρόμους, έχουν ιερά θεών και ηρώων και τάφους ανθρώπων», γράφει ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας. Ο Παυσανίας είχε δει πολλούς τέτοιους τάφους στην περιοχή, μεταξύ των οποίων «οι τάφοι του Περικλή, του Χαβρία και του Φορμίωνα».
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
akotti@pegasus.gr
Εθνος
2/18/2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου