2/19/2010

Ο Δαλάι Λάμα στον Λευκό Οίκο

Κεκλεισμένων των θυρών υποδέχτηκε τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ Δαλάι Λάμα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο Λευκό Οίκο την Πέμπτη.

Η επίσκεψη έγινε παρά τις «προειδοποιήσεις» της Κίνας ότι η επίσκεψη θα επιδεινώσει περισσότερο τις σινοαμερικανικές σχέσεις. Οι προγραμματισμένες συνομιλίες του Μπαράκ Ομπάμα με τον πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ έχουν πυροδοτήσει την οργή της Κίνας, σε μία περίοδο τεταμένων διμερών σχέσεων με φόντο ζητήματα από την ισοτιμία του γουάν και το εμπόριο έως τις αμερικανικές πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν.

Η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να προχωρήσει η συνάντηση στοχεύει στο να αντικρούσει τις φωνές εντός ΗΠΑ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συμπεριφέρεται «υποχωρητικά» απέναντι στην Κίνα. Τηρώντας όμως τις ισορροπίες και προσέχοντας να μην προκαλέσει τις ευαισθησίες του Πεκίνου, ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχθηκε τον Δαλάι Λάμα στην Αίθουσα των Χαρτών και όχι στο Οβάλ Γραφείο, για να υπογραμμιστεί η «ανεπίσημη φύση» της συνάντησης.

Κατά παράδοση, το Οβάλ Γραφείο θεωρείται χώρος υποδοχής πολιτικών ηγετών -με αυτόν τον τρόπο, η Ουάσιγκτον θέλει να τονίσει ότι δεν αντιλαμβάνεται κατ' αυτό τον τρόπο τον Δαλάι Λάμα. Την πραγματοποίηση της συνάντησης, πάντως, «τίμησαν» με πυροτεχνήματα κάτοικοι του Θιβέτ σύμφωνα με το Reuters, κίνηση ενδεικτική της σημασίας που αποδίδεται στον εξόριστο πνευματικό ηγέτη από τους συμπατριώτες του.

Προγραμματισμένη είναι επίσης συνάντηση του εξόριστου ηγέτη και με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Στο επίκεντρο της συνομιλίας του Ομπάμα με τον Δαλάι Λάμα βρέθηκε η ανάγκη προώθησης της ειρήνης, των ανθρωπιστικών αξιών και της θρησκευτικής αρμονίας, όπως ανέφερε στον Τύπο ο 74χρονος πνευματικός ηγέτης του Θιβέτ λέγοντας επίσης ότι είναι «πολύ χαρούμενος» μετά από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Μιλώντας στους δεκάδες δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο Λευκό Οίκο ο Δαλάι Λάμαι ανέφερε ότι εξέφρασε, μεταξύ άλλων, στον Ομπάμα το θαυμασμό του για την Αμερική, την οποία χαρακτήρισε «χώρα πρωταθλήτρια της δημοκρατίας, της ελευθερίας και των ανθρωπίνων αξιών».

Σε λακωνική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρεται ότι οι δύο άνδρες συμφώνησαν για τη σημασία της συνεργασίας ΗΠΑ-Κίνας, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα προέτρεψε για απευθείας διάλογο μεταξύ της Κίνας και του Θιβέτ.
πηγή<ΤΑ ΝΕΑ>

Δεν υπάρχουν σχόλια: