3/18/2011

Διωχνουν οι Σκυλάδες τους κατοίκους στου Ψυρρή

Κύριε Καμίνη... στου Ψυρρή δε κοιμόμαστε
παίρνουθμε χά[ια για να κοιμηθούμε...
Πως εμπλέκεται άραγε το real estate με την υποβάθμιση και την εγκληματικότητα;
Έρευνα της Property LTD για πέντε "καυτές" περιοχές της Αθήνας, όπως δημοσιεύτηκε και στο www.realestatenews.gr, αποκαλύπτει πως η άνοδος των δεικτών εγκληματικότητας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, ρίχνει τις τιμές των ακινήτων τουλάχιστον κατά 0,5 μονάδες.
Σε κατοικίες μεγάλης ηλικίας και χαμηλού ορόφου, η παραπάνω αύξηση της εγκληματικότητας κατεβάζει την τιμή μέχρι και 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή είναι η βάση του "σκληρού" παιχνιδιού που γίνεται σε περιοχές όπως του Ψυρρή, οπου οι κάτοικοι δε κοιμούνται... το Μεταξουργείο και ο Άγιος Παντελεήμονας.
Μελέτη του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτει ότι:
"Η βάση της διαδικασίας του εξευγενισμού βρίσκεται στην υποβάθμιση κεντρικών περιοχών των πόλεων και συνεπώς στην υποτίμηση και απαξίωση του επενδεδυμένου στη γη κεφαλαίου σε αυτές τις περιοχές. Η υποβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος είναι αποτέλεσμα της φυσικής φθοράς των κτιρίων και της έλλειψης υποδομών. Άμεση συνέπεια είναι η αποχώρηση των μεσαίων στρωμάτων από την περιοχή.
Η εγκατάσταση μεταναστών και ομάδων που βρίσκονται χαμηλότερα στην κοινωνική ιεραρχία εντείνει αυτήν την αποχώρηση."

Τον Οκτώβριο του 2009 καταγγέλθηκε στο συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων ότι επί της οδού Κνωσού (κάθετος της Αχαρνών) και τριγύρω έχει επισημανθεί από τους κατοίκους η λειτουργία κυκλώματος που παίρνουν ακίνητα αντί πινακίου φακής. Εκμεταλλευόμενοι την προοπτική αναπλάσεων από τον Δήμο ή παρεμβάσεων από την πολιτεία, χρησιμοποιούν αυτά που αγοράζουν ως χώρους ενοικίασης, κυρίως σε αλλοδαπούς, με σκοπό όταν αναπλαστεί η περιοχή να επαναπουλήσουν πανάκριβα αυτά που αγόρασαν πάμφθηνα.
Χαρακτηριστική η περίπτωση γωνιακής πολυκατοικίας στην πλατεία του Αγ. Παντελεήμονα όπου κάθε διαμέρισμα ενοικιάζεται αντί 650 ευρώ από τον Έλληνα ιδιοκτήτη. Η πολυκατοικία έχει 4 ορόφους. Σε κάθε όροφο αναλογεί ένα τεσσάρι και γύρω στους 20 ενοίκους αφγανικής καταγωγής.

Τα δεκάδες πωλητήρια εν μέσω κρίσης δεν θα μπορούσαν παρά να ρίξουν τις τιμές στα...τάρταρα. Στον Άγιο Παντελεήμονα, στον Άγιο Νικόλαο, στα Πατήσια και τον σταθμό Λαρίσης, οι πωλητές αναγκάζονται να μεταβιβάσουν τα διαμερίσματά τους σε τιμές που σε αρκετές περιπτώσεις δεν φτάνουν καν στα 1.000 ευρώ το τετραγωνικό.
Τα επιχειρήματα που τραβούσαν το ενδιαφέρον των αγοραστών στο παρελθόν - σπίτια κοντά στο κέντρο και με εύκολη πρόσβαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς - δεν πείθουν πλέον τους υποψήφιους αγοραστές.
Στην απόφασή τους, βαραίνει πλέον περισσότερο η παλαιότητα των πολυκατοικιών, η αλλαγή στην σύνθεση του πληθυσμού και η συνεχής προβολή θεμάτων που παραπέμπουν σε αύξηση της εγκληματικότητας.

Πολλοί "βλέπουν" λοιπόν ευκαιρίες πίσω από τις τιμές πώλησης των 1.000 και των 1.100 ευρώ. Εκτιμούν ότι τα περιθώρια περαιτέρω πτώσης έχουν στενέψει, ενώ, αντίθετα, ακόμη και το πιο περιορισμένης έκτασης σχέδιο ανάπλασης θα αποδειχτεί αρκετό για να δημιουργήσει υπεραξίες δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: