Απλά το είδα, μου αρεσε και το ανέβασα.
Από την Παρασκευή το βράδυ 22/2/08 που έσκασε η ιστορία περί συλλήψεων των υπευθύνων του press-gr έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν - με βάση τα δημοσιεύματα - οι εξής στάσεις μέσα στην μπλογκόσφαιρα:
1. Ουδέτερη παρουσίαση του γεγονότος
2. Παρουσίαση του γεγονότος με ερωτήματα και εν αναμονή του τι συμβαίνει και πώς θα μπορούσε να επηρεάσει την ελεύθερη έκφραση μέσω του διαδικτύου αυτή η υπόθεση
3. Κριτική στάση απέναντι στο γεγονός θετικά ή αρνητικά
Στο τέλος αυτού του κειμένου παρουσιάζω αναλυτικά με συνδέσμους ποιοι έγραψαν, πότε και πώς. Ετσι εάν θέλετε μπορείτε να διαβάσετε όλα τα κείμενα που διάβασα να σχηματίσετε τη δική σας άποψη και να κάνετε τις δικές σας επισημάνσεις. Κάνω αναφορές και σε εφημερίδες που έγραψαν σχετικά, καθώς και σε ένα ηλεκτρονικό ειδησεογραφικό έντυπο που βρήκα μέχρι στιγμής. Συχνά υπάρχει αναπαραγωγή κάποιου κειμένου, αλλά υπάρχουν και κάποιες πρόσθετες πληροφορίες σε κάποιες περιπτώσεις.
Από τα κείμενα που διάβασα προκύπτουν ή και προτείνονται συγκεκριμένα κάποια ερωτήματα όπως για παράδειγμα αυτό που αναρωτιόταν η magica: Ποιους λογαριασμούς πλήρωναν εφόσον η πλατφόρμα του blogger παρέχει δωρεάν την υπηρεσία δημιουργίας blog;
Οι αναφορές σε πληρωμή υπάρχουν και σε κάποια δημοσιεύματα και στη συνέντευξη στο Lifo στις 10 Μαίου του 2007, όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: “Αναζητήσαμε έναν εύχρηστο και κατάλληλο τίτλο, τον αγοράσαμε με λίγα χρήματα και ξεκινήσαμε”.
Μήπως, λοιπόν, οι δημοσιεύσεις σε εφημερίδες που μιλάνε για το ποιος πλήρωνε τα έξοδα εννοούν ότι πλήρωσαν domain; Από απλή έρευνα που έκανα βρήκα ότι το domain press.gr είναι κατοχυρωμένο από τις 26-1-2006 και παραπέμπει σε μία σελίδα under construction, αλλά το blog χρησιμοποιεί το press-gr στον blogger.
Βέβαια από όσο θυμάμαι από τη χρήση του blogger μπορούσες να κατοχυρώσεις domain, αλλά το κόστος είναι αστείο και δεν δικαιολογεί off shore εταιρείες… Πλήρωναν σέρβερ; Πληρώνονται αυτά σαν πρόσθετα στον blogger αν ζητήσεις εξτρά χώρο; Ωστόσο και πάλι πώς δικαιολογούν αυτά τα μικροποσά την αναφορά σε off shore εταιρείες; Σημειώνουμε, χωρίς απαραίτητα να σημαίνει κάτι αυτό, ότι στο κεφαλάρι της σελίδας του press-gr υπάρχει στον υπότιτλο το εξής: Η …OFF SHORE ΤΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.
Στα διάφορα δημοσιεύματα συνδέεται η Κύπρος με το θέμα και είναι γνωστό ότι εκεί λειτουργούν τέτοιες εταιρείες. Γίνεται επίσης αναφορά σε Αφγανιστάν, Κολομβία. Το μεν Αφγανιστάν σχετίζεται με πόλεμο - όπλα;- και ναρκωτικά, ενώ η Κολομβία επίσης με το δεύτερο και ίσως και με το πρώτο. Είναι όλα αυτά μήπως ραδιοαρβύλα και υπερβολές για να δικαιολογηθεί η άρση απορρήτου;
Εγινε όντως άρση απορρήτου; Αν έδωσε πράγματι κάποιος συνέντευξη στο Lifo όπως ανέφερα παραπάνω και έβαλα και το σχετικό σύνδεσμο είναι δυνατόν να ήταν κρυφή η ταυτότητά του; Πώς έδωσε τη συνέντευξη; Μήπως μέσω skype; Αλλά για να τον βρουν έπρεπε να ξέρουν το ψευδώνυμο του στο skype. Αν έγινε έτσι πώς το έμαθαν; Ποιος τους έφερε σε επαφή; Δεν είδα κάπου στη σελίδα να δηλώνουν skype. Εχουν hotmail. Αρα μέσω msn; Πάλι ισχύουν οι ίδιες απορίες;
Μήπως μέσω σταθερού τηλεφώνου και ποιου τηλεφώνου; Σε τηλεφωνικό θάλαμο πήγε και τον καλέσανε; Πώς έκαναν την πρώτη επαφή μαζί του αν ήταν ανώνυμος; Αρα ήταν γνωστό το πρόσωπο που έδωσε τη συνέντευξη και αναγνωρίσιμο. Εξάλλου αν δεν ήταν γνωστό και αναγνωρίσιμο θα έκανε αυτή την κριτική ο thelonapo: “…κάποιοι μέσα απο το χώρο της πολιτικής και των κομμάτων διοχετεύουν συστηματικά παραπολιτικά σχόλια - συχνά χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, παρά μόνο τόνους λάσπης - προς το εν λόγω ιστολόγιο με μοναδικό σκοπό την ίντριγκα και την αλληλοεξόντωση…”
Υπήρχε περίπτωση πολιτικοί να διοχετεύουν παραπολιτικά σχόλια σε ανώνυμους blogger; Γιατί δεν ήρθαν να δώσουν και σε μένα και σε εσάς τέτοια σχόλια; Εστω ότι αυτά τα σχόλια έφταναν στους δημιουργούς του εν λόγω blog μέσω δημοσιογράφων και όχι απευθείας μέσω πολιτικών. Αυτό όμως και πάλι σημαίνει ότι είχαν σχέση με δημοσιογράφους και άρα πρόσβαση σε τέτοια παραπολιτικά.
Από όσο γνωρίζω από το δημοσιογραφικό χώρο κανένας δεν σου δίνει παραπολιτικά σχόλια αν δεν δώσεις κάτι και εσύ σε αντάλλαγμα και δεν σε υπολογίζουν ως “δύναμη”. Διότι αν ήταν έτσι θα έδιναν και σε μένα και σε εσάς τέτοια παραπολιτικά…
Είχαν το υλικό μόνο από τη δημοσιογραφία των πολιτών; Τότε πώς δύο που ήδη γνωρίζω εγώ, και φαντάζομαι κάποιους θα γνωρίζετε και εσείς, έχουν την αίσθηση ότι τους “χρησιμοποίησαν” αρχικά και έβαλαν ένα δύο θέματα που τους έστειλαν και στη συνέχεια τους αγνόησαν; Είχαν πολύ μεγάλο φόρτο θεμάτων; Ισως, αλλά αν ήταν ήδη μία ντουζίνα άτομα από τότε που δίνεται η συνέντευξη στο Lifo θα μπορούσαν φαντάζομαι να ελέγχουν τα θέματα και να βάζουν τα πιο σημαντικά ανεβάζοντας συνέχεια ποστ.
Η άλλη απορία μερικών από εμάς για τα πολλά blog στο προφίλ ίσως εξηγείται από την πιθανότητα να θέλανε να δεσμεύσουν διάφορα ονόματα ώστε να μην τα χρησιμοποιήσει άλλος, διότι ένα μόνο είναι ενεργό από αυτά. Αυτό που αναφέρεται σαν αρχείο, το οποίο έχει κάποια θέματα που δεν κατανοώ για ποιο λόγο βρίσκονται στο “παρασκήνιο”. Ενώ ένα ακόμα φαίνεται πως το χρησιμοποίησαν στην αρχή για να δοκιμάσουν τίτλο και ενώ είχαν χρησιμοποιήσει το briefing-gr τελικά επέλεξαν το press-gr τον Αύγουστο του 2006.
Ο άλλος γρίφος για το πώς και ανεβαίνουν ακόμα ποστ στη σελίδα λύθηκε από τον internetakia, ο οποίος το αναφέρει σε σχόλιο στο metablogging.gr και το εξηγεί και ο nikan σε update που έχει κάνει. Πρόσφατα δόθηκε η δυνατότητα δημοσίευσης μεταχρονολημένων κειμένων και στον blogger, άρα ήταν ήδη προγραμματισμένα να ανεβαίνουν. Μάλιστα ο internetakias τσέκαρε και κάποια διαφορά στα url που δείχνει ότι όντως ήταν προγραμματισμένα από πριν ποστ.
Δεν είναι αυτά όμως τα σημαντικά ερωτήματα, απλά τα αναφέρω επειδή έχουν συζητηθεί. Επίσης μία δική μου αίσθηση είναι ότι μερικά blog μοιάζουν σαν κλώνοι του press-gr. Τους μιμούνται; Ή παίζει κάτι άλλο;
Θα παραθέσω παρακάτω μερικά σημαντικά ερωτήματα που έχει θέσει συνοπτικά ο teleologikos, τα οποία μπορείτε να τα δείτε ίσως κάτω από άλλο πρίσμα μετά την έκθεση και των δικών μου.
Αυτό που δεν καλύπτει απόλυτα το ποστ του e-lawyer, είναι εάν η ελληνική νομοθεσία μπορεί όντως να στραφεί κατά μιας ιστοσελίδας που κατηγορείται για εκβιασμό ενώ ο σέρβερ που την φιλοξενεί βρίσκεται στο εξωτερικό; Ποιος δίνει τις ΙΡ, ο κάτοχος του σέρβερ ή ο πάροχος;
Ο e-lawyer νομίζω ότι καλύπτει αυτό το ερώτημα με την συγκεκριμένη αναφορά: “…δεν μπορεί να διαταχθεί άρση του απορρήτου για να εντοπιστεί ο blogger που διέπραξε την προσβολή (δική μου σημείωση: εννοεί τη συκοφαντική δυσφήμιση). Αυτό το απόρρητο όμως δεν ισχύει φυσικά έναντι της εταιρίας που φιλοξενεί το ιστολόγιο. Αν ο προσβαλλόμενος στραφεί με αγωγή εναντίον της εταιρίας (πράγμα που μπορεί να γίνει και στα ελληνικά δικαστήρια, αφού τόπος της αδικοπραξίας είναι και το ελληνικό έδαφος), η εταιρία μπορεί στη συνέχεια να στραφεί αναγωγικά κατά του blogger - αν τον βρει βεβαίως και αυτή. Το ανώτατο δικαστήριο του Delaware των ΗΠΑ πάντως, αρνήθηκε να διατάξει άρση του απορρήτου για να εντοπιστεί blogger που είχε προσβάλλει τοπικό άρχοντα, επειδή κρίθηκε ότι η ανωνυμία σε αυτήν την περίπτωση έχει συνταγματικό θεμέλιο που κατισχύει των δικαιωμάτων του θιγόμενου”.
Καθώς και από το συμπληρωματικό αυτό κείμενο που είναι απάντηση του e - lawyer σε σχόλιο του Δεμασάμερε: Προσοχή: αυτά που αναφέρω παραπάνω αφορούν τον εντοπισμό του blogger μέσω της διαδικασίας της άρσης του απορρήτου. Αυτός όμως δεν είναι ο μόνος τρόπος να μάθει κανείς “ποιος του έκανε το κακό”. Αν έχεις την πληροφορία, ακόμα και παράνομα, μπορείς να την χρησιμοποιήσεις και χωρίς άρση του απορρήτου: αν έρθει ένας μάρτυρας και πει “ναι, τον είδα στο τάδε net cafe να ανεβάζει το συκοφαντικό post” έχει τελειώσει η ιστορία. Ή αν έρθει μάρτυρας ένας δημοσιογράφος και πει “είναι γνωστό ότι ο τάδε μπλόγκερ είναι ο Τάδε Ταδόπουλος, αλλά δεν μπορώ να σας πω από που το έμαθα γιατί η πηγή καλύπτεται από το δημοσιογραφικό απόρρητο” πάλι έχει τελειώσει η ιστορία. Η άρση του απορρήτου δεν είναι πάντα προϋπόθεση για τον εντοπισμό του μπλόγκερ. Aλλωστε και άρση να έχει γίνει, αυτή οδηγεί μέχρι τον συνδρομητή, όχι κατ΄ ανάγκη τον ίδιο το χρήστη.
Η αποκάλυψη πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων, ανεξάρτητα από την ποιότητα του εν λόγω ιστολογίου, μπορεί να σταθεί περισσότερο ως εκβιασμός και λιγότερο ως συκοφαντική δυσφήμηση;
Αυτό μάλλον δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Θα το γνωρίζουν μόνο όσοι εκβιάστηκαν, αν εκβιάστηκαν.
Για όσα ονόματα θυμάτων εκβιασμού ακούγονται, η ομοψυχία τους εναντίον του press-gr αντικατοπτρίζει μια πρόσκαιρη συμμαχία συμφερόντων; Αδυνατώ να κατανοήσω το σενάριο που περιφέρεται για το DVD, ότι δήθεν είτε όλα αυτά γίνονται λόγω ανταγωνισμού ή για να κρύψουν δικές τους ευθύνες.
Ούτε αυτό μάλλον μπορούμε να το γνωρίζουμε, τουλάχιστον για τώρα, αλλά ίσως και ποτέ…, ανάλογα πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Αφού ο Blogger.com ανήκει στην Google και βρίσκεται επί αμερικανικού εδάφους, τι σημαίνουν οι αναφορές στο τρίγωνο Κολομβία - Κύπρος - Αφγανιστάν; Ασχετοσύνη ή γκεμπελική προπαγάνδα;
Σε σχέση με αυτό το ερώτημα έθεσα ήδη κάποια επιπλέον ερωτήματα.
Αφού τα post δεν ανήκαν όλα στους ιδιοκτήτες του press-gr, αυτό σημαίνει πως η δίωξη θα επεκταθεί και στους bloggers εκείνους που δημοσίευσαν εκεί τα κείμενά τους;
Με κοινή λογική υποθέτω όχι, διότι το να δημοσιεύεις ένα κείμενο σε ένα blog, του οποίου οι διαχειριστές κατηγορούνται για εκβιασμούς, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι συμμετείχες και εσύ στην πράξη αυτή, εκτός και εάν το κείμενο σου σχετίζεται με τα εκβιαζόμενα πρόσωπα και το θέμα για το οποίο εκβιάζονται.
Αφού ένας εκ των υποτιθέμενων συνεργατών του press-gr ανήκει στο δημοσιογραφικό δυναμικό του Πρώτου Θέματος, γιατί η εφημερίδα δεν λέει τίποτε γι αυτόν;
Αυτό είναι και δική μου απορία, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα αν αληθεύουν όλα όσα γράφονται εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση από τις υποτιθέμενες ανακρίσεις.
Κάποια άλλα ερωτήματα που προκύπτουν είναι: Πώς στοιχειοθετείται κατηγορία για εκβιασμό; Η Ροδιά αναρωτήθηκε πώς γίνεται να εκβιάσεις μέσω των ποστ σε ένα blog αν δεν υπάρξει και φυσική παρουσία; Αυτό που έκανα σαν δεύτερη σκέψη μετά από κάτι που της απάντησα στα σχόλια του metablogging.gr είναι το εξής: Σε περιπτώσεις απαγωγής για παράδειγμα παρόλο που δεν υπάρχει φυσική παρουσία του απαγωγέα εκβιάζεται ο “υπόχρεος-θύμα απαχθέντος οικείου και αγαπημένου προσώπου” να δώσει λύτρα μέσω ενός ανώνυμου σημειώματος π.χ. Αν παραδώσει χρήματα χωρίς να καταγγείλει το γεγονός ίσως δεν υπάρξει ποτέ φυσική επαφή με τον εκβιαστή - απαγωγέα. Πέρα από αυτό πάντως φαίνεται πως τα πρόσωπα που υπήρχαν πίσω από το press-gr μάλλον κάποιοι, αν όχι αρκετοί, τα γνώριζαν. Εάν όντως υπήρξαν εκβιασμοί μένει να αποδειχθεί. Οσο ακόμα δεν έχουν δοθεί στοιχεία στη δημοσιότητα δεν γίνεται να κατηγορηθεί κανένας ως εκβιαστής με βάση το τεκμήριο περί αθωότητας, αν το λέω σωστά διότι δεν είμαι και νομικός.
Το ζήτημα που αφορά τη μπλογκόσφαιρα νομίζω δεν είναι αυτή τη στιγμή το αν εκβίασαν ή όχι και αν στοιχειοθετείται ή όχι δυσφήμιση ή εκβιασμός. Αυτό που μας αφορά, νομίζω, είναι εάν εγκρίνουμε αυτού του τύπου τη δημοσιογραφία των πολιτών, την οποία εκπροσωπούσε το press.gr και είχε πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Ποια είναι αυτά; Βασικά είναι ο λαϊκισμός του εν λόγω ιστολογίου. Αυτό στοιχειοθετείται από τα ανεξέλεγκτα, συχνά εμετικά, σχόλια ώστε να δίνεται η αίσθηση ότι υπάρχει ελευθερία στη δημοσιογραφία των πολιτών (sic!). Εκεί μπορεί να πει ο καθένας ό,τι θέλει και ας μην έχει καμία άλλη αξία πλην της απλής εκτόνωσης.
Το ζήτημα είναι η εκτόνωση του θυμού ή της απελπισίας των πολιτών ή ο οργανωμένος και σοβαρός έλεγχος της εξουσίας;
Τι είναι περισσότερο ουσιαστικό; Να μπορώ απλά να φτύσω κάποιον και να τον κράξω ή να έχω υπεύθυνα στοιχεία και να τον βάλω αποτελεσματικά προ των ευθυνών του;
Θέλω να συμμετέχω στις μεταξύ των εξουσιαστών κόντρες ή δεν με αφορούν και αυτό που ουσιαστικά με ενδιαφέρει είναι να μπορώ να τους ελέγχω όλους μέσα από διαφανείς διαδικασίες;
Το επιτυχημένο πείραμα της δημοσιογραφίας των πολιτών του ohmynews, το οποίο είχα ερευνήσει παλιά είχα διαπιστώσει ότι για να γράψει ένας πολίτης κάτι στη σελίδα χρειαζόταν να συμπληρώσει μία φόρμα με πλήρες βιογραφικό, μάλλον για να ελέγξουν τη σοβαρότητα του πριν δημοσιεύσουν ο,τιδήποτε. Αν κάνω λάθος σχετικά με αυτό διορθώστε με. Δεν είναι “μπάτε σκύλοι και αλέστε και αλεστικά μη δίνεται”. Δεν ξέρω πώς ήταν όταν πρωτοξεκίνησε, αλλά φαντάζομαι ότι για να τα κατάφερε τόσο καλά πρέπει να είχε σοβαρότητα σαν κίνηση.
Επιπλέον η ομάδα των είκοσι νομίζω περίπου ατόμων που το απαρτίζουν έχει ειδικούς από διάφορους τομείς και φυσικά νομικό σύμβουλο. Ενώ εν Ελλάδι όλα γίνονται στο πόδι και στο άρπα κόλλα και μου αρέσει που επαίρονται αρκετοί blogger περί δημοσιογραφίας των πολιτών.
Επίσης το blog dailykos, το οποίο φέρνει εικονικά σε αντιπαράθεση με το press-gr το Θέμα της Κυριακής, στηρίζεται μεν από μερικά εκατομμύρια οπαδών, αλλά από όσο μπορώ να καταλάβω δεν στηρίζεται στον λαϊκισμό, που αν μη τι άλλο δεν έχω δει να φημίζονται οι Φιλελεύθεροι, έστω και αν δεν συμφωνώ με την ιδεολογία τους.
Δείγμα γραφής δίνει το e-rooster στο ελληνικό διαδίκτυο. Διαφωνείς μαζί τους, αλλά δεν μπορείς να τους κατηγορήσεις, ούτε για κιτρινισμό, ούτε για λαϊκισμό. Σαφώς και κάνουν την προπαγάνδα τους και τα παιχνιδάκια τους με την πλευρά της “αλήθειας” που επιλέγουν να παρουσιάσουν, αλλά δεν απαξιώνουν την πολιτική συμμετοχή και δεν δίνουν σε κανέναν, από όσο μπορώ να γνωρίζω, την ψευδαίσθηση της συμμετοχής σε δημοσιογραφία πολιτών. Δείχνουν καθαρά την ταυτότητά τους και δεν παίζουν συγκαλυμμένα παιχνίδια όπως νομίζω έκανε το press-gr είτε αποδειχθεί ότι εκβίαζε είτε όχι.
Επίσης άλλο ένα ερώτημα που εγείρεται με αφορμή αυτή την υπόθεση είναι μήπως η μπλογκόσφαιρα οφείλει σύντομα να αυτορρυθμιστεί κρίνοντας από μόνη της τι ανέχεται και τι όχι, αντί να περιμένει ρυθμίσεις από τα πάνω; Διότι αυτές οι ρυθμίσεις σίγουρα δεν θα είναι ότι καλύτερο…
Μήπως πρέπει ο καθένας από εμάς να καταδικάζει χωρίς ενδοιασμούς το είδος της δημοσιογραφίας που εκπροσωπούσε το press-gr και που δεν διέφερε και πολύ από αυτή των κάκιστων παραδοσιακών μέσων; Μήπως τέτοιου τύπου δημοσιογραφία πρέπει να απομυθοποιείται έγκαιρα; Διότι κάπως έτσι νομίζω διογκώθηκε και το φαινόμενο του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου.
Αρκετοί πίστεψαν ότι η κάμερα του ήταν κάτι σαν την τυφλή δικαιοσύνη, η οποία μάλλον αποδεικνύεται πολύ ανοιχτομάτα… Δυστυχώς ο μέσος πολίτης δυσκολεύεται να κατανοήσει ότι η δημοσιογραφία αυτού του τύπου συντηρεί τις καταστάσεις στις οποίες υποτίθεται ότι εναντιώνεται. Εφησυχάζει ο πολίτης ότι “ο τιμωρός δημοσιογράφος” θα φροντίσει για όλα. Οταν μάλιστα του αποδεικνύει αυτό το άτομο εμπιστοσύνης ότι όλοι οι πολιτικοί είναι πουλημένοι δεν έχει κανένα νόημα να κάνει κάτι εκείνος ως πολίτης.
Πολύ βολικό αυτό! Για όλα θα καθαρίσει “ο τιμωρός δημοσιογράφος”, δεν χρειάζεται ούτε να ψαχθώ πολιτικά, ούτε να παλουκωθώ να μάθω ιστορία, ούτε να σκεφθώ κριτικά. Πού ώρα για τέτοιες ασχολίες; Ανοίγω κουρασμένος την τηλεόραση και μαζί με τον Μάκη απολαμβάνω σαδιστικά την ισοπέδωση όσων με ισοπεδώνουν, εκτονώνομαι, χαλαρώνω και πάω για ύπνο…
Απαξ και υπάρχει ο τιμωρός δημοσιογράφος θα τους βάλει τα δύο πόδια σε ένα παπούτσι! Εγώ σαν πολίτης δεν χρειάζεται να έχω καμία υπευθυνότητα, αρκεί να έχω το μαντρόσκυλο να γαυγίζει και να κρατάει μακριά τους λύκους από το κοπάδι…
Πέρα από αυτά, τα διογκωμένα πλέον στην ελληνική κοινωνία φαινόμενα, όσο τα blog θα δημιουργούν και θα διαχέουν πληροφορία, όσο θα ωριμάζουν τόσο θα συνειδητοποιούν ότι το να τα βάλεις με την αληθινή εξουσία που κρύβεται πίσω από τις προφανείς εξουσίες δεν είναι “η πλακίτσα μας”. Τότε ελπίζω να διαφανούν φαινόμενα σοβαρών συνεργασίων και συσπειρώσεων τέτοιων που να οδηγήσουν έμπρακτα και υπεύθυνα στην δημοσιογραφία των πολιτών.
Ας επανέλθω όμως στις μέχρι τώρα δημοσιεύσεις περί press-gr και να κλείσω αυτό το τεράστιο σεντόνι… Η αίσθηση που αποκόμισα από όσα διάβασα είναι ότι “ο κόσμος το είχε τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι” ή “θέλει η π…. να κρυφτεί, αλλά η χαρά της δεν την αφήνει”. Επομένως, κατά πάσα πιθανότητα, μάλλον καμία άρση απορρήτου δεδομένων δεν χρειάστηκε να γίνει…, αλλά ας μην προδικάζουμε. Το πράγμα θα δείξει αργά ή γρήγορα, διότι “ούδεν κρυπτόν υπό τον ήλιον” κι ας λένε κάποιοι πως όλα θάβονται για πάντα…
Συγχωρέστε μου πιθανά λάθη σε σύνταξη ή άλλα και διορθώστε με. Χρειάστηκε να δαπανήσω πολλές ώρες για να συγκεντρώσω, να διαβάσω και να οργανώσω το υλικό. Ελπίζω κάτι να κατάφερα να προσθέσω στους μέχρι στιγμής προβληματισμούς.
Ακολουθούν σύνδεσμοι με όσα διάβασα σε μία στοιχειώδη κατάταξη για το πώς περίπου παρουσίασαν το θέμα.
1. Ουδέτερη παρουσίαση του γεγονότος: Γύρω στις 11 παρά η πρώτη αναφορά την Παρασκευή στο blog anti, στο οποίο στη συνέχεια υπάρχουν πολλά σχετικά δημοσιεύματα, πρώτη ημέρα επίσης: kourdistoportocali, δεύτερη ημέρα kourdistoportocali, troktiko στις 8:13 μ.μ. 22/2, στις 10:35 περί διάψευσης του Γιάννη Παπαγιάννη troktiko, στις 11:03 22/2 troktiko, τέλος στις 2 περίπου το βράδυ προς ξημερώματα 24/2 από troktiko περί της απόλυσης του Καψαμπέλη από τον Επενδυτή, το nakednews στις 23/2. επίσης στις 23/2 στο wesayeverything, στο yparxeimageia από τις 16/1/2008 και ξανά στις 23/2 στο yparxeimageia, ξημερώματα της 23ης/2 στο apomesa, γύρω στις 2 μετά τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23/2 στο bollywood, ξημερώματα της 23ης πάλι στο bollywood.
Εφημερίδες που έγραψαν: Θέμα στις 23:04 της 22ας/2/08 και στο φύλλο της Κυριακής, όπου περίπου αναπαράγονται όσα έχουν ήδη γραφτεί στα blog και μπορούμε να το δούμε στο blog anti. Είδα την εφημερίδα, όντως έχει απλώσει το θέμα σε ολόκληρη σελίδα, αλλά δεν την αγόρασα. Επίσης έγραψαν για το θέμα η κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και θα το βρείτε δεύτερο θέμα στη σελίδα που θα ανοίξετε, η Καθημερινή, τα Νέα και ο Ελεύθερος Τύπος που θα βρείτε δύο σελίδες σε pdf στο metablogging.gr για το οποίο έχω σύνδεσμο πριν, καθώς και το Παρόν για το οποίο θα βρείτε αναφορά στο blog anti και πάλι.
Τέλος αναφορά έγινε και στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα apn όπου υπάρχουν επιπλέον αναφορές σε blog που έχουν γράψει σχετικά.
2. Παρουσίαση του γεγονότος με ερωτηματικά και εν αναμονή: Περίπου στις 8:20 μ.μ. Παρασκευή metablogging.gr, στις 9:12 Παρασκευή oraelladas.gr, magicasland, vrypan (κριτική στάση στα σχόλια), ΠΕΑ ΚΥΑΝΕΑ στις 23/2 και στη συνέχεια έχει και άλλες αναφορές, μετά τα μεσάνυχτα της 22ας/2 γράφει και ο Lupus Cynodictus, ενώ ο teleologikos θέτει μερικά συγκεντρωμένα ερωτήματα στις 23/2, αλλά πιθανόν να ήταν και στις 22 μετά τα μεσάνυχτα, όμως δεν έχει ώρα το ποστ του για να αναφέρω, ενώ στην πρώτη αναφορά αναρωτιέται αν είναι για καλό ή για κακό η είδηση. Απορίες έχει και θέτει ερωτήματα και ο Jim Hellas, και το blog anti, (και εδώ το blog anti) καθώς και το argos.
3. Κριτική στάση απέναντι στο γεγονός θετικά ή αρνητικά: Κριτική στάση πριν από όλες αυτές τις εξελίξεις και συγκεκριμένα στις 13/2 είχε κρατήσει το blog thelonapo, ενώ ο i - reporter θέτει κάποια ερωτήματα από τις 31/12/07 και τον επικαλείται στη συνέχεια το blog anti. Εντονα κριτική στάση κρατά ο Νίκος Σμυρναίος, από τη Γαλλία από ό,τι είδα στο προφίλ του, στη σελίδα του με τίτλο Η βιομηχανία του εφήμερου, στις 23/2 το απόγευμα. Το άρθρο του εκτίμησαν και άλλοι και νομίζω ανέβηκε στο buzz από κάποιους. Ο πιτσιρίκος κρατάει επιφυλάξεις, αλλά με θετική στάση απέναντι στο press-gr. Ενώ οι Bloopers και ο άγιος υπεραμύνονται του press-gr και θεωρούν αγνώμονες όσους στηρίχθηκαν σε αυτό και τώρα δεν το υπερασπίζονται, ενώ το greek alert δηλώνει 100% στο πλευρό του press-gr.
Τέλος αναφορές στις διαπλοκές και κόντρες μεταξύ εκδοτών από το blog anti, το kourdistoportokali και το thefispost.
32 σχόλια Add your own
1. nikan | February 24th, 2008 at 2:21 pm
Πολύ καλή σύνοψη
2. internetakias | February 24th, 2008 at 2:38 pm
Πάρα πολύ καλή ανάλυση! Να προσθέσω οτι πριν και απο το briefing-gr.blogspot.com υπήρχε το breifing.blogspot.com .
3. Rodia | February 24th, 2008 at 2:59 pm
Σεντονι μεν, αλλα αξιζει!:-) Συγχαρητηρια για την υπομονη σου να τα μαζεψεις ολα αυτα και να προχωρησεις κιολας σε κριτικη αναλυση.
4. coolplatanos | February 24th, 2008 at 3:02 pm
Ροδιά, σε ευχαριστώ πολύ! Με ξεκούρασες με αυτό που είπες διότι κοντεύω να πέσω κάτω από την κούραση!
5. coolplatanos | February 24th, 2008 at 3:16 pm
@nikan, @internetakias σόρι, αλλά τώρα είδα ότι είχαν κρατηθεί τα σχόλια σας από το akismet. Εχω κουρασθεί να λέω ότι κρατάει κανονικά σχόλια και κάποιες φορές επιτρέπει να περνάνε σπαμ. Με ξεκουράσατε όλοι σας με τα καλά σας λόγια
6. ιντερνετάκιας | February 24th, 2008 at 3:38 pm
Coolplatane το έχω σηνηθήσει, internetakias το όνομα, internetakias το email internetakias και το URL θα πρέπει να είναι άχρηστο ένα spam checker για να μη με θεωρήσει spam Πρέπει να βρω άλλο όνομα ::P:P
Στο θέμα του press-gr το έγραψα και σα σχόλιο στη Magica, μου έκανε μεγάλη εντύπωση οτι οι αρχές κινήθηκαν ακριβώς τη χρονική στιγμή που το press χρησιμοποίησε για πρώτη φορά schedule posts.
7. πρεζα tv | February 24th, 2008 at 3:48 pm
Εγω απο την αλλη θα πω οτι η διαπλοκει θριαμβεβευει για ακομη μια φορα,αφηνοντας τα σκουδια της και στα Blogs…
Οπως εχω γραψει και γραφω συνεχως…”Δεν γινεται να κανεις ελευθερη,
ανεξαρτητη και αποκαλυπτικη δημοσιογραφια,
εαν δεν εισαι μελος του ολου συστηματος,
το οποιο,απ’οπου και να το πιασεις ειναι σαπιο…
Δεν γινεται να φτανουν στα χερια σου
εγγραφα,στοιχεια και κατευθυνομενες πληροφοριες,
εαν δεν εισαι το τσιρακι καποιου εκδοτη
ή το παιδι για ολες τις δουλειες,
μεσα στα δημοσιογραφικα γραφεια…”
Συνεπως…κατι βρωμαει ασχημα…
8. coolplatanos | February 24th, 2008 at 4:00 pm
πρέζα όμως η ισχύς εν τη ενώσει… Αν υπήρχαν αρκετοί σοβαροί και υπεύθυνοι blogger θα μπορούσαν να κάνουν δημοσιογραφία των πολιτών και αυτό το αποδεικνύει το ohmynews. Αλλά αυτό προϋποθέτει να στόχευαν και επαγγελματικά, διότι δεν μπορείς από χόμπι να σπαταλάς το χρόνο σου για σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά που απαιτεί κάτι τέτοιο. Γι΄αυτό για μένα οι ρομαντικές οπτικές για “αμόλυντα” από διαφήμιση blog δείχνει αφενός αφέλεια κάποιων που δεν αντιλαμβάνονται ότι ήδη κάνουν διαφήμιση στις πλατφόρμες που τους φιλοξενούν, αφετέρου σκοπιμότητες να μην δουν σοβαρά την υπόστασή τους οι μπλόγκερ και να παραμείνουν “αθώοι” και “αγνοί” για πάντα. Ο αγνός όμως θα μπορούσε να σημαίνει απλά και ο έχων άγνοια… Και όταν έχεις άγνοια δεν είσαι έτοιμος να αναλάβεις και ευθύνες. Τέλος πάντων άστο όμως διότι θα βγω εκτός θέματος τώρα και ακόμα είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για τέτοιες προοπτικές στον ελληνικό χώρο. Θα χρειαστούν μερικά ακόμα ταρακουνήματα ίσως για να συνειδητοποιήσουμε πράγματα και αν…
9. iparxeimageia | February 24th, 2008 at 4:09 pm
Συγχαρητηρια και απο εμενα για την συνοψη και την κριτικη ματια..!!!!
10. Nikos | February 24th, 2008 at 4:21 pm
Θα ήθελα να κάνω μια αφελή ερώτηση με αφορμή το θέμα. Κατά την άποψή σας (από ότι μέχρι τώρα έχει συμβεί σε αυτή την ιστορία) πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν προβλήματα και για κάποιους από τους επισκέπτες του press.gr που απλά έτυχε να γράψουν (ως ανώνυμοι) 3-4 σχόλια σε διάφορα άρθρα του συγκεκριμένου blog;
11. magica | February 24th, 2008 at 4:24 pm
μη μου ανησυχείς κι έχουν και τα σεντόνια τη χάρη τους
12. coolplatanos | February 24th, 2008 at 4:32 pm
@iparxeimageia ευχαριστώ, να είσαι καλά!
@Νίκος δεν γνωρίζω πόσο σκοπεύουν να απλώσουν την έρευνα και δεν είμαι ούτε ανακριτής, ούτε νομικός για να έχω σοβαρή άποψη σε αυτό που ρωτάς. Με βάση όμως την κοινή λογική υποθέτω ότι είναι μάλλον απίθανο να καθίσουν να ερευνήσουν ένα προς ένα τα πιθανόν εκατομμύρια σχόλια… διότι το ποιοι εκβίαζαν μάλλον θα φανεί ώστε να μη χρειαστεί να ψάχνουν και τους σχολιαστές.
@magica ευχαριστώ για την ανοχή…, την κατανόηση και την καλή σας διάθεση.
13. ιντερνετάκιας | February 24th, 2008 at 4:33 pm
Σύμφωνα με το Παρόν αλλά και το troktiko η μήνυση για εκβιασμό (η οποία είναι και αυτή που λογικά θα οδήγησε στην άρση του αππορήτου) έρχεται απο έναν δημοσιογράφο του Βήματος.
Αν ψάξετε στο press-gr για τον δημοσιογράφο αυτό θα δείτε κυρίως ανώνυμα σχόλια να αναφέρονται σε αυτόν,με πραγματικά απαράδεκτα λόγια.
Ισως λοιπόν αυτή να είναι η αρχή του κουβαριού , το οτι δεν περιορίστηκαν απο τους διαχειριστές τα δεκάδες υβριστικά και ίσως και εκβιαστικά σχόλια (π.χ. Την πάτησες βρωμύλε και σαλιάρη *****)
Τώρα κατα πόσο φέρουν ευθύνη οι σχολιαστές; Υποθέτω καμία. Και τι εννοώ, όταν ανοίγεις ένα blog στο blogspot δηλώνεις οτι συμφωνείς με τους όρους μπλα μπλα μπλα. Οταν σχολιάζεις όμως; Καμία προειδοποίηση και κανένας όρος δεν σε ενημερώνει οτι φέρεις ευθύνη. Ο καθένας μπορεί να μπει ανώνυμα και να βάλει οτι σχόλια θέλει και προφανώς την ευθύνη φέρει αποκλειστικά ο ιδιοκτητης του blog (για αυτό και δεν μπορεί να δει καν την ip του σχολιαστή).
14. coolplatanos | February 24th, 2008 at 4:38 pm
@ιντερνετάκιας το έχω διαβάσει αυτό που αναφέρει το Παρόν στο blog anti, αλλά τουλάχιστον από τον συντάκτη του blog anti απορρίπτεται σαν απίθανο και εξηγεί για ποιο λόγο και τον εμπιστεύομαι διότι γενικά κάνει σοβαρή δουλειά στη σελίδα του. Αλλά από την άλλη δεν ξέρω τι άλλο ακόμα θα δούνε τα ματάκια μας… Οπως έγραφε κάποτε και το Ποντίκι, η Ελλάδα πάντα μας επιφυλάσσει εκπλήξεις! Εχω αυτό το σύνδεσμο που σου λέω εκεί που λέω ποιες εφημερίδες έγραψαν στην τελευταία αναφορά που κάνω για το blog anti. Για το τεχνικό θέμα που αναφέρεις στο wordpress φαίνεται η IP του σχολιαστή αν έχεις ορίσει τα σχόλια να σου έρχονται και με email δεν θυμάμαι αν ισχύει το ίδιο στον blogger. Αυτό πληροφοριακά. Αλλά τα σχόλια εκεί σίγουρα ήταν πάρα πολλά!
15. ιντερνετάκιας | February 24th, 2008 at 4:39 pm
Δεν τη βλέπεις στο blogger
16. coolplatanos | February 24th, 2008 at 4:50 pm
Παιδιά πάω να ξεκουραστώ λίγο. Αν τυχόν αφήσετε σχόλια και δεν τα δείτε άμεσα θα σημαίνει ότι κρατήθηκαν από το φίλτρο για σπαμ και θα τα “ελευθερώσω” όταν επανέλθω
17. ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ | February 24th, 2008 at 5:24 pm
χαράς το κουράγιο σου.
Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση.
Αυτό σημαίνει ΡΕΠΟΡΤΑΖ, ας τα βλέπουν κάποιοι “δημοσιογράφοι”.
μπράβο κωνσταντίνα!!!
Στάθης Σιομήδης
18. πρεζα Tv | February 24th, 2008 at 5:42 pm
Δες ξανα το ρεπορταζ και ακου τι λενε για καποιον παπου ο οποιος εχασε το φως του,καθως διαβαζε το εν λογω blog…
19. SIMELA | February 24th, 2008 at 6:23 pm
απίστευτη η δουλειά σου Κωσταντίνα!
ΑΞΙΑ!!!
αξίζει και πολλά βραβεία και πολλά OSCAR!!!
και συμφωνώ με τους έλληνες ενεργούς πολίτες: ας τα βλέπουν κάποιοι “δημοσιογράφοι”
έχεις την “άδεια” να αναπαυθείς και να γαληνέψεις για τουλάχιστον 24 ώρες…
καλή σου ξεκούραση!
20. Μερικά ερωτήμ… | February 24th, 2008 at 7:24 pm
[…] 3: Η coolplatanos παρουσιάζει με συνέπεια στο εκτεταμένο ποστ της μερικές πολύ ενδιαφέρουσες ερμηνείες. Και […]
21. JustAnotherGoneOff | February 24th, 2008 at 7:44 pm
Δεν διατύπωσα καλά το πρώτο ερώτημα, το θέμα είναι πόσο ο πάροχος (ISP) δικαιούται να αποκαλύπτει στοιχεία χρηστών από εισαγγελική εντολή όταν ο σέρβερ βρίσκεται στο εξωτερικό. Αυτό το ρωτάω διότι, όπως είπαν ο internetakias και ο nikan στο metablogging, αρκεί μόνο η εξέταση της ΙΡ όπως μπορεί να αντληθεί από τα μέηλ. Καμία σχέση δηλαδή με αμερικανικούς δάκτυλους και λοιπές θεωρίες συνωμοσίας με Κολομβίες κλπ.
Πράμα που μας φέρνει στο άλλο ερώτημα που έθεσα: δικαιούνται άραγε η Δίωξη και ο εισαγγελέας να εξετάσουν το λογαριασμό μέηλ του καταζητούμενου και να καταγράψουν τις ΙΡ των χρηστών εκείνων που έστειλαν κείμενα για το press-gr; Μην ξεχνάμε ότι πολλά από τα προσβλητικά ποστ που γράφτηκαν στο press-gr ανήκαν σε αναγνώστες.
Εξαιρετικά διαφωτιστικό το ποστ, ωραίο παράδειγμα το ohmynews. Κατά τα άλλα, για τον τύπο, το πρώτο ποστ αναρτήθηκε 23/02 στις 12:06 πμ και το δεύτερο στις 8:15 μμ της ίδιας μέρας αλλά αυτά τα θεωρώ ασήμαντες λεπτομέρειες και γι αυτό δεν εμφανίζω την ώρα.
22. exeisminima | February 25th, 2008 at 1:01 am
Εχουμε εξελίξεις. Ο Α. Καψαμπέλης σήκωσε ποστ με τίτλο “είμαι blogger και όχι κακοποιός”. Ηδη αρκετά blogs αναδημοσιεύουν το άρθρο του. Δεν παρακολούθησα τηλεόραση αλλά υπάρχει και φωτογραφία του στον ΑΝΤ1.
23. Nassos | February 25th, 2008 at 1:05 am
Μπορείς να δείς το βίντεο με τον Καψαμπέλη στον ΑΝΤ1 στο
lupus002.blogspot.com
Επίσης, σύμφωνα με το troktiko, η μήνυση Αναστασιάδη πρός το press-gr μπήκε στο αρχείο. Εμ, τι περίμενε; Δικαίωση;;
24. Rodia | February 25th, 2008 at 1:26 am
E-Lawyer–>>
http://elawyer.blogspot.com/2008/02/blog-post_24.html
25. coolplatanos | February 25th, 2008 at 1:51 am
Σας απάντησα μέσω του ποστ, δεν σας προλάβαινα… Αποχαιρετούσα και την Ψιλικατζού και με έχει πιάσει μία μελαγχολία…
26. sotiris.koukios | February 25th, 2008 at 2:03 pm
Μια ιστορία γεμάτη ψέματα και αντιφάσεις που δεν βγαίνει νόημα εκτός από ένα : η συνολική επίθεση στα blogs. για αυτό όλοι αναζητούν ξαφνικά νομοθετική ρύθμιση!!! Έλεος
27. NakedNews-GR | February 25th, 2008 at 2:15 pm
Πολύ αξιόλογη ανάλυση φίλε, ενδιαφέρον οτι τα περισσότερα μπλογκς δεν “ετρεξαν” να υποστηρίξουν το PRESS-GR. Ίσως γιατί το τελευταίο δεν είναι πραγματικό μπλογκ.
28. coolplatanos | February 25th, 2008 at 2:45 pm
@sotiris koukios δεν ξέρω αν είναι συνειδητή επίθεση ή απλά έτυχε και “έκατσε” που λένε. Θα φανεί πάντως στην πορεία.
@NakedNews-GR δεν είμαι φίλος, αλλά φίλη Σε ευχαριστώ για τα καλά λόγια και ως το αν είναι πραγματικό blog ή όχι σηκώνει πολύ νερό… Κάτι άλλο μάλλον προσπαθείς να πεις. Θέλω να πω: σαν εργαλείο όντως χρησιμοποιήθηκε ένα blog. Ομως το τι είναι blog δεν έχει σταθερή έννοια. Ενα εργαλείο μπορείς να το χρησιμοποιήσεις με διάφορους τρόπους. Αν κάνεις μία μίνι έρευνα θα δεις ότι ο καθένας το τι είναι blog το ορίζει με βάση το τι εκφράζει τον ίδιο Επομένως το θέμα ίσως δεν είναι τόσο εκεί. Ετσι τουλάχιστον νομίζω
29. Press-gr / blogs / ΜΜΕ… | February 26th, 2008 at 1:30 am
[…] press-gr άνοιξε τους ασκούς του αιόλου. Τα κείμενα πολλά υπέρ/κατά/αδιάφορα. Οι απόψεις περί ανωνυμίας, ψευδωνυμίας και δεν ξέρω […]