12/02/2010

Τι θα κάνει ο Καμίνης με την αθλιότητα στου Ψυρρή???

«Στέκια» ναρκωτικών σε όλες τις γειτονιές
Τα αστυνομικά μέτρα δεν έλυσαν το πρόβλημα διακίνησης στον δρόμο, οι χρήστες περιφέρονται από περιοχή σε περιοχή

Του Κωστα Oνισενκο

Διαστάσεις κοινωνικής κρίσης λαμβάνει σταδιακά το πρόβλημα των ναρκωτικών καθώς μέχρι σήμερα επιχειρείται η αντιμετώπισή του με αποσπασματικά, κυρίως αστυνομικά, μέτρα. Ο αριθμός των εξαρτημένων χρηστών εκτιμάται στις 10.000 μόνο στην Αττική. Λίγοι από αυτούς καταλήγουν να ενταχθούν σε θεραπευτικές κοινότητες με την ελπίδα να επανενταχθούν στην κοινωνία. Οι περισσότεροι όχι μόνο δεν αποκτούν μια ευκαιρία για αποτοξίνωση, αλλά ούτε για χορήγηση υποκατάστατων. Οι «στεγνές» δομές δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες λόγω έλλειψης χρημάτων και, παρά τις ηρωικές προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά στον δρόμο τα στελέχη τους (π.χ. του ΚΕΘΕΑ), δεν επαρκούν για να αλλάξουν τη συνολική εικόνα, μόνο να «σώσουν μερικές ψυχές».

Παράλληλα, η πολυσυζητημένη «λίστα αναμονής» για τη χορήγηση υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ αριθμεί σταθερά άνω των 5.000 άτομων, που πρακτικά σημαίνει ότι οι χρήστες θα πρέπει να περιμένουν για χρόνια μέχρις ότου αποκτήσουν πρόσβαση στα υποκατάστατα. Πρώην στελέχη του υπ. Υγείας παραδέχονται ανεπίσημα ότι δεν είναι λίγες οι φορές που γονείς τηλεφώνησαν στα πολιτικά τους γραφεία ζητώντας ως «ρουσφέτι» την ένταξη του παιδιού τους σε πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων. Από την άλλη, αστυνομικοί αναφέρουν στην «Κ» ότι έχουν εντοπίσει περιπτώσεις γονέων που αγόραζαν υποκατάστατα μεθαδόνης από εμπόρους ναρκωτικών στην προσπάθεια να βοηθήσουν τα παιδιά τους.

Επαιτεία

Η εικόνα γνωστή. Οι χρήστες, που έχουν αποκοπεί από οικογένεια και φίλους, καταλήγουν στον δρόμο παρέα με άλλους χρήστες, απόλυτα εξαρτημένοι από τα κυκλώματα διακίνησης. Για να εξασφαλίσουν το ψωμί και τη δόση τους καταφεύγουν στην επαιτεία και στην εγκληματικότητα. Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Πανόπουλο, υπεύθυνο σταθμού φροντίδας εξαρτημένων ατόμων του ΟΚΑΝΑ, «οι χρήστες επιλέγουν ως τόπους συγκέντρωσης σημεία όπου μπορούν να παραμένουν ανώνυμοι», όπως τα σοκάκια του Κέντρου ή αντίστοιχα μέρη. Τέτοια «στέκια», εκτός από το Κέντρο, υπάρχουν στον Πειραιά, κοντά στο κέντρο του ΟΚΑΝΑ, και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής όπως το Ζεφύρι, όπου χρήστες βρίσκουν καταφύγιο σε βαγόνια του Προαστιακού κ.α. Αλλά και σε παρκάκια και εγκαταλελειμμένα κτίρια σε όλες τις γειτονιές της πρωτεύουσας.

Οπως εξηγεί στέλεχος του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της ΓΑΔΑ, τα σημεία συγκέντρωσης χρηστών, πλην εξαιρέσεων, δεν ταυτίζονται με τις «πιάτσες» διακίνησης ναρκωτικών. Τα κυκλώματα αποφεύγουν να χρησιμοποιούν το ίδιο σημείο για τη διακίνηση προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη. «Σήμερα πλέον τα ραντεβού κλείνονται μέσω κινητών τηλεφώνων όπου ορίζεται ένα σημείο συνάντησης για να γίνει η συναλλαγή. Αυτά τα σημεία μπορεί να είναι κοντά στα στέκια των τοξικομανών αλλά, πλην της Ομόνοιας, δεν είναι ποτέ τα ίδια. Οταν η διακίνηση γίνεται πιο τακτικά στο ίδιο σημείο, κάποιος ειδοποιεί την αστυνομία και το πρόβλημα μεταφέρεται σε άλλη περιοχή» αναφέρει η ίδια πηγή.

Μαζί τους, μεταφέρεται εκεί και η υποβάθμιση. Κάτοικοι και καταστηματάρχες περιοχών όπως του Ψυρρή, που αποτελεί «πέρασμα» και «στέκι» πολλών χρηστών, αναφέρουν πλήθος προβλημάτων. «Η δημόσια χρήση ναρκωτικών αποτελεί πλέον μια καθημερινή εικόνα για εμάς και τα παιδιά μας» αναφέρουν προσθέτοντας ότι οι χρήστες κάνουν τις σωματικές τους ανάγκες στον δρόμο και παρενοχλούν τους περαστικούς ζητώντας τους χρήματα.

Στον Πειραιά

Ανάλογο πρόβλημα και στον Πειραιά όπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του εμπορικού συλλόγου Πειραιά Βασίλη Κορκίδη «πολλοί καταστηματάρχες στη 2ας Μεραρχίας δεν ανοίγουν πλέον τα απογεύματα. Οι χρήστες προκαλούν συχνά ζημιές, ενώ και οι καταναλωτές αποφεύγουν τους δρόμους γύρω από το ΟΚΑΝΑ».

Συχνά είναι και τα περιστατικά κλοπών προϊόντων από καταστήματα ή αντικειμένων, όπως κινητά ή τσάντες, από καφέ και εστιατόρια περιοχών που αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Οι χρήστες ναρκωτικών συλλαμβάνονται καθημερινά για αδικήματα που αφορούν ναρκωτικά ή άλλες παραβατικές συμπεριφορές, ωστόσο, καθώς οι δομές αποκατάστασης μέσα στις φυλακές υπολειτουργούν, όταν αποφυλακίζονται, καταλήγουν ξανά στον δρόμο να διαπράττουν αδικήματα, συχνά σοβαρότερα από τα αρχικά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2009 πάνω από το 50% των έγκλειστων στις ελληνικές φυλακές κρατούνταν για αδικήματα που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Δε φτάνει αυτό το εξαίσιο αρθρο... Θα πρέπει ο νέος δημαρχος να βάλει όρια στα ντεσιμπέλ... γιατι όλοι οι κάτοικοι έχουμε μεσα στη κρεβατοκάμαρά μας μέχρι τις 5 το πρωί ολόκληρο το πρόγραμμα των μπουζουκοσκυλάδικων....

Δεν υπάρχουν σχόλια: