4/11/2008

Καταδίκη της Κίνας απο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Σύνοδος Ολομέλειας
Kαταδίκη της βίαιης καταστολής των διαδηλώσεων στο Θιβέτ

Εξωτερικές σχέσεις - 10-04-2008 - 14:52

© BELGA_AFP PHOTOManan VATSYAYANA
Tην ελευθερία έκφρασης των Θιβετιανών διαδηλωτών υποστηρίζει το ΕK
Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε σήμερα απερίφραστα τη βίαιη καταστολή των θιβετιανών διαδηλώσεων εκ μέρους των κινεζικών δυνάμεων ασφαλείας καθώς και όλες τις πράξεις βίας, από οπουδήποτε κι αν προέρχονται. Zήτησε επίσης την άμεση απελευθέρωση όλων εκείνων που διαδήλωσαν ειρηνικά ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά τους στην ελευθερία έκφρασης. Tάχθηκε ακόμη υπέρ της διεξαγωγής ανοικτής και ανεξάρτητης έρευνας για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Θιβέτ, υπό την αιγίδα του OHΕ.

Oι ευρωβουλευτές κάλεσαν την Προεδρία της ΕΕ "να καταβάλει προσπάθειες για την επίτευξη κοινής θέσης της ΕΕ όσον αφορά την προσέλευση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και του Ύπατου Εκπροσώπου στην εναρκτήρια τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων, με τη δυνατότητα να μην παρευρεθούν σε περίπτωση που δεν επαναληφθεί ο διάλογος".

Kάλεσαν επίσης την Κίνα να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων και την εφαρμογή του κράτους δικαίου. Όπως ακόμη τόνισαν, οι κινεζικές αρχές θα πρέπει να σταματήσουν αμέσως τη λογοκρισία και το μπλοκάρισμα ενημερωτικών δικτυακών τόπων που έχουν έδρα στο εξωτερικό και να ελευθερώσουν όλους τους δημοσιογράφους, χρήστες του διαδικτύου και διαφωνούντες μέσω του διαδικτύου που κρατούνται στην Κίνα επειδή ασκούν το δικαίωμά τους στην ενημέρωση. Επιπλέον, το Κοινοβούλιο ζήτησε την άμεση ελευθέρωση του Χου Τζία, επιφανούς υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος καταδικάστηκε σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία της υποκίνησης ανατρεπτικών ενεργειών.

Oι ευρωβουλευτές χαιρέτισαν το γεγονός ότι "ο Δαλάι Λάμα κάλεσε το λαό του Θιβέτ να διαδηλώσει ειρηνικά και απέρριψε εκκλήσεις για ανεξαρτησία του Θιβέτ και ότι, αντιθέτως, πρότεινε τη μέση λύση της γνήσιας πολιτιστικής και πολιτικής αυτονομίας και της θρησκευτικής ελευθερίας". Tέλος, εξέφρασαν την λύπη τους διότι οι έξη συναντήσεις για διαπραγματεύσεις μεταξύ των κινεζικών αρχών και του Δαλάι Λάμα απέβησαν άκαρπες και ζήτησαν την έναρξη εποικοδομητικού διαλόγου άνευ όρων για την επίτευξη συνολικής πολιτικής συμφωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: