Δε τους αξίζουν οι Κινέζοι τους Ολυμπιακούς Αγώνες.Αυτοί εκεί, στη Λαϊκή Δημοκρατία τους,δε προδίδουν μόνο το ιδανικό της δημοκρατίας, αλλά εξαφανίζουν και τη ν έννοια του λαού.
Ανώτατο όργανο εκεί είναι η "κάστα" του κόμματος . Πάντα όταν φεύγουμε από τη Δημοκρατία μια κάστα λίγων κυβερνά.
Τα κριτήρια με τα οποία διεισδύεις στη κάστα είναι κριτήρια της στιγμής...
Όταν προδίδεις τα ιδανικά, είναι δύσκολο οι προδομένοι... να μη πράξουν το ίδιο....
Η ανάγκη της Άμυνας επιβάλλει την εξομοίωση των μέσων αμύνης...
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες....ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΝ...
ΘΙΒΕΤΙΑΝΟΣ ακτιβιστής κρα τώντας σημαία επιχείρησε πριν από λίγο να διακόψει την ομιλία του επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου Liu Qi κατά την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.
Ο διαδηλωτής απομακρύνθηκε από την αστυνομία, πριν φθάσει στον κ. Liu Qi, ο οποίος συνέχισε την ομιλία του υψώνοντας τον τόνο της φωνής του.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τρία άτομα προσπάθησαν να πλησιάσουν το βήμα από το οποίο εκφωνούσε ομιλία ο Κινέζος επικεφαλής της Οργανωτικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ενας εκ των τριών ακτιβιστών κατάφερε να ανοίξει πανό πίσω από τον Κινέζο αξιωματούχο όπου έγραφε: «Μποϊκοτάρετε τη χώρα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα». Ενας άλλος φώναξε «Ελευθερία – Ελευθερία».
Η είδηση έκανε το γύρο του κόσμου μέσω των μεγαλύτερων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων.
Λίγα λεπτά μετά το επεισόδιο, η φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου άναψε και ακολούθως δόθηκε στον πρώτο λαμπαδηδρόμο, τον πρωταθλητή μας στο Τάεκβοντό, Αλέξανδρο Νικολαΐδη. Με τη σειρά του ο αργυρός Ολυμπιονίκης στους Αγώνες της Αθήνας θα δώσει τη δάδα στη Κινέζα κολυμβήτρια Luo Xuejuan (χρυσή Ολυμπιονίκη του 2004), αρχίζοντας τη λαμπαδηδρομία των 137.000 χλμ, διαμέσου πέντε ηπείρων, που θα καταλήξει στο Πεκίνο στις 8 Αυγούστου για την έναρξη των αγώνων.
Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 10 Μαρτίου ακτιβιστές θιβετιανής καταγωγής άναψαν δάδα έξω από την Αρχαία Ολυμπία στο πλαίσιο παγκόσμιας κλίμακας εκδηλώσεων διαμαρτυρίας για την κινεζική κυριαρχία στο Θιβέτ. Αποπειράθηκαν να ανάψουν τη δάδα εντός του αρχαιολογικού χώρου, αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία.
Ανθρώπινα δικαιώματα - 05-12-2007 - 19:15 |
Ζητείται σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα! |
Η Ευρώπη πρέπει να εμμείνει ακράδαντα στα πιστεύω της
Η κατάσταση στην Κίνα είναι ανησυχητική λόγω κυρίως των συνεχών ελέγχων και της καταπίεσης, του φιμώματος των μέσων ενημέρωσης και της παρενόχλησης των αντιφρονούντων. Σύμφωνα με τον Hu Jia, πολλοί πίστευαν ότι οι ολυμπιακοί αγώνες θα ευνοούσαν τη δημοκρατία στην Κίνα, οι κινεζικές αρχές όμως τους απογοήτευσαν.
Ο κ. Hu Jia υπενθύμισε ότι γύρω στο ένα εκατομμύριο Κινέζοι έχουν υποστεί κάποια μορφή δίωξης (φυλάκιση, στρατόπεδα εργασίας, ψυχιατρεία, κ.ά) και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να διατηρήσει το εμπάργκο όπλων που επέβαλε στην Κίνα μετά από την καταστολή διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας στην πλατεία Τιανανμέν του Πεκίνου το 1989.
Η κατάσταση στο Θιβέτ χειροτερεύει μέρα με τη μέρα
Στις 8 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια διάσκεψη στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, η οποία εξέτασε την κατάσταση στο Θιβέτ. Νέοι αθλητές από το Θιβέτ ήταν παρόντες για να εκδηλώσουν την επιθυμία τους να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τη σημαία του Θιβέτ και όχι της Κίνας.
Πολλοί ομιλητές τόνισαν ότι η κατάσταση στο Θιβέτ χειροτερεύει, παρά την προσεχή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπενθύμισαν την καταπίεση των βουδιστών, την κατοχή του Θιβέτ από Κινέζους, την περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής και την κοινωνικο-οικονομική περιθωριοποίηση των κατοίκων του Θιβέτ.
Μήπως πρέπει να επέμβει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή;
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, εκφράστηκε η άποψη ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θα πρέπει να λάβει αποφάσεις. Ο Βρετανός ευρωβουλευτής Edward Mc Millan-Scott (από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών) δήλωσε μάλιστα ότι αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που επεμβαίνει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία τον καιρό του απαρτχάιντ είχε απαγορεύσει τους ολυμπιακές αγώνες που θα γίνονταν στη νότια Αφρική.
Ο Ούγγρος Pál Schmitt -νυν ευρωβουλευτής, πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στην ξιφασκία και πρώην μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής- αναγνώρισε ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζει μπροστά στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που γίνονται στην Κίνα. Τόνισε ωστόσο ότι το μποϊκοτάρισμα των αγώνων "δεν θα λύσει κανένα θέμα, ενώ θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημίες στην καριέρα των αθλητών".
Η Monica Frassoni, συμπρόεδρος της Ομάδας των Πρασίνων/Ελεύθερης Ευρωπαϊκής Συμμαχίας, έκανε έκκληση για "απαλλαγή της εντύπωσης ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα". Οι αγώνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τόνισε η Ιταλίδα ευρωβουλευτής.
Αναλυτικά :Ανακοινωθέν τύπου σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα (στα αγγλικά)
Ιστοσελίδα της διακομματικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Θιβέτ
Φάκελος για το βραβείο Ζαχάρωφ 2007, τμήμα: "Πορτρέτο των παιδιών της Τιανανμέν, της Zeng Jinyan και του Hu Jia"
Άρθρο: "O Δαλάι Λάμα ενώνει πνευματικότητα και πολιτική στο Κοινοβούλιο"
Έγγραφα της κοινοβουλευτικής υπο-επιτροπής για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Εκτυπώστε το | Στείλτε το με email | Φυλάξτε το |
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι σε αντάλλαγμα για το πετρέλαιο του Σουδάν, το Πεκίνο χρηματοδοτεί και προστατεύει διπλωματικά το καθεστώς του Χαρτούμ, χορηγώντας τα όπλα για την πρώτη γενοκτονία του 21ου αιώνα. Σύμφωνα με το αμερικανικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, η Κίνα πούλησε επισήμως το 2005 στο Σουδάν όπλα, αεροσκάφη και εξοπλισμό αξίας 83 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Κίνα εξοπλίζει το Σουδάν με μαχητικά αεροσκάφη Fantan A-5, ελικόπτερα και ελαφρά όπλα που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι στην εισβολή στο Τσαντ. Η Κίνα χρησιμοποιεί επίσης την απειλή του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας για να εμποδίσει την ανάληψη δράσης από τον ΟΗΕ εναντίον του Σουδάν, με αποτέλεσμα τα Ηνωμένα Εθνη να κινδυνεύουν με έναν (σημ. ακόμη)εξευτελισμό.
Το Σουδάν έχει τόση εμπιστοσύνη στην Κίνα και τη στήριξη που του παρέχει, ώστε στις 7 Ιανουαρίου ο σουδανικός στρατός έστησε ενέδρα σε αυτοκινητοπομπή του ΟΗΕ στο Νταρφούρ. Η σουδανική ηγεσία ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για λάθος, αλλά αξιωματούχοι του ΟΗΕ εκφράζουν την πεποίθηση ότι η επίθεση ήταν σκόπιμη, με στόχο να περιέλθουν σε δύσκολη θέση τα Ηνωμένα Εθνη.
Κινέζοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αναζητηθεί μια λύση στο Νταρφούρ είναι η σιωπηρή διπλωματία. Και είναι αλήθεια ότι από τότε που ξεκίνησε η εκστρατεία για τους «Ολυμπιακούς της γενοκτονίας»( www.dreamfordarfur.org ), πριν από ένα χρόνο, η Κίνα ακολουθεί μια πιο θετική στάση. Είναι επίσης αλήθεια ότι οι κυανόκρανοι των Ηνωμένων Εθνών έγιναν δεκτοί στο Νταρφούρ μόνο ύστερα από πίεση του Πεκίνου. Αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Κίνα εξακολουθεί να ευθυγραμμίζεται με το Σουδάν. Και ότι το τελευταίο εκμεταλλεύεται αυτή την ευθυγράμμιση για να προκαλεί τη διεθνή κοινότητα.
Πριν από λίγες ημέρες, ανέλαβε θέση στην κεντρική κυβέρνηση ο Μούσα Χιλάλ, ιδρυτικό και ηγετικό στέλεχος της αραβικής πολιτοφυλακής που είναι γνωστή ως «ζανζαουίντ». Ο άνθρωπος αυτός εξέφρασε κάποτε την ευγνωμοσύνη του για τα όπλα και τα εφόδια που παρέλαβε η χώρα του «για την εξόντωση των αφρικανικών φυλών στο Νταρφούρ».
Αν το Πεκίνο σταματούσε τις πωλήσεις όπλων και ανταλλακτικών στο Σουδάν μέχρι την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας για το Νταρφούρ, η δυναμική της κρίσης θα άλλαζε ριζικά. Στην περίπτωση αυτή, ο πρόεδρος Ομάρ αλ-Μπασίρ του Σουδάν θα καταλάβαινε ότι η Κίνα δεν είναι διατεθειμένη να επιτρέψει την κηλίδωση των Ολυμπιακών της αγώνων με αίμα από το Νταρφούρ.
Χωρίς βοήθεια από την Κίνα, ο Μπασίρ θα αναγκαζόταν να κάνει παραχωρήσεις στους αντάρτες του Νταρφούρ και να διαπραγματευθεί μαζί τους, ενώ δεν θα είχε και την πολιτική κάλυψη για να επαναλάβει τις εχθροπραξίες με το νότιο Σουδάν. Η Κίνα αξίζει μια διεθνή διοργάνωση για να γιορτάσει την εκ νέου ανάδειξή της σε παγκόσμια δύναμη. Οσο επιμένει όμως να πουλάει όπλα που συμβάλλουν σε μια γενοκτονία, οι αγώνες που ετοιμάζει θα συνεχίσουν να λέγονται «Ολυμπιακοί Αγώνες της γενοκτονίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου