5/26/2010

ART-ATHINA 2010

ART-ATHINA 2010
Απολογισμός

Η 16η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης ART-ATHINA έγινε για ένα τετραήμερο το θέμα συζήτησης της Αθήνας. Ο εκθεσιακός χώρος, το Κλειστό Π. Φαλήρου, που συγκέντρωσε σχεδόν 16.000 επισκέπτες μέσα σε αυτές τις ημέρες λειτούργησε και φέτος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη φιλοξενία του μεγαλύτερου ετήσιου εικαστικού γεγονότος της Ελλάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο κατά την ημέρα των εγκαινίων παρευρέθηκαν 5.000 άτομα. Η διοργάνωση έδωσε την ευκαιρία σε γκαλερίστες, καλλιτέχνες, επιμελητές, εκπροσώπους πολιτιστικών οργανισμών και μουσείων, τεχνοκριτικούς και δημοσιογράφους να συναντηθούν και να συσφίξουν τις σχέσεις τους. Νέα πνοή στη φουάρ έδωσε η συμμετοχή πάνω από 40 πολιτιστικών φορέων, οι οποίοι παρουσίασαν το πρόγραμμά τους στο κοινό και ήρθαν σε επαφή με καλλιτέχνες και γκαλερί.

Οι 57 γκαλερί από 10 χώρες παρουσίασαν κατά γενική ομολογία ενδιαφέρουσες δουλειές Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, ενώ πραγματοποιήθηκε σημαντικός αριθμός πωλήσεων έργων. Ο βασικός όγκος των πωλήσεων αφορούσε έργα των οποίων η αξία κυμαινόταν από €1.000 έως €3.000. Παράλληλα όμως πουλήθηκαν και έργα αρκετών δεκάδων ευρώ. Ενδεικτικό του αγοραστικού ρεύματος ήταν ότι ήδη από το Σάββατο, σε αρκετά περίπτερα είχαν αντικατασταθεί τα έργα που είχαν πουληθεί, με άλλα καινούρια. Επίσης, οι ιδιοκτήτες των γκαλερί ανέφεραν ότι υπήρχε πολύ ενδιαφέρον από νέους πιθανούς αγοραστές και ότι εμπλούτισαν το πελατολόγιό τους. Μάλιστα αυτό που δημιούργησε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η σχετικά μικρή ηλικία τους, που σηματοδοτεί τη δημιουργία μιας νέας γενιάς συλλεκτών και αγοραστών. Επίσης, με βάση στοιχεία που δηλώνουν ο ίδιοι οι εκθέτες, υπήρξαν γκαλερί που πούλησαν όλα τα έργα τους. Αρκετοί από τους πρωτοεμφανιζόμενους εκθέτες από το εξωτερικό υπογράμμισαν ότι δεν περίμεναν να είναι τόσο επιτυχημένη εμπορικά η ART-ATHINA 2010 με δεδομένη την οικονομική ύφεση στη χώρα μας. Τέλος, αναφέρθηκαν αρκετές αγορές έργων τέχνης Ελλήνων καλλιτεχνών από ξένους συλλέκτες.

Όπως δηλώνει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης Γιάννα Γραμματοπούλου, «Αν και η χώρα υποφέρει από οικονομική κρίση, η ART-ATHINA όχι μόνο αντέχει αλλά και συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Η ιστορία του θεσμού έχει αποδείξει ότι συνεχώς ανανεώνεται με καινούριες ιδέες,


προτάσεις, δράσεις. Χαρακτηριστικό της φέτος είναι η συνένωση όλου του εικαστικού χώρου καθώς και η δυναμική παρουσία των εικαστικών φορέων». Αντίστοιχα, ο Γενικός Διευθυντής της ART-ATHINA Αλέξανδρος Ι. Στάνας δήλωσε ότι «Σε πείσμα των καιρών, η ART-ATHINA απέδειξε ότι η τέχνη μπορεί να δώσει όραμα και ελπίδα. Η επιτυχία ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, και με δεδομένη την οικονομική ύφεση η διοργάνωση έδωσε μία ανάσα στην αγορά της σύγχρονης τέχνης αποδεικνύοντας ότι αποτελεί σημαντικό εργαλείο εμπορικής προώθησης καλλιτεχνών, αλλά και πλατφόρμα επικοινωνίας τόσο με τους πρωταγωνιστές του σύγχρονου εικαστικού γίγνεσθαι όσο και με το ευρύ κοινό».

Από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία της διοργάνωσης ήταν η έκθεση Βιβλία Ελλήνων καλλιτεχνών: Σύγχρονες εικαστικές δημιουργίες σε επιμέλεια Μαρίας Α. Αγγελή και σε παραγωγή της ART-ATHINA, η οποία έδωσε στους επισκέπτες την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με βιβλία, το καθένα από τα οποία είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης. Η αίθουσά της ήταν μονίμως γεμάτη με επισκέπτες οι οποίοι, φορώντας τα ειδικά άσπρα γάντια, είχαν την ευκαιρία να περιεργαστούν διεξοδικά ένα έργο τέχνης αγγίζοντάς το και ερχόμενοι σε άμεση επαφή μαζί του.

Σημαντική ήταν και η παρουσία του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου με τα Έπαθλα Σπυροπούλου, το οποίο παρουσίασε τη δουλειά των βραβευμένων καλλιτεχνών με το Έπαθλο Σπυροπούλου από το 2006 μέχρι το 2008 και ανακοίνωσε σε ειδική εκδήλωση τους βραβευθέντες για το 2009, καθώς και τον καλλιτέχνη που βραβεύθηκε με το πρόσφατα θεσμοθετημένο Έπαθλο Βασίλης Ι. Βαλαμπούς που θα απονέμεται κάθε δύο χρόνια σε καλλιτέχνες μέχρι 35 ετών που σπουδάζουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Τέλος, ιδιαίτερη πνοή έδωσαν στην ART-ATHINA 2010 οι περφόρμανς που πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία των πολιτιστικών φορέων Atopos, Deree, αλλά και ανεξάρτητων καλλιτεχνών, καθώς και οι ομιλίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν οι επίκαιρες ομιλίες-συζητήσεις που διοργάνωσαν αφενός το περιοδικό αθηνόραμα με θέμα «Ο ρόλος της τέχνης ως μέσου πολιτικής εκπαίδευσης και ιστορικής αποσαφήνισης», αφετέρου η Ένωση Κριτικών Τέχνης AICA Ελλάς με θέμα «Η τέχνη στα χρόνια της ύφεσης».

Για πρώτη φορά στην ART-ATHINA έγινε ειδική ερεύνα με ερωτηματολόγιο προκειμένου να ανιχνευθεί η γνώμη του κοινού για τη διοργάνωση. Τα στοιχεία τα επεξεργάζονται ήδη οι ειδικοί σύμβουλοι και στο προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα τα οποία θα λειτουργήσουν ως συγκριτικά δεδομένα για την επόμενη διοργάνωση.

Η ART-ATHINA 2010 σε αριθμούς
• Σχεδόν 16.000 επισκέπτες (αύξηση κατά 35%)
• 57 γκαλερί
• 42 πολιτιστικοί φορείς
• 60 VIP προσκεκλημένοι από το εξωτερικό (συλλέκτες, σύμβουλοι αγορών τέχνης, διευθυντές μουσείων και δημοσιογράφοι, οι οποίοι παράλληλα ξεναγήθηκαν σε αθηναϊκά μουσεία και ιδιωτικές συλλογές), καθώς και περίπου 200 ξένοι σε οργανωμένα γκρουπ.

Συμμετείχαν οι γκαλερί: a.antonopoulou.art (Αθήνα), Αγκάθι (Αθήνα), Α.Δ. (Αθήνα), Adam (Λονδίνο / Μ. Βρετανία), AMP (Αθήνα), Apotheke (Λευκωσία / Κύπρος), Artbeat (Βρυξέλλες / Βέλγιο), Artis Causa (Θεσσαλονίκη), Artower Agora (Αθήνα), Αστρολάβος (Αθήνα), Basia Embiricos (Παρίσι / Γαλλία), Batagianni (Αθήνα), Bernier / Eliades (Αθήνα), Cardi Black Box (Μιλάνο / Ιταλία), cheapart (Αθήνα), Γκαλερί «7» (Αθήνα), Διάτοπος (Λευκωσία / Κύπρος), Εικαστικός Κύκλος (Αθήνα), έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου (Αθήνα), Ελένη Κορωναίου (Αθήνα), Έλικα (Αθήνα), Ζήνα Αθανασιάδου (Θεσσαλονίκη), Fabio Tiboni (Μπολόνια / Ιταλία), Federica Schiavo (Ρώμη / Ιταλία), Federico Bianchi (Μιλάνο / Ιταλία), fizz (Αθήνα), Gentili Apri (Βερολίνο / Γερμανία), Heinz-Martin Weigand (Έτλινγκεν / Γερμανία), Ιλεάνα Τούντα (Αθήνα), John Martin (Λονδίνο / Μ. Βρετανία), Kalfayan (Αθήνα-Θεσσαλονίκη), Καπλανών 5 (Αθήνα), K-art (Αθήνα), Kouros (Νέα Υόρκη / Η.Π.Α.), Λόλα Νικολάου (Θεσσαλονίκη), Loraini Alimantiri Gazonrouge (Αθήνα), Μέδουσα (Αθήνα), Mihalarias Art (Αθήνα), mirko mayer / m-projects (Κολωνία / Γερμανία), Mirta Demare (Ρότερνταμ / Ολλανδία), Mulier Mulier (Κνόκε Ζούτε / Βέλγιο), Nice and Fit (Βερολίνο / Γερμανία), Περιτεχνών (Αθήνα), Qbox (Αθήνα), Ρεβέκκα Καμχή (Αθήνα), Rodeo (Κωνσταντινούπολη / Τουρκία), Σκουφά (Αθήνα), SpazioA (Πιστόια / Ιταλία), Thanassis Frissiras (Αθήνα), The Breeder (Αθήνα), The Flat – Massimo Carasi (Μιλάνο / Ιταλία), TinT (Θεσσαλονίκη), Titanium Yiayiannos (Αθήνα), Transit (Μέχελεν / Βέλγιο), Tsatsis Projects / Artforum (Θεσσαλονίκη), Valentina Bonomo Roma (Ρώμη / Ιταλία), vamiali’s (Αθήνα).

Δεν υπάρχουν σχόλια: