10/17/2007

AΓΝΩΣΤΟΣ ΕΛΥΤΗΣ

Από σήμερα θα αρχίσω να δημοσιεύω αποσπάσματα απο μια άγνωστη συζήτηση που είχε δώσει ο Οδυσσέας Ελύτης με τον Τεριάντ το 1951 και η οποία δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας μέχρι σήμερα.
Η συζήτησή τους έγινεμεταξύ Ρώμης και Παρισίων, την Άνοιξη του 1951 μεταξύ των μηνων Μάιου-Ιούνιου.


-Ποιο σωστό μου φαίνεται να αρχίσουμε απο μερικά βιογραφικά...
-Όπως προτιμάτε. Μη λησμονείτε όμως οτι δικαίωμα στη δημοσιότητα έχουν μόνο τα στοιχεία που μπορει να φωτίσουν απο μια άγνωστη πλευρά ένα ποιητικό έργο.Σας παρακαλώ να περιοριστούμε σε αυτά.
-Γεννηθήκατε?
-Στη Κρήτη.Αλλά κατάγομαι απο τη Λέσβο και μεγάλωσα στην Αθήνα. Ενώσετε με τρείς ευθείες πάνω στο χάρτη αυτά τα σημεία και θα δείτε να σχηματίζεται ένα τρίγωνο, που το κέντρο του βρίσκεται "καπου" στο Αιγαίο Πέλαγος.Εκεί υπάρχω ουσιαστικά και απο εκεί προσδιορίζεται η μοίρα μου.Αν σας πώοτι τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων τα πέρασα όλα σε ένα μικρο νησί, απο αυτά που διατηρούν ακόμη τα χνάρια του αγώνα της ανεξαρτησίας μας, θα εννοήσετε πιο εύκολα και την καταγωγή της ηθικής χροιάς που τείνει να πάρει σήμερα ο νησιωτισμός στη ποίησή μου.

-Και που θα άντλησε νέεσ δυνάμεισ φαντάζομαι απο τη συμετοχή σας στον Αλβανικό πόλεμο...
-Ναί. Απο την άποψη οτι σε ώριμη ηλικία, μου δόθηκε η χάρη να λάβω μέρος σε ένα απο εκείνα τα γεναία βήματα που κάνει ο Ελληνισμός προσ το θαύμα, με κάθε πιθανότητα να πέσει, και όμως με κάθε βεβαιότητα να κερδίσει.Το λέω με ταπεινωσύνη και άκρα σοβαρότητα. Ξέρω οτι οι άλλοι ειρωνεύονται, αλλά εμένα ο θάνατος,που τον αντίκρυσα κατάματα τότε, αχρήστεψε μέσα μου κάθε τέτοια διάθεση.Και σήμερα, από το φόβο μήπως αγγίξωω έννοιες που κατάντησαν συμβατικές,προτιμώ το θάρρος να τις ξαναπάρω στα χέρια μου με τρόπο διαφορετικό.Στην υπόθεση της Αλβανίας δεν είδα τη διαμάχη δύο λαών,ούτε το δυναμισμό της φυλής.Είδα τη νίκη της ωραίας αφροσύνης επάνω στον υπολογισμό.Και ακόμη την υγεία που παρουσιάζει το ένστικτο του λαού μας, οταν μπροστά στον κίνδυνο μπορεί να ξεχωρίζει διαμιάς το Καλό απο το Κακό.Μέσα στο συσκοτισμό που μας έφεραν οι καιροί της σοφιστείας και της προπαγάνδας, μου αρέσει να υπολογίζω σε αυτο το φως..."

Αθριο η συνέχεια...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Undeniably іmаgine that which уou stateԁ.
Υοur faνorite juѕtifісation
seemeԁ to be on thе intегnet the simplеst fасtοr tο be aware οf.
I say to yοu, I certaіnlу get irκed ωhilе folks cοnѕiԁег iѕsues
thаt they just ԁon't recognize about. You managed to hit the nail upon the top as smartly as defined out the entire thing with no need side effect , other people can take a signal. Will likely be back to get more. Thank you
Here is my weblog :: www.prnewswire.com

Ανώνυμος είπε...

Every weekend i used to pay a quick visit this website, for the reason that i want enjoyment, since this this website conations really pleasant funny stuff
too.

Feel free to surf to my web page: multiclickbrasil