Το βρήκα στην "ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ"...
Συγκέντρωση υπογραφών υπέρ του Θιβέτ
March 28th, 2008
Είχα κάνει μία προσπάθεια να ψάξω σχετικά με το θέμα του Θιβέτ και να γράψω κάτι ολοκληρωμένο. (Κλικ πάνω στο χάρτη αν θέλετε να τον δείτε μεγαλύτερο). Η κόπωση αυτό το διάστημα και μία αρκετά πεσμένη διάθεση δεν μου αφήνει κουράγιο να επεξεργαστώ όπως θα ήθελα το υλικό. Ετσι γράφω αυτό το κείμενο κυρίως για να παραπέμψω σε δύο πρωτοβουλίες για συγκέντρωση υπογραφών και παραθέτω σχετικά άτσαλα τα υπόλοιπα στοιχεία.
Η μία αφορά την καταγγελία Ελλήνων Δημοσιογράφων σχετικά με την καταστολή των διαμαρτυριών των Θιβετιανών και Γάλλων δημοσιογράφων κατά την αφή της ολυμπιακής φλόγας και την λογοκρισία της κρατικής ελληνικής τηλεόρασης σχετικά με το θέμα. Ο oneiros έχει αναρτήσει το σχετικό κείμενο το οποίο βρήκε από τη σελίδα του Ροΐδη.
Η άλλη είναι διεθνής πρωτοβουλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης avaaz.org και αφορά τη συγκέντρωση υπογραφών υπέρ του Θιβέτ με στόχο να σταλούν στον πρόεδρο της Κίνας.
Το κείμενο υποστήριξης στα αγγλικά:
Petition to Chinese President Hu Jintao:
As citizens around the world, we call on you to show restraint and respect for human rights in your response to the protests in Tibet, and to address the concerns of all Tibetans by opening meaningful dialogue with the Dalai Lama. Only dialogue and reform will bring lasting stability. China’s brightest future, and its most positive relationship with the world, lies in harmonious development, dialogue and respect.
Με λίγα λόγια η ιστορία του Θιβέτ (πηγή: istoria.exnet)
Το Θιβέτ βρίσκεται σε υψόμετρο 5.000 μέτρα μεταξύ Κίνας και Ινδίας. Το όνομα του στα σανσκριτικά σημαίνει “ουρανός” και συχνά αποκαλείται “η πύλη του κόσμου”. Σύμφωνα με τη μυθολογία οι Θιβετιανοί, οι οποίοι είναι στην πλειοψηφία τους βουδιστές, κατάγονται από την ένωση ενός πιθήκου - ενσάρκωση του Βούδα - και μία δράκαινας.
Από τον 7ο έως τον 10ο αιώνα ήταν μία πλούσια αγροτική κοινωνία. Η άσκηση της εξουσίας ήταν θεοκρατική και ασκείτο από τον εκάστοτε Δαλάι Λάμα ο οποίος θεωρείτο απόγονος του Βούδα και πνευματικός ηγέτης των βουδιστών. Τον 13ο αιώνα η χώρα κατακτήθηκε από τους Μογγόλους υπό τον Τζέκινς Χαν, οι οποίοι κυριάρχησαν στο Θιβέτ ως τον 18ο αιώνα με μικρά διαλείμματα, οπότε και εμφανίστηκαν στο προσκήνιο οι Κινέζοι.
Η Κίνα κράτησε τον έλεγχο του Θιβέτ ως το 1904 οπότε και κατέστει βρετανικό προτεκτοράτο, αλλά το 1907 οι Βρετανοί αναγνώρισαν την κυριαρχία της Κίνας στο Θιβέτ. Το 1911 λόγω της εσωτερικών προβλημάτων της Κίνας ο Δαλάι Λάμα βρήκε ευκαιρία και εγκατέστησε την κυριαρχία του, αλλά το 1950 και μετά την επικράτηση των κομμουνιστών ο κινέζικος στρατός μπήκε στη Λάσα και εγκαταστάθηκε μικτή σινοθιβετιανή εξουσία.
Το 1956 όμως επαναστάτησαν οι ανατολικές επαρχίες. Η πηγή από όπου έχω πάρει αυτό το κομμάτι αναφέρει ότι αυτό έγινε με την υποστήριξη της αμερικανικής CIA, αλλά δεν μπόρεσα να το διασταυρώσω. Το 1959 όμως η Κίνα κατέστειλε οποιαδήποτε αντίδραση και ενσωμάτωσε την περιοχή ως αυτόνομη. Από τότε γύρω στο 1 εκατομμύριο Θιβετιανοί έχουν βρει το θάνατο από τις κακές συνθήκες διαβίωσης, αλλά και τις μάχες με τους Κινέζους.
Το θέμα στα ελληνικά μίντια
Στην Καθημερινή μπορείτε να διαβάσετε ένα χρονολόγιο της ιστορίας της κατοχής του Θιβέτ από την Κίνα. Η ιστοσελίδα του ΣΚΑΙ αναφέρεται στα πρόσφατα θύματα της κατοχής της Κίνας στο Θιβέτ.
Οι μοναχοί διαδήλωναν τόσο στο Θιβέτ όσο και σε γειτονικές περιοχές, όπου κατοικούν θιβετιανές μειονότητες, μνημονεύοντας την 49η επέτειο της εξέγερσης της Λάσα, που κατέληξε στην εξορία του Δαλάι Λάμα. Οι φετινές διαδηλώσεις είχαν εξ αρχής πολύ πιο έντονο χαρακτήρα με τους Θιβετιανούς, εντός κι εκτός Κίνας, να καταγγέλλουν την κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, προσπαθώντας να τραβήξουν τη διεθνή προσοχή εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.
Πηγή: Ελευθεροτυπία.
Πηγή: Φιλελεύθερος (διατύπωση δική μου): Τις αντιδράσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα πρόσφατα γεγονότα θα μπορούσαμε μάλλον να τις χαρακτηρίσουμε λίαν υποκριτικές.
Από τη μία:
Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσι που συναντήθηκε με τον Δαλάι Λάμα στην Ινδία αμέσως μετά τις βίαιες διαδηλώσεις στο Θιβέτ ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αποκηρύξει την Κίνα και αποκάλεσε την κρίση στο Θιβέτ «πρόκληση στη συνείδηση του κόσμου».
Και από την άλλη:
Ο πρόεδρος Μπους δηλώνει ότι θα παραβρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Στο Βήμα θα βρείτε πληροφορίες σχετικά με τον Δαλάι Λάμα, τον εξόριστο πολιτικό και πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ (η προσωπική του ιστοσελίδα).
Οι ΗΠΑ δηλώνουν επίσημα ότι δεν διακρίνουν κάποια συσχέτιση του Δαλάι Λάμα με τις διαδηλώσεις. Την ίδια στιγμή όμως η αμερικανική κυβέρνηση σημειώνει ότι δεν θα θέσει θέμα μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά παρακολουθεί στενά τον τρόπο που η κινεζική κυβέρνηση χειρίζεται τις διαδηλώσεις. ( Πηγή: in.gr:) Δηλαδή παρακολουθεί με τι στυλ τους σκοτώνουν;
Ανάμεσα στους υποστηρικτές των αιτημάτων του Θιβέτ περιλαμβάνονται γνωστοί χολιγουντιανοί αστέρες που έχουν ασπαστεί τον Βουδισμό, με προεξάρχοντα τον Ρίτσαρντ Γκιρ.
Στο περιθώριο της συμμετοχής του στην ταινία του Χέινς, ο Ρίτσαρντ Γκιρ δήλωσε ένθερμος υποστηρικτής της αυτονομίας του Θιβέτ, ξεκαθάρισε όμως ότι δεν θα μποϊκοτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. Υποστήριξε πάντως ότι η Κίνα «πρέπει να παραδεχτεί την αλήθεια για το Θιβέτ, για τους πολιτικούς κρατούμενους, για την κοινωνική καταπίεση και για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Το 1997 επίσης έχει γυριστεί ταινία από τον Μάρτιν Σκορτσέζε αφιερωμένη στη ζωή του 14ου Δαλάι Λάμα (“Kουντούν”).
Σε πρόσφατο δημοσίευμα της Καθημερινής αναφέρεται επίσης ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συζητούν μποϋκοτάρισμα των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο (θα δούμε παρακάτω πόσο μπορεί να το εννοούν…), ενώ ο πρίγκηπας της Ουαλίας και μελλοντικός διάδοχος του βρετανικού θρόνου θα συναντηθεί τον Μάιο με τον Δαλάι Λάμα και δεν έχει δηλώσει ότι δεν θα παραβρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στηρίζοντας στο αίτημα των Θιβετιανών για ανεξαρτησία.
Σημειωτέον ότι αρχικά το Θιβέτ παραχωρήθηκε το 1907 στην Κίνα ως πρώην βρετανικό προτεκτοράτο όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Οταν ο 14ος Δαλάι Λάμα - νυν ηγέτης - ανέλαβε τα ηνία, ο προκάτοχός του είχε ήδη ανακηρύξει την ανεξαρτησία του Θιβέτ, κίνηση που όμως αναγνωρίστηκε μόνο από τους Βρετανούς και όχι από τους Κινέζους, οι οποίοι είχαν αποσύρει τα στρατεύματά τους το 1912 εξαιτίας της επανάστασης του 1911 στην Κίνα.
Ο Πάσχος Μανδραβέλης γράφει στην Καθημερινή:
Τι περίεργη που είναι η ελληνική γλώσσα! Ενώ πολλοί έφτασαν να χαρακτηρίζουν τη θηριώδη καταστολή των Ισραηλινών στην Παλαιστίνη με τους πιο ακραίους όρους, όπως είναι «Ολοκαύτωμα», η εξίσου θηριώδης καταστολή των Κινέζων στο Θιβέτ έγινε μια απλή «διένεξη». Ενώ η Παλαιστίνη είναι «κατεχόμενη», το Θιβέτ είναι «προσαρτημένη περιοχή». Ενώ ο πετροπόλεμος των Παλαιστινίων βαφτίστηκε «ηρωική ιντιφάντα», ο πετροπόλεμος των Θιβετιανών είναι «ταραχές». Στην Παλαιστίνη και την Κύπρο έχουμε «παράνομο εποικισμό», στο Θιβέτ «Κινέζους μέτοικους». Είναι τόσο μακριά το Θιβέτ και θολώνει η ματιά των ελληνικών ΜΜΕ ή, απλώς, αυτή τη φορά οι καταπιεστές ενός λαού δεν είναι «τσιράκια των Αμερικανών»;
Ενώ ο Τσάβες, - για δικούς του λόγους φυσικά - υποστηρίζει ότι:
Οι ταραχές στο Θιβέτ είναι δάχτυλος των Αμερικανών εναντίον της Κίνας, αλλά ο Μπους μάλλον διαψεύδει τον Τσάβες…, διότι θα πάει στους Ολυμπιακούς και δεν θα τους μποϋκοτάρει (θα δείτε προς το τέλος του κειμένου για ποιο λόγο), ενώ η Κοντολίζα συστήνει αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές…
Οταν ήταν να ανατεθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Κίνα ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ είχε υποστηρίξει ότι η ανάθεση των αγώνων θα βοηθούσε στην βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα.
Υπολόγιζε άραγε στη συνεχή διεθνή πίεση κατά τη διάρκεια των αγώνων ή…; Το κομμάτι αυτό είναι από το Oikologos.gr όπου αναφέρονται και οι οικολογικές καταστροφές που συντελούνται από την Κίνα στην περιοχή του Θιβέτ.
Τα δάση του Θιβέτ καταλαμβάνουν την τρίτη θέση σε έκταση, μεταξύ των δασών της Κίνας. Οι κυβερνητικές υλοτομικές επιχειρήσεις μειώνουν αυτή την έκταση με πρωτοφανείς ρυθμούς. Οι αναδασώσεις έχουν παραμεληθεί και είναι αναποτελεσματικές, αφήνοντας τεράστιες επικλινείς εκτάσεις ευάλωτες στη διάβρωση. Οι κίνδυνοι πλημμυρών αυξάνονται επίσης, απειλώντας τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν στα κατάντι των μεγάλων ποταμών της Ν.Α. Ασίας που πηγάζουν από εδώ. Ένα μόνο περιστατικό πλημμύρας το 2001 θεωρείται πως προκάλεσε το θάνατο 4.000 ανθρώπων στο Θιβέτ. Η αποδάσωση, επίσης, απειλεί τα ενδιαιτήματα του γιγαντιαίου πάντα, του χρυσού πιθήκου και χιλιάδων φυτικών ειδών.
Το βόρειο τμήμα του θιβετιανού υψιπέδου φιλοξενεί το πρώτο εργοστάσιο έρευνας και ανάπτυξης πυρηνικών όπλων της Κίνας. Πυρηνικά όπλα αποθηκεύτηκαν πρώτα σ’ αυτή την περιοχή το 1972. Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 3 ή 4 σημεία εκτόξευσης πυρηνικών πυραύλων στο Θιβέτ, με άγνωστο αριθμό πυρηνικών κεφαλών. Εκφράζονται φόβοι ότι τα πυρηνικά απόβλητα του εργοστασίου απορρίπτονται σε γειτονικές πεδιάδες, όπου έχουν αναφερθεί “περίεργα” συμπτώματα στους ντόπιους νομαδικούς πληθυσμούς, παρόμοια με εκείνα από την επίδραση της ραδιενέργειας.
Διαβάστε στην Καθημερινή τι αναφέρει ο ξένος τύπος για τις διαμαρτυρίες υπέρ του Θιβέτ, επίσης διαβάστε τις απαντήσεις σε 4 ερωτήματα για το Θιβέτ και πάλι από την Καθημερινή. Ο Δαλάι Λάμα κάνει λόγο για πολιτιστική γενοκτονία κατά τη διάρκεια των πρόσφατων ταραχών. Σημειωτέον ότι έχουν καταστραφεί από ό,τι λέγεται αρκετοί βουδιστικοί ναοί καθ’ όλη τη διάρκεια της κατοχής του Θιβέτ από την Κίνα. Στο in.gr αναφέρεται τι γράφεται στον ελεγχόμενο από την κατοχικές αρχές τύπο:
Η εφημερίδα Ημερησία του Θιβέτ αναφέρει ότι τα γεγονότα της Παρασκευής «δείχνουν μια ενορχήστρωση των αυτονομιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Στόχος τους είναι η ανεξαρτησία».
Ωστόσο ο πνευματικός και πολιτικός ηγέτης του Θιβέτ που δηλώνει πρόθυμος να παραιτηθεί από αρχηγός της εξόριστης κυβέρνησης και να παραμείνει μόνο στον πνευματικό του ρόλο, αν με αυτή την πράξη του σταματήσουν οι διαδηλώσεις στο Θιβέτ, υπογραμμίζει ότι επιθυμεί την αυτονομία και όχι την ανεξαρτησία του Θιβέτ. Πηγή και πάλι in.gr με αναφορά στο Associated Press.
Ποιο είναι τελικά το αίτημα ανεξαρτησία ή αυτονομία; Είναι διπλωματικός ελιγμός αυτές οι δηλώσεις του Δαλάι Λάμα ή υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στους κόλπους της εξόριστης κυβέρνησης ως προς τον τελικό στόχο; Οι πληροφορίες φαίνεται να είναι αντιφατικές, ενώ αρκετοί Ελληνες blogger με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και της ελληνικής επανάστασης του 1821 ένιωσαν συναισθηματική αλληλεγγύη στο αίτημα του Θιβετιανού λαού. Πάντως οι Θιβετιανοί που διαμαρτύρονταν κατά τη διάρκεια της τελετής της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας φώναζαν “Free Tibet”!
Αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες στην Κίνα
Υπάρχουν αρκετές μεγάλες εταιρείες που συνεργάζονται με την Κίνα για τη λογοκρισία του Ιντερνέτ. Ενώ στην Καθημερινή στις 4/1/2008 δημοσίευμα των New York Times αναφέρει τις επενδύσεις της Κίνας σε αμερικανικούς επενδυτικούς ομίλους και την ευκαιρία που βλέπουν οι πολυεθνικές με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες για διείσδυση στην κινέζικη αγορά.
Καθημερινή Ιανουάριος 2008: Τον Μάιο η Κίνα επένδυσε 3 δισ. δολάρια αγοράζοντας το 9,4% του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου Blackstone. Τον Δεκέμβριο επένδυσε πάνω από 5 δισ. δολάρια αγοράζοντας ποσοστό της δεύτερης μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας, της Morgan Stanley, ύστερα από τη διαγραφή ζημιών ύψους 9,4 δισ. δολαρίων λόγω subprime.
ενώ: στο επόμενο διάστημα οι αρμόδιες αρχές της Κίνας θα υπογράψουν σχετική απόφαση που θα επιτρέπει ξένες επιχειρήσεις και τράπεζες να συμμετέχουν στη δημιουργία κοινών επιχειρήσεων (venture capital) ακόμα και στον χρηματοπιστωτικό τομέα με κινεζικές εταιρείες. Στο νέο σχήμα οι ξένες επιχειρήσεις θα μπορούν να συμμετέχουν μέχρι και 33% του μετοχικού κεφαλαίου.
Πηγή Μακεδονία, Νοέμβριος του 2007: Ηδη η General Motors έχει υπογράψει συμφωνία για αποκλειστική χορηγία αθλημάτων, ενώ σημαντικό μερίδιο στην πίτα των εσόδων θα έχουν η Coca-Cola, η Kodak και η Mastercard. Μία έκθεση του αμερικανικού περιοδικού “Business Weekly” ανέφερε πως οι κυριότεροι χορηγοί των Ολυμπιακών Αγώνων είχαν υποστηρίξει θερμά την υποψηφιότητα του Πεκίνου, κάτι που οι ίδιες εταιρείες διέψευσαν, χωρίς να είναι και πολύ πειστικές.
Αλλη μία ακόμα περιοχή που κάποιοι σφαγιάζονται χωρίς να γνωρίζουν γιατί: Νταρφούρ, Σουδάν. Αλλη μία κόντρα (;) Κίνας ΗΠΑ για τον έλεγχο του πετρελαίου. Κόντρες επιπλέον και για τα όπλα, παραθέτω ένα απόσπασμα, αλλά διαβάστε τις γενικότερες ισορροπίες σε αυτή την αγορά, πηγή Ημερησία.
Η Κίνα εκτιμάται ότι μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην παραγωγή και πώληση αεροσκαφών τέταρτης γενιάς, με όπλο κυρίως το χαμηλό κόστος παραγωγής. Ήδη, βρίσκεται σε στάδιο συμπαραγωγής ενός τέτοιου μοντέλου με το Πακιστάν, ενώ διεκδικεί επιθετικά τις αγορές της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και της Μυανμάρ.
Και τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κίνα.
Τέλος έχουν γράψει σχετικά τα blog (τους συνδέσμους αντέγραψα από το blog του oneirou) που παραθέτω και σε αρκετά από αυτά θα βρείτε και βίντεο από τη διαμαρτυρία των Θιβετιανών στην Αρχαία Ολυμπία, κάτι που δεν έδειξε η κρατική τηλεόραση: magica (1, 2, 3, 4, 5), Nylon, metablogging.gr, Marion Barfs, Argos, Crazymonkey, jim_hellas, e-rooster, ANemos, arxedia MEDIA, πιτσιρίκος, SocioThoughts, philos, κάτι τρέχει, vrypan, εν αθήναις και ακόμα περισσότερα ποστ στο sync με λέξη αναζήτησης: Θιβέτ. Επίσης εδώ μία αγγλόφωνη ιστοσελίδα διαμαρτυρίας υπέρ του Θιβέτ. Ενώ εδώ ο Ελληνικός Σύλλογος Φίλοι του Θιβέτ.Πηγή Ελευθεροτυπία Αύγουστος 2007: Για την Ε.Ε. σήμερα, η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος μετά τις ΗΠΑ. Ενώ για την Κίνα η Ε.Ε. είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός της εταίρος. Τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν επενδύσει μεγάλα χρηματικά ποσά στην Κίνα, τα οποία υπολογίζονται κατά μέσο όρο σε 4 δισ. δολάρια το χρόνο (την τελευταία πενταετία).
και: η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ ελπίζουν μεσοπρόθεσμα να διεισδύσουν στην τεράστια κινεζική αγορά, όταν το μέσο εισόδημα των Κινέζων θα έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο
Βήμα, Αύγουστος 2007: Στην Κίνα έχουν μεταφέρει την παραγωγική τους δραστηριότητα πολλές αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, επωφελούμενες από το χαμηλό κόστος παραγωγής. Το τελευταίο διάστημα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πολυεθνικών επιχειρήσεων με παραγωγική δραστηριότητα στη Κίνα, των οποίων τα προϊόντα παρουσιάζουν προβλήματα. Η περίπτωση του αμερικανικού πολυεθνικού ομίλου Mattel, κορυφαίου στη διεθνή αγορά παιδικών παιχνιδιών, είναι χαρακτηριστική.
Επίσης στην πηγή crm2day.gr θα βρείτε σχετικά με τη συνεργασία Κίνας, Βραζιλίας και Ευρώπης για ανάπτυξη ανοιχτού λογισμικού.Ολες αυτές τις εσωτερικές αντιφάσεις της οικονομίας της αγοράς μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Θιβετιανοί μπας και καταφέρουν να αποκτήσουν ανεξαρτησία, αλλά χλωμό το βλέπω ακόμα, διότι τα συμφέροντα προς το παρόν είναι τεράστια.
Οταν θα συμφέρει, όπως συνέφερε τις τρεις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις - παρά τις αντιθέσεις τους - η κατάρρευση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου δικαιώθηκε επιτέλους η ελληνική επανάσταση του 1821 και το αίμα που χύθηκε, ίσως δικαιωθεί και το Θιβέτ. Διότι τώρα σιγά μη χαλάσουν τις συμφωνίες τους με την Κίνα…, εκτός και εάν έχουν λόγους και βρουν οικονομικά πατήματα να την στριμώξουν. Αλλά θα θέλουν να τις χαλάσουν χατήρι οι πολυεθνικές; Χμ!
3 σχόλια:
Δεν με πειράζει που πήρες ατόφιο ολόκληρο το θέμα, αφού μου κάνεις έτσι και προβολή και έχω άδεια creative commons για τη σελίδα που σημαίνει μπορεί οποιοσδήποτε να αναδημοσιεύει αρκεί να βάζει αναφορά και σύνδεσμο. Ομως θα σε παρακαλούσα τις φωτογραφίες να τις αποθηκεύσεις πρώτα στο δίσκο σου και να τις ανεβάσεις πάλι στη σελίδα σου κανονικά ώστε να μην χρησιμοποιείς δικό μου badwidth. Δεν είμαι σίγουρη πως έχω δίκιο σε αυτό που σου λέω, αλλά το άκουσα από κάποιον τελευταία και μου φάνηκε λογικό διότι οι φωτό είναι αποθηκευμένες στο σέρβερ που φιλοξενούμε φιλικά και δεν θα ήθελα να επιβαρύνω περαιτέρω το φίλο που μου κάνει την εξυπηρέτηση. Ενώ εσύ βρίσκεσαι στη google και δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε ευχαριστώ.
Σε ευχαριστώ και εγω...
Σε ευχαριστώ και εγω...
Δημοσίευση σχολίου