12/12/2009

CAMEOS - ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΓΛΥΦΩΝ
Millerαπό τον ΠΡΟΛΟΓΟ του Βιβλίου:

Έπειτα από αρκετά χρόνια μελέτης των Καμέο και της ανάπτυξης τους, έχω συζητήσει με γνώστες και συλλέκτες από τις ΗΠΑ, τηνς Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Διαπίστωσα ότι τα Καμέο έχουν αποδείξει ότι εκτιμώνται παγκοσμίως από τότε που παρουσιάστηκαν, περίπου είκοσι πέντε αιώνες πριν. Ο σκοπός της έρευνας μου ήταν να ανακαλύψω τις Ελληνιστικές ρίζες του Καμέο, να αποκαλύψω συλλογές που λίγο παρουσιάστηκαν στο κοινό, να συλλέξω πληροφορίες από πρώτο χέρι, όσον αφορά στις νέες τεχνικές χάραξης με μηχανή, και να ανακαλύψω σχέδια καμέο και τεχνοτροπίες που χρονολογούνται από το δέκατο όγδοο αιώνα μέχρι σήμερα. Αντίθετα με μερικούς ειδικούς στον τομέα της γλυπτικής, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι ένα ανάγλυφο χαραγμένο έτσι, ώστε να εξέχει από τη βάση του, σωστά ονομάζεται καμέο, άσχετα με το αν έχει χαραχτεί σε σκληρό υλικό, όστρακο ή άλλο υλικό.
Ο C. W. King, συγγραφέας του Antique Gems and Rings (παλαιοί λίθοι και δακτυλίδια), εξαιρεί τον όρο καμέο για υλικά που δεν προέρχονται από σκληρή πέτρα. "Τα μικρά κεφάλια και οι προτομές, χαραγμένες ανάγλυφα σε πολύτιμες πέτρες, δεν αποτελούν καμέο με αυστηρούς όρους", ισχυρίζεται ο King, "αλλά μικρά αγάλματα, ενώ το υπόλοιπο της εργασίας έχει γίνει με πολύτιμο μέταλλο".

Αυτό το βιβλίο βασίζεται σε καλά χρονολογημένα και μελετημένα αρχαία και νέα συγγράμματα σχετικά με τα καμέο που έχουν παραχθεί από όλα τα υλικά και που ανήκουν σε ιδιωτικές συλλογές και εξετάζονται από μένα προσωπικά.
Το βιβλίο αυτό δεν εξαντλεί το θέμα αλλά αποτελεί κάτι το αναγκαίο για μια αρχική αναφορά σε πληροφορίες που σχετίζονται με αυτή την ιδιαίτερη μορφή τέχνης. Η ζήτηση για ένα τέτοιο βιβλίο ήταν μεγάλη αυτά τα χρόνια, καθόσον τα καμέο αποτέλεσαν ξανά συλλεκτικά αντικείμενα, ενώ, όσο περισσότεροι μαθαίνουν γι' αυτή την υπέροχη τέχνη της μικρογραφίας, ανακαλύπτοντας το ιστορικό και την αισθητική ομορφιά, η συλλογή σε καμέο θα αυξάνει. Υπάρχουν αξιόλογα υλικά στην αγορά, μερικά από τα οποία είναι σύγχρονα, τα οποία παρατηρούν οι συλλέκτες. Πολλά απ' αυτά είναι τέτοιας ποιότητας που ενθαρρύνουν τους αρχάριους να τα μελετήσουν και να κεντρίζουν το ενδιαφέρον των πιο προχωρημένων συλλεκτών. Αυτό το βιβλίο περιγράφει το όφελος από τις συλλογές καμέο και δίνει στοιχεία για τον τρόπο διάκρισης παλαιών λίθων από νέους, καθώς επίσης και για το πώς θα αναπτυχθεί η ικανότητα αίσθησης της ποιότητας. Γνωρίζοντας αυτό, θα βοηθηθεί ο αρχάριος θα μπορέσει να αποφύγει δύο από τις παγίδες που εμπλέκονται στη συλλογή καμέο· την αγορά μιας μετριότητας και την αγορά απομιμήσεων και πλαστών καμέο.

Η ιστορία των καμέο μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα και μπορεί να σας απορροφήσει στην επιστήμη της μελέτης των κοσμημάτων, επειδή είναι ένα θέμα στενά συνδεδεμένο με τις καλές τέχνες, τη λογοτεχνία και την παγκόσμια ιστορία. Το κεντρικό θέμα, οι μύθοι και οι ιστορίες που αποτελούσαν αντικείμενα εργασίας για τους αρχαίους Έλληνες, Ρωμαίους και καλλιτέχνες της Αναγέννησης και οι κατόπιν εργασίες, όπως και η τεχνοτροπία της χάραξης προτομών, δεν είναι μόνο εκφράσεις μιας ιδιαίτερης καλλιέργειας και πολιτισμού, αλλά αποτελούν τα κλειδιά χρονολόγησης και αποκωδικοποίησης των καμέο.

Τα εργαλεία, τα υλικά και η διαδικασία χάραξης που χρησιμοποιήθηκαν από τους καλλιτέχνες μέσα στους αιώνες, θα αναφερθούν εδώ. Αυτή η γνώση βοηθά κάποιον να διακρίνει ένα καμέο κάποιας περιόδου, ειδικά στην εξακρίβωση των καμέο που προέρχονται από μαζική παραγωγή, σήμερα που χρησιμοποιείται η τεχνική των υπερήχων.

Η ανακάλυψη και η μελέτη των καμέο μοιάζει με ένα περιπετειώδες ταξίδι. Αυτές οι μικροσκοπικές εργασίες, οι δημιουργίες τέχνης, μπορούν να σας ταξιδέψουν με μια φανταστική πτήση στους πολιτισμούς που άνθιζαν πολλά χρόνια πιο πριν. Η έρευνα για θησαυρούς καμέο μπορεί να ξεκινήσει από τώρα, αναζητώντας αυτά στην κοσμηματοθήκη του σπιτιού σας, επειδή πολλοί έχουν καμέο που έχουν αγοράσει ή έχουν λάβει ως δώρα από συγγενείς ή φίλους. Τελικά, η προσεκτική εξέταση σύγχρονων ή εμπορικών καμέο αποτελεί ένα βήμα στην ανακάλυψη πολλών στοιχείων σχετικά με την τέχνη της χάραξης.
Κι ενώ η γνώση, η μελέτη των καμέο και η πείρα μπορεί να έλθουν αργά (ή γρήγορα, ανάλογα με τις προσπάθειες του ατόμου), η μάθηση σχετικά με τα καμέο είναι βέβαιο ότι ανοίγει νέους ορίζοντες ενδιαφέροντος, διασκεδάζει και προσφέρει νοητική διέγερση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: