3/06/2012
ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΘΕΣΕΩΝ & ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ, ΜΑΡΤΙΟΣ 2012
ΕΚΘΕΣΕΙΣ
14 F / 21 GR
Νέοι αρχιτέκτονες στην Ελλάδα και τη Γαλλία
Διάρκεια : μέχρι 24 Μαρτίου 2012
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο έργο της νεώτερης γενιάς αρχιτεκτόνων στη Γαλλία και την Ελλάδα. Παρουσιάζει αρχιτέκτονες και δημιουργικές ομάδες -14 από τη Γαλλία και 21 από την Ελλάδα- καταγράφοντας ένα πλούσιο εύρος αρχιτεκτονικών αφηγήσεων για το σύγχρονο αστικό και φυσικό τοπίο και αποκαλύπτοντας τους κοινούς προβληματισμούς στη σύγχρονη αρχιτεκτονική πρακτική των δύο χωρών.
Οι επιμελητές της έκθεσης, Άννα Σκιαδά και Πάνος Δραγώνας (αρχιτέκτονες), εστιάζουν στην παρουσίαση νέων προοπτικών για την αρχιτεκτονική και την εξέλιξη των μητροπόλεων στην Ελλάδα και στην Γαλλία.
Ο χώρος της έκθεσης αποκαλύπτει τους πειραματισμούς, τις ανησυχίες, αλλά και τα όρια της σύγχρονης αρχιτεκτονικής πρακτικής. Φωτογραφίες, αρχιτεκτονικά σχέδια, μακέτες και ψηφιακές προβολές παρουσιάζονται σε σχεδιαστήρια και τοίχους του μουσείου σαν έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ οι διαφορετικές διαδρομές των νέων αρχιτεκτόνων καταγράφονται σε έναν κοινό διεθνή χάρτη.
Η έκθεση συνοδεύεται από έναν κύκλο διαλέξεων με τη συμμετοχή αρχιτεκτόνων από τη Γαλλία και την Ελλάδα.
Διοργάνωση : Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.), Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών (IFA), Μουσείο Μπενάκη.
ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ
Έκθεση των συμμετοχών του Πανελληνίου Φοιτητικού Διαγωνισμού για τον Σχεδιασμό Κατασκευής από Αλουμίνιο
Διάρκεια : μέχρι 24 Μαρτίου 2012
Χώρος: Πωλητήριο
Ο Πανελλήνιος Φοιτητικός Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, που οργανώθηκε από το Ε.Ι.Α. σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Αλουμινίου, είχε σαν θέμα τον Σχεδιασμό μίας Κατασκευής από Αλουμίνιο. Ο διαγωνισμός είχε σαν στόχο την διερεύνηση των δυνατοτήτων του Αλουμινίου σαν υλικό για την υλοποίηση μίας μικρής κατασκευής αποκλειστικά με αυτό.
Η έκθεση παρουσιάζει τις συμμετοχές του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού καθώς και το υλοποιημένο πρώτο βραβείο. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, το ΑΣΤΙΚΟ ΚΙΒΩΤΙΟ έπρεπε να είναι μία κατασκευή πολλαπλών χρήσεων, όπως η πώληση προϊόντων (εφημερίδες, εισιτήρια παραστάσεων), ή παροχή πληροφοριών, η οποία τοποθετείται σε υπαίθριο χώρο, όπως μία πλατεία ή ένας πεζόδρομος και είναι ευδιάκριτη από απόσταση.
Επιτροπή επιλογής έργων:
Σταύρος Γυφτόπουλος, Λέκτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π.
Ηλίας Κωνσταντόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Πανεπιστημίου Πατρών
Αναστάσιος Κωτσιόπουλος, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ.
Ελευθέριος Ταφρόγλου, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου
Μιλτιάδης Τζιτζάς, Καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων του Ε.Μ.Π.
Επιμέλεια έκθεσης: Μιλτιάδης Τζιτζάς, Μαριάννα Μηλιώνη
Διοργάνωση : Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.), Ελληνική Ένωση Αλουμινίου, Μουσείο Μπενάκη.
Ζήσης Κοτιώνης. ΠΛΗΘΟΔΟΜΕΣ
Διάρκεια: Παράταση μέχρι 1 Απριλίου 2012
Η έκθεση αρχιτεκτονικής του Ζήση Κοτιώνη με τίτλο «Πληθοδομές», σε επιμέλεια του Γιώργου Τζιρτζιλάκη, παρουσιάζει έρευνα του αρχιτέκτονα που θέτει σε ριζική κριτική το μοντέλο της ελληνικής πολυκατοικίας και το μοντέλο του αστικού κτηρίου κατοικίας εν γένει.
Ο αρχιτέκτων βασισμένος στην κοινωνική κριτική της μεταπολεμικής κατοικίας που είχε σαν πυρήνα την οικογένεια, δημιουργεί εναλλακτικές μορφές και τύπους σύνθετων δομών αστικής κατοίκησης. Με δεδομένα τα θεωρητικά εργαλεία της πολιτικής θεωρίας των Α. Νέγκρι και Μ. Χάρντ, ο σύγχρονος μητροπολιτικός κάτοικος εκλαμβάνεται ως «μοναδικότητα» και η συλλογική κατοίκηση των «μοναδικοτήτων» μορφοποιείται σε δομές οι οποίες συγκροτούν τον «κοινό» χώρο του πλήθους. Το «κοινό» στην σύγχρονη Μητρόπολη δεν είναι μόνο ο δημόσιος χώρος έτσι όπως τον ξέραμε. Είναι ακόμα το έδαφος, ο αέρας, οι υποδομές είναι και η απαραίτητη ενέργεια για την αναπαραγωγή της αστικής ζωής. Το νομαδικό μητροπολιτικό πλήθος στεγάζεται μέσα σε δομές του «κοινού», όπου η δυνατότητα της συνεύρεσης και των πολλαπλών συλλογικοτήτων συνδυάζεται με την δυνατότητα καλλιέργειας στο έδαφος και στους κοινούς ορόφους της κτηριακής δομής. Έτσι, η έρευνα επαγγέλεται μια κτηριακή δομή για το πλήθος, την «πληθοδομή», η οποία δοκιμάζει την αντοχή της γηράσκουσας δομής της τυπικής «πολυκατοικίας». Πρόκειται για μία οικοδομική πρόταση στην κλίμακα της πόλης.
Ο χώρος της έκθεσης διαμορφώνεται σαν ένα εργαστήριο αρχιτεκτονικής παραγωγής. Κυριαρχούν ξύλινες μακέτες, σχέδια και βίντεο που περιγράφουν τον κάτοικο – «μοναδικότητα», και παρουσιάζουν προτάσεις πληθοδομών. Οι προτάσεις έχουν μια γενική αναφορά και προτείνουν κτήρια - καθεδρικούς του πλήθους. Από την άλλη μεριά εντοπίζονται σε μια πόλη του πλήθους σε κρίση: την Αθήνα. Το εργαστήριο των «πληθοδομών», επιτρέπει στον επισκέπτη να σταθεί, να καθίσει, να δει, να διαβάσει, να χτίσει, σε ένα είδος ενεργού συμμετοχής σε μια ιδέα αρχιτεκτονικής.
Σχεδιασμός: Ζήσης Κοτιώνης
Επιμέλεια: Γιώργος Τζιρτζιλάκης
Συνεργάτες: Βάσια Λύρη, Γιώργος Ρυμενίδης, Μιχάλης Σοφτάς, Ράνια Τότσικα
Project Manager: Γιάννης Αρβανίτης
Διοργάνωση : Μουσείο Μπενάκη, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη
ΑΝΤΩΝΗΣ ΠΙΤΤΑΣ. Landart
Διάρκεια : μέχρι 1 Απριλίου 2012
H έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Καλλιτέχνες σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη» που είναι μία συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, με σκοπό τη συνάντηση τεσσάρων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Βρετανία, οι οποίοι δραστηριοποιούνται τόσο στην εγχώρια σκηνή της χώρας τους όσο και στη διεθνή σκηνή. Οι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα σε διάλογο με το Μουσείο Μπενάκη, προτείνοντας μια διαφορετική θεώρηση τόσο των συλλογών, όσο και του εκθεσιακού του χώρου.
Ο Αντώνης Πίττας δημιουργεί εγκαταστάσεις στον χώρο που απευθύνονται στο συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο τις υποδέχεται. Τα έργα του συνδιαλλέγονται με την αρχιτεκτονική, την ιστορία της τέχνης, την επιτελεστικότητα της installation art και την κοινωνική δυναμική της. Όπως τα περισσότερα έργα του, τα οποία εξελίσσονται σε μία εκτεταμένη χρονική περίοδο και πάντα σε σχέση με ένα συγκεκριμένο τόπο, τo έργο LANDART είναι μία εγκατάσταση ειδικά φτιαγμένη για τη ράμπα του κτηρίου του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς.
Ο Πίττας δίνει έμφαση στη γεωμετρία του σκελετού του κτηρίου, προσθέτοντας σε αυτόν λάμπες τύπου TL με σκοπό να αλλάξει η αντίληψη του χώρου από τον θεατή. Οι λάμπες αυτές δημιουργούν ένα κάθετο πλέγμα που καθιστά «διαφανή» την πρόσοψη του κτηρίου και οργανώνει τον χώρο σαν μία σκηνή (stage) με τρόπο αντίθετο από την «διαγώνια» κίνηση του θεατή που ανεβαίνει την ράμπα, προκαλώντας μια πρωτόγνωρη αισθητηριακή εμπειρία.
Διοργάνωση : Βρετανικό Συμβούλιο και Μουσείο Μπενάκη
MADE IN BRITAIN
Σύγχρονη Τέχνη από τη συλλογή του Βρετανικού Συμβουλίου
Διάρκεια : μέχρι 22 Απριλίου 2012
Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 150 έργα από ένα μεγάλο φάσμα καλλιτεχνών, ανάμεσα στους οποίους οι Keith Arnatt, Helen Chadwick, Peter Doig, Gilbert & George, Damien Hirst, Sarah Lucas, Mark Titchner, Cornelia Parker και Mark Wallinger.
Αυτή η συνάντηση καλλιτεχνών τόσο ετερόκλητων μεταξύ τους απεικονίζει την ευρύτητα και την ποικιλομορφία της Βρετανικής Τέχνης καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για τους φίλους της τέχνης που επιθυμούν να γνωρίσουν από κοντά το δημιουργικό ταξίδι κάποιων από τους πιο παραγωγικούς σύγχρονους Βρετανούς καλλιτέχνες των τελευταίων τριάντα χρόνων.
Μέσα σε αυτήν τη χρονική περίοδο που καλύπτει η έκθεση, ο ρόλος που παίζει η τέχνη στη βρετανική κοινωνία έχει υποστεί τεράστιες αλλαγές. Από το «Intellectual Depression» των Gilbert & George (1980) μέχρι το «Sister Troop» του Gary Hume (2009) η έκθεση αφηγείται το πώς η τέχνη χαρτογράφησε και κατέγραψε αυτές τις αλλαγές – ούσα στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών μεταβολών η ίδια.
Τα τελευταία 30 χρόνια, η σύγχρονη τέχνη έχει αναμφισβήτητα στρέψει το ενδιαφέρον της προς θέματα πιο κοινωνικά που απασχολούν τη βρετανική κοινωνία. Αυτή η μετατόπιση του ενδιαφέροντος σε κοινωνικά ζητήματα μπορεί μερικώς να ερμηνευθεί και από την άφιξη μιας νέας, επιχειρηματικά τολμηρής και φιλόδοξης γενιάς καλλιτεχνών στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες είναι γνωστοί συλλογικά με το όνομα ΥΒΑs (Young British Artists) και σε αυτούς ανήκουν ονόματα όπως οι προαναφερθέντες Damien Hirst και Sarah Lucas, αλλά και οι Michael Landy και Jake and Dinos Chapman.
Άλλοι παράγοντες όπως η θέσπιση του Turner Prize το 1984 (το πρώτο βραβείο που καθιερώθηκε για νέους σύγχρονους καλλιτέχνες στο Ηνωμένο Βασίλειο) ή το άνοιγμα της Tate Modern το 2000, η κατάργηση του εισιτηρίου στις δημόσιες γκαλερί και μουσεία το 2001, έχουν όλα συμβάλλει στο να φέρουν την σύγχρονη τέχνη πιο κοντά σε ένα πολύ μεγαλύτερο κοινό – και μάλιστα συχνά σε ένα κοινό το οποίο δεν έχει καμία προηγούμενη εμπειρία ή γνώση πάνω στις εικαστικές τέχνες.
Διοργάνωση : Βρετανικό Συμβούλιο και Μουσείο Μπενάκη
ΝΕΑ ΕΚΘΕΣΗ
Πάρις Πρέκας. Ζωγραφική Γλυπτική
Εγκαίνια : 12 Μαρτίου 2012, ώρα: 20.00
Διάρκεια : 14 Μαρτίου - 13 Μαΐου 2012
Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει έκθεση αφιερωμένη στον ζωγράφο και γλύπτη Πάρι Πρέκα (1926-1999). Πολύπλευρος καλλιτέχνης, ο οποίος εμπνέεται κυρίως από τα θέματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου, ο Πάρις Πρέκας έχει ασχοληθεί με τη ζωγραφική, τη γλυπτική, την ανάγλυφη αρχιτεκτονική διακόσμηση και την κοσμηματογραφία. Η ζωγραφική του, που περιλαμβάνει κυρίως ελαιογραφίες και υδατογραφίες, ξεκινά αρχικά με παραστατικά έργα, τα οποία ονόμαζε Πορτρέτα της Ελλάδας (υδατογραφίες, 1959-1965), και συνεχίζει με αφαιρετικές συνθέσεις με τις σειρές Λιμάνια, Άλογα, Βίοι Παράλληλοι και Τάνκερ (δεκαετίες ’70 - ’80). Τα γλυπτά του, φιλοτεχνημένα με ορείχαλκο, σίδερο, ατσάλι, ξύλο, μάρμαρο, πέτρα και πηλό, βασίζονται σε αρχές που συνδυάζουν την αφαίρεση, τον κυβισμό, το σουρεαλισμό και τον εξπρεσιονισμό και εκτίθενται σε πολλούς δημόσιους χώρους της Αττικής (Πλατεία Συντάγματος, οδός Ηρώδου Αττικού, Γαλλικό Ινστιτούτο κ.α.).
Στην έκθεση θα παρουσιαστούν περίπου 60 ζωγραφικά έργα και 30 γλυπτά, καθώς και μια σειρά δαχτυλιδιών που δημιούργησε ο καλλιτέχνης.
Διοργάνωση : Μουσείο Μπενάκη
Τάσος Μαντζαβίνος. Η δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται
Εγκαίνια : 22 Μαρτίου 2012, ώρα: 20.00
Διάρκεια : 23 Μαρτίου - 13 Μαΐου 2012
Μεγάλη έκθεση αφιερωμένη στο ζωγραφικό έργο του Τάσου Μαντζαβίνου (γεν. 1958) με περίπου 120 έργα του καλλιτέχνη (ελαιογραφίες, σχέδια, κατασκευές) που θα καλύπτουν όλες τις περιόδους της έντονα εξπρεσιονιστικής ζωγραφικής πορείας που έχει διανύσει μέχρι σήμερα, καθώς και όλες τις θεματικές εμμονές του, οι οποίες διακρίνονται για τον βαθιά βιωματικό χαρακτήρα τους. Επίσης, θα παρουσιαστούν αντικείμενα από τη μεγάλη συλλογή παλαιών παιχνιδιών που ο Μαντζαβίνος διατηρεί στο εργαστήριό του και τα οποία έχουν άμεση σχέση με τον πυρήνα της ζωγραφικής του.
Η έκθεση θα συνοδεύεται από ομότιτλη, πλήρως εικονογραφημένη έκδοση που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη. Πρόκειται για την πρώτη μονογραφία σχετικά με τη ζωή και τη ζωγραφική του Τάσου Μαντζαβίνου, ιδωμένη μέσα από την προσωπική ματιά του συγγραφέα της Φίλιππου Μπεγλέρη, καθώς και από εκτενή, ανέκδοτα γραπτά του Μαντζαβίνου, συνοδευόμενα από αδημοσίευτο βιογραφικό και φωτογραφικό υλικό.
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης.
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012
Συνάντηση του Φωτογραφικού Κύκλου
Ώρα Προσέλευσης: 19.30, Ώρα Έναρξης: 20.30
Χώρος: αμφιθέατρο
Σεμινάριο φωτογραφικής κριτικής από τον Πλάτωνα Ριβέλλη.
Διοργάνωση: Φωτογραφικός Κύκλος, Μουσείο Μπενάκη
Παρασκευή 2 & Σάββατο 3 Μαρτίου 2012
Dance me to the end of Greece #1... Ξένοι Περιηγητές στην Ελλάδα
Ώρες Έναρξης: 20.00
Χώρος: αμφιθέατρο
Τιμές εισιτηρίων : €12, €10
Πρόκειται για την πρώτη σκηνική παρουσίαση περιηγητικών κειμένων που υπογράφουν διάσημοι ταξιδιώτες του 19ου και του 20ου αιώνα.
Οι ηθοποιοί της παράστασης συμμετέχουν σε ένα φόρουμ αφήγησης, αναπαράστασης και τραγουδιού μέσα από μελοποιημένα ποιήματα του Βύρωνα και του Σατωβριάνδου, ενώ εμψυχώνουν τις μαρτυρίες πασίγνωστων ταξιδιωτών όπως ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο Γκυστάβ Φλωμπέρ, αλλά και οι νεώτεροι Ζακ Λακαριέρ και Χένρυ Μίλλερ.
Σκηνοθεσία: Κυριακή Σπανού,
Σκηνικά-Κοστούμια: Απόστολος Βέττας- Ολυμπία Σιδερίδου-Μάρθα Φωκά,
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Φωτογραφίες: Μανώλης Παπαδάκης
Ηθοποιοί: Ελένη Ευθυμίου, Φρόσω Ζαγοραίου, Θέμης Μητρόπουλος, Αντώνης Γκρίτσης
Πιάνο: Αιμίλιος Πολίτης
Στο πλαίσιο της παράστασης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πλοηγηθεί στην πρωτότυπη εφαρμογή πολυμέσων με τίτλο ¨Η Αθήνα μέσα από τα μάτια των Περιηγητών: 17ος-19ος αιώνας", παραγωγή του Μουσείου Μπενάκη, η οποία επιχειρεί να ανασυνθέσει το πορτραίτο της πόλης εκείνη την περίοδο, μέσα από από 500 έργα της Συλλογής Ζωγραφικών έργων, Χαρακτικών και Σχεδίων, αρκετές εικονογραφημένες εκδόσεις της Βιβλιοθήκης του Μουσείου, καθώς και επιλεγμένα κείμενα διαφόρων περιηγητών που την επισκέφθηκαν.
Διοργάνωση: Με την ευγενική φιλοξενία του Μουσείου Μπενάκη
Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012
Συνάντηση του Φωτογραφικού Κύκλου
Ώρα Προσέλευσης: 19.30, Ώρα Έναρξης: 20.30
Χώρος: αμφιθέατρο
Παρουσίαση φωτογράφων του Κύκλου
Συντονιστής: Πλάτων Ριβέλλης
Διοργάνωση: Φωτογραφικός Κύκλος, Μουσείο Μπενάκη
Σάββατο 10 Μαρτίου 2012
Διεπιστημονική Ημερίδα με τίτλο «Lux In Tenebris-Ο τεχνητός φωτισμός από την αρχαιότητα έως σήμερα»
Ώρα Έναρξης: 10.30
Χώρος: αμφιθέατρο
Στη διεπιστημονική αυτή ημερίδα ιστορικοί, ιστορικοί της τέχνης, αρχαιολόγοι, μουσειολόγοι, λαογράφοι, ηλεκτρολόγοι και μηχανολόγοι-μηχανικοί θα παρουσιάσουν την εξέλιξη του τεχνητού φωτισμού από την αρχαιότητα έως σήμερα. Οι τρόποι προσέγγισής τους θα ποικίλουν. Άλλοτε θα ανατρέξουν σε ανασκαφικά δεδομένα, ιστορικές μαρτυρίες και σωζόμενα αντικείμενα και άλλοτε σε σύγχρονες φωτομετρικές αναλύσεις, για παράδειγμα σε αντίγραφα αρχαίων φωτιστικών μέσων με σκοπό να διερευνηθούν οι συνθήκες φωτισμού που επικρατούσαν στις οικίες της αρχαίας Ελλάδας και φτάνοντας στο παρόν, ερευνητές ηλεκτρολόγοι-μηχανικοί θα προτείνουν καινοτόμους τρόπους φωτισμού αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και εκθεμάτων τέχνης με την αξιοποίηση των πλέον εξελιγμένων φωτιστικών συστημάτων.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη
Κυριακή 11 & 18 Μαρτίου 2012
Έκτακτες προβολές του ιστορικού ντοκιμαντέρ «Σμύρνη.
Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922»
Ώρα Έναρξης: 12.00, 14.00
Χώρος: αμφιθέατρο
Τιμές εισιτηρίων : € 5 (με το ίδιο εισιτήριο εξασφαλίζεται η είσοδος στην ομώνυμη έκθεση στο Κεντρικό Κτήριο – Κουμπάρη 1)
Η σκηνοθέτις Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, μετά από 4 χρόνια έρευνας, παρουσιάζουν την εργασία τους για τη Σμύρνη με άγνωστο οπτικό υλικό από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης.
Η ιδιαίτερη σημασία του ιστορικού ντοκιμαντέρ δεν εξαντλείται μόνο στις άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη αλλά και στη νέα ματιά που προσκομίζουν οι δύο συνεργάτες στα ιστορικά γεγονότα. Μια ματιά που κρατά αποστάσεις τόσο από μια υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση όσο και από νεώτερες απόπειρες που αποσιωπούν τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής, παραμορφώνοντας την αλήθεια.
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, μη κερδοσκοπική εταιρεία ΠΡΩΤΕΑΣ, Fulbright
Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012
Ομιλία της Odile Decq, διευθύντριας της Ειδικής Σχολής Αρχιτεκτονικής του Παρισίου
Ώρες Έναρξης: 19.30
Χώρος: αμφιθέατρο
Η ομιλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης 14F/21GR. Νέοι αρχιτέκτονες στη Γαλλία και την Ελλάδα Η Odile Decq έχει δημιουργήσει το αρχιτεκτονικό γραφείο Odile Decq Benoît Cornette (ODBC), Architectes-Urbanistes, στο Παρίσι και από το 2007 είναι γενική διευθύντρια της Ειδικής Σχολής Αρχιτεκτονικής (École Spéciale d’Architecture) στην ίδια πόλη.
Πoλυβραβευμένη για τη λαμπρή επαγγελματική της δράση στον τομέα της αρχιτεκτονικής έχει σχεδιάσει μεταξύ άλλων το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Ρώμης (MACRO), το 2010 και το εστιατόριο της Opéra Garnier στο Παρίσι, το 2011.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση
Διοργάνωση: Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής (Ε.Ι.Α.), Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Μουσείο Μπενάκη
Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012
Συνάντηση του Φωτογραφικού Κύκλου
Ώρα Προσέλευσης: 19.30, Ώρα Έναρξης: 20.30
Χώρος: αμφιθέατρο
Οι Πέμπτες των διαλέξεων
Συντονιστής: Πλάτων Ριβέλλης
Διοργάνωση: Φωτογραφικός Κύκλος, Μουσείο Μπενάκη
Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012
Παρουσίαση βιβλίου «Η Βιβλιογραφία του 19ου αιώνα (1819-1832)»
Ώρα Έναρξης: 19.00
Χώρος: αμφιθέατρο
Παρουσίαση του Β' τόμου της "Ελληνικής Βιβλιογραφίας του 19ου αιώνα" από τα κατάλοιπα του Φίλιππου Ηλιού, με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του.
Την έκδοση παρουσιάζουν οι: Άγγελος Δεληβορριάς, Διονύσης Καψάλης, Μάνος Χαριτάτος και η επιμελήτρια του τόμου, Πόπη Πολέμη.
Την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα "Διανοούμενοι και Επανάσταση" στην οποία συμμετέχουν οι: Δημητρης Δημητρόπουλος, Νίκος Θεοτοκάς, Αντώνης Λιάκος και Αλέξης Πολίτης. Τη συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης.
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας
Σάββατο 17 Μαρτίου 2012
Παράσταση με τίτλο ¡yambambo! Un cuento para voz, piano y baile
Μια ιστορία για φωνή πιάνο και χορό
Ώρες Έναρξης: 20.30
Χώρος: αμφιθέατρο
Τιμές εισιτηρίων : €15, €10
Η παράσταση ¡yambambo! ισορροπεί ανάμεσα στην κλασσική μουσική και την παραδοσιακή φόρμα του φλαμένκο.
Τα τρία στοιχεία που συνδιαλέγονται για να υλοποιήσουν αυτή την φόρμα: τραγούδι-cante/ μουσική-toque/ χορός-baile, δημιουργούν ισότιμα και ταυτόχρονα ένα καλλιτεχνικό σύμπαν που πραγματώνεται μόνο όταν επικοινωνήσουν στον απόλυτο βαθμό/duende.
Αυτή η δυναμη που αναπτύσσεται, παράλληλα με την αρμονία της κλασσικής σύνθεσης, ρίχνουν φως στον χαρακτήρα του Ισπανικού λαϊκού Μύθου καθώς τον αναμορφώνουν μέσα από σύγχρονες δομές και αισθητική.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
"Siete Canciones Populares Espanolas" - Manuel de Falla
Coleccion de Tonadillas - Enrique Granados
Canciones - Federico Garcia Lorca
"Cinco Canciones Negras" - Xavier Montsalvatge
Τραγούδι: Άννα Παγκάλου
Χορός: Γιώτα Πεκλάρη
Πιάνο: Μαριάννα Τσίκα
Φωτισμός: Σάκης Μπιρμπίλης
Σκηνοθεσία-Επιμέλεια Κοστουμιών: Αντώνης Βολανάκης
Διοργάνωση: Με την ευγενική φιλοξενία του Μουσείου Μπενάκη, υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Θερβάντες και με την υποστήριξη των Εκδόσεων Καστανιώτη
Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012
Παρουσίαση τιμητικού τόμου για τον Luigi Beschi
Ώρα : 19.00, Χώρος: αμφιθέατρο
Το Μουσείο Μπενάκη τιμά τον Luigi Beschi, έναν σπουδαίο αρχαιολόγο και ακούραστο πρεσβευτή του νεοελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Αναγνωρισμένοι άνθρωποι του πνεύματος θα μιλήσουν για το έργο του Luigi Beschi, ομότιμου καθηγητή κλασσικής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Φλωρεντίας, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν τον άνθρωπο και να δώσουν μία συνολική εικόνα της προσφοράς του.
Ομιλητές: Άγγελος Δεληβορριάς, Γιώργος Δεσπίνης, Άγγελος Ζαρκάδας.
Διοργάνωση : Μουσείο Μπενάκη
Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012
Συνάντηση του Φωτογραφικού Κύκλου
Ώρα Προσέλευσης: 19.30, Ώρα Έναρξης: 20.30
Χώρος: αμφιθέατρο
Παρουσίαση φωτογράφων του κύκλου.
Συντονιστής: Πλάτων Ριβέλλης
Διοργάνωση: Φωτογραφικός Κύκλος, Μουσείο Μπενάκη
Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012
ΠΡΕΜΙΕΡΑ Προβολή του ντοκιμαντέρ της Μαρίας Ηλιού
«Η ανταλλαγή των πληθυσμών ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα: 1923»
Ώρα: 20.00
Χώρος: αμφιθέατρο
Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Κεντρικού Κτηρίου (Κουμπάρη 1) καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης:
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 11.00, 13.00, 15.00
Πέμπτη: 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 19.00, 21.00
Κυριακή: 11.00, 13.00
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, μη κερδοσκοπική εταιρεία ΠΡΩΤΕΑΣ, Fulbright
Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012
Συνάντηση του Φωτογραφικού Κύκλου
Ώρα Προσέλευσης: 19.30, Ώρα Έναρξης: 20.30
Χώρος: αμφιθέατρο
Σεμινάριο ανάλυσης ταινιών κινηματογράφου.
Συντονιστής: Πλάτων Ριβέλλης
Διοργάνωση: Φωτογραφικός Κύκλος, Μουσείο Μπενάκη
Μουσείο Μπενάκη – Κτήριο οδού Πειραιώς
Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου
Τηλ. 210 34 53 111
Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα, Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ
Τετάρτη, Πέμπτη, Κυριακή: 10.00-18.00
Παρασκευή, Σάββατο: 10.00-22.00
ΕΚΘΕΣΗ
Σμύρνη. Η Καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης 1900-1922
Διάρκεια έκθεσης: Παράταση μέχρι 18 Μαρτίου 2012
Η σκηνοθέτις και επιμελήτρια Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, οι οποίοι είχαν παρουσιάσει το 2007 στο Μουσείο Μπενάκη την έκθεση Το Ταξίδι, το Ελληνικό Όνειρο στην Αμερική, μετά από 4 χρόνια έρευνας, παρουσιάζουν την εργασία τους για τη Σμύρνη με άγνωστο οπτικό υλικό από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης.
Η ιδιαίτερη σημασία του ιστορικού ντοκιμαντέρ και της έκθεσης δεν εξαντλείται μόνο στις άγνωστες εικόνες από τη Σμύρνη αλλά και στη νέα ματιά που προσκομίζουν οι δύο συνεργάτες στα ιστορικά γεγονότα. Μια ματιά που κρατά αποστάσεις τόσο από μια υπέρμετρα εθνικιστική αφήγηση όσο και από νεώτερες απόπειρες που αποσιωπούν τα τραγικά γεγονότα της καταστροφής, παραμορφώνοντας την αλήθεια.
Μέσα από την συγκεκριμένη εργασία, η κοσμοπολίτικη Σμύρνη παρ' όλο που καταστράφηκε, εξακολουθεί να υπάρχει.
Εξακολουθεί να είναι μια ιδέα που έχει να κάνει με τον κοσμοπολιτισμό, τη χαρά της ζωής αλλά και την καταστροφή.
Ενενήντα χρόνια μετά την καταστροφή, το ντοκιμαντέρ αλλά και η φωτογραφική έκθεση τιμά τον κόσμο που χάθηκε το 1922, αλλά και συγχρόνως, την επιστήμη της ιστορίας.
Το ντοκιμαντέρ και η ομώνυμη φωτογραφική έκθεση τεκμηριώνονται με σπάνιο φωτογραφικό και κινηματογραφικό υλικό που σταχυολογήθηκε από αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης.
Για πρώτη φορά δημοσιεύονται άγνωστες εικόνες της Σμύρνης από ιδιωτικές συλλογές όπως αυτή του Pierre De Gigord και από τα αρχεία της Library of Congress, του Πανεπιστημίου του Princeton και του Harvard, του Near East Relief, του Imperial War Museum, της Pathe και άλλων ιδρυμάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
-Για το κοινό της έκθεσης
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 11.00, 13.00, 15.00
Πέμπτη**: 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 19.00, 21.00
Κυριακή: 11.00, 13.00
(Περιορισμένος αριθμός θέσεων -50 άτομα- ανά προβολή και δεν γίνονται κρατήσεις)
- Μόνο για οργανωμένες ομάδες
Κρατήσεις: 210 3671057, ώρες λειτουργίας Μουσείου Μπενάκη-Κεντρικό Κτηρίου
Σάββατο και Κυριακή: 09.00
- Για σχολεία
Κρατήσεις: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, τηλέφωνο 210-3671067-70, καθημερινά 9:00-15:00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής
Τετάρτη και Παρασκευή: 09.30
Ε Κ Τ Α Κ Τ E Σ Π Ρ Ο Β Ο Λ Ε Σ
ΚΤΗΡΙΟ ΟΔΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ - Αμφιθέατρο
-Για το κοινό της έκθεσης
Τις Κυριακές 11 και 18 Μαρτίου στις 12.00 και 14.00
(με το ίδιο εισιτήριο εξασφαλίζεται και η επίσκεψη στην έκθεση στο Κεντρικό Κτήριο)
(Αριθμός θέσεων ανά προβολή 330 άτομα)
-Για σχολεία
Κρατήσεις: Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, τηλέφωνο 210-3671067-70, καθημερινά 9:00-15:00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής
Πέμπτες 1/3, 8/3, 15/3
Παρασκευή 2/3, 9/3, 16/3
στις 11.00
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, μη κερδοσκοπική εταιρία ΠΡΩΤΕΑΣ και Fulbright
NEA ΕΚΘΕΣΗ
ΔΙΩΓΜΟΣ & ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΛHΘYΣΜΩΝ (Τουρκία-Ελλάδα 1922-1924)
Εγκαίνια : Τρίτη 27 Μαρτίου 2012, ώρα: 20.00
Διάρκεια έκθεσης: 28 Μαρτίου – 29 Απριλίου 2012
Η σκηνοθέτις και επιμελήτρια Μαρία Ηλιού και ο ιστορικός σύμβουλος Αλέξανδρος Κιτροέφ, που είχαν παρουσιάσει το 2007 στο Μουσείο Μπενάκη Το Ταξίδι. Το Ελληνικό ’Ονειρο στην Αμερική και πρόσφατα παρουσίασαν το ντοκιμαντέρ και τη φωτογραφική έκθεση Σμύρνη: Η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης (1900-1922), φέρνουν πίσω στο κοινό, εικόνες ξεχασμένες σε κλειστά αρχεία της Αμερικής και της Ευρώπης αλλά και μια νέα οπτική που ξετυλίγει το νήμα της Ανταλλαγής και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου.
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη, μη κερδοσκοπική εταιρία ΠΡΩΤΕΑΣ και Fulbright
ΕΚΔΗΛΩΣΗ
Σάββατο 31 Μαρτίου 2012
Η Ώρα του Μυστικού Δείπνου, Φίλιππου Κ. Τσαλαχούρη - Γιώργου Κ. Ψάλτη
Λειτουργικό δράμα, για φωνές, όργανο & κρουστά
Ώρα : 20:30, Αίθριο
Εισιτήριο: €5, €3
Το έργο «Η Ώρα του Μυστικού Δείπνου» μεταφέρει στη σημερινή σκέψη τις συγκλονιστικές στιγμές του τελευταίου δείπνου του Ιησού με τους μαθητές του, στο οποίο προσδιορίστηκαν η έννοια της αγάπης και η σημασία του φόβου και της προδοσίας.
Η παράσταση επαναφέρει τη φόρμα «λειτουργικό δράμα», η οποία εμφανίστηκε τον 10ο αιώνα, και ήταν ιδιαίτερα αγαπητή μέχρι τον 17ο σε ελληνικές περιοχές στις οποίες άκμασε το φράγκικο στοιχείο, όπως η Κρήτη, η Νάξος, η Σύρος και η Χίος. Τότε, το λειτουργικό δράμα μετέφερε στους θεατές χριστιανικές ιστορίες. Σήμερα, το νόημα της διδασκαλίας του Ιησού αναβιώνει μέσα από το λιμπρέτο του Γιώργου Ψάλτη, σε μελοποίηση Φίλιππου Τσαλαχούρη.
Το έργο παρουσιάζεται για πρώτη φορά, στο Μουσείο Μπενάκη.
Ένας συν δώδεκα τραγουδιστές σε ένα τραπέζι, οι θεατές γύρω τους παρακολουθούν. Συμμετέχει χορωδία αγγέλων και ο ήχος οργάνου και κρουστών.
Μουσείο Μπενάκη – Κεντρικό Κτήριο
Κουμπάρη 1, 106 74 Αθήνα
Τηλ. 210 367 1000
Ωράριο Λειτουργίας
Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο: 09.00 – 17.00
Πέμπτη : 09.00 - 24.00
Κυριακή: 09.00 -13.00
Τρίτη: ΚΛΕΙΣΤΑ
ΕΚΘΕΣΗ
NOUR. Κοσμήματα της Έλενας Σύρακα
Διάρκεια : μέχρι 22 Απριλίου 2012
Με αφετηρία την ισλαμική τέχνη και τα έργα του Μουσείου Ισλαμικής Τέχνης του Μουσείου Μπενάκη, η Έλενα Σύρακα εμπνέεται από τις γεωμετρικές φόρμες των αντικειμένων, από τα φυτικά μοτίβα των μεταξωτών υφασμάτων, από τις πανοπλίες, τα κράνη κα τα σπαθιά.
Η συλλογή κοσμημάτων Nour αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο έμπνευσης και δημιουργίας και περιλαμβάνει χειροποίητα κοσμήματα από χρυσό 18κ και πολύτιμες πέτρες.
Τα κοσμήματα παρουσιάζονται δίπλα στα αντικείμενα της μόνιμης έκθεσης του μουσείου, τα οποία αποτέλεσαν και την πηγή έμπνευσής τους.
Επιμέλεια παρουσίασης: Κώστας Βογιατζής (yatzer)
Διοργάνωση: Μουσείο Μπενάκη
Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12
Αθήνα 105 53
Τηλ. 210 32 51 311
Islamic_collection@benaki.gr
Ωράριο Λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 09.00 – 15.00
Τετάρτη : 09.00 - 21.00
Δευτέρα: ΚΛΕΙΣΤΑ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου