4/11/2008

«Ιερή δεν είναι η Ολυμπιακή Φλόγα, ιερά είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα

«Ιερή δεν είναι η Ολυμπιακή Φλόγα, ιερά είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα».


[Του Δημήτρη Χαντζόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ» (31-3-2008)]

Σε ανακοίνωσή τους που δημοσιεύτηκε στην «Ελευθεροτυπία» στις 27-3-2008, δημοσιογράφοι από διάφορα μέσα καταγγέλουν τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, της κρατικής τηλεόρασης και της ΕΣΗΕΑ σε όσα διαδραματίστηκαν κατά την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία και τη σύλληψη ακτιβιστών της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» που διαμαρτυρήθηκαν για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ από την κυβέρνηση της Κίνας. Παραθέτω την ανακοίνωση την οποία και προσυπογράφω:

«Κατά την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας (24/3/2008) οι Αρχές της δημοκρατικής Ελλάδας ευθυγραμμίστηκαν με την ολοκληρωτική Κίνα. Κινητοποίησαν εντυπωσιακά τον αστυνομικό μηχανισμό για να εμποδίσουν κάθε διαμαρτυρία για την κατάσταση των ελευθεριών στη χώρα αυτή και τη συνεχιζόμενη αιματηρή καταπίεση στο Θιβέτ, προπηλάκισαν ξένους και Έλληνες πολίτες και ανάμεσά τους δημοσιογράφους, οδηγούν σε δίκη τον Ρομπέρ Μενάρ, Γενικό Γραμματέα της διεθνώς γνωστής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα που μάχεται αποτελεσματικά για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία της πληροφόρησης. Ταυτόχρονα η κρατική ΝΕΤ, που είχε τη διεθνή ευθύνη για την τηλεοπτική κάλυψη της τελετής, λογόκρινε τις περισσότερες από τις σκηνές της διαμαρτυρίας και της βίαιης επέμβασης της αστυνομίας. Και επιπλέον ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καυτηρίασε τις πράξεις ελεύθερης ειρηνικής έκφρασης ισχυριζόμενος ότι «δεν έχουν καμία σχέση με το ολυμπιακό πνεύμα». Η αλήθεια είναι ότι σε πλήρη αντίθεση με το υποτιθέμενο ολυμπιακό πνεύμα βρίσκονται η ολοκληρωτική Κίνα που καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ελληνικές αρχές που μετέχουν σε αυτό το φεστιβάλ υποκρισίας, καθώς και η ΕΣΗΕΑ, η οποία όχι μόνο δεν κατήγγειλε τη βία και τη λογοκρισία, αλλά ούτε καν συμπαραστάθηκε στους προπηλακιζόμενους και διωκόμενους συναδέλφους. Καταδικάζουμε τη στάση των πρωταγωνιστών και των συνενόχων αυτής της κακής, για τη δημοσιογραφία και τη χώρα, ώρας και τους υποκριτές που τους καλύπτουν έστω και με τη σιωπή τους. Είμαστε αλληλέγγυοι με τους διωκόμενους ξένους συναδέλφους. Στη δίκη θα προσέλθουμε όλοι».

Υπογράφουν (βλ. indymedia):

Γιώργος Αγγελόπουλος, Πάνος Αϊβαλής, Δημήτρης Αλεξόπουλος, Νίκος Αμανίτης, Βάλυ Βαϊμάκη, Μανώλης Βασιλάκης, Νίκος Βατόπουλος, Ροζάννα Βούρτση, Διονύσης Βυθούλκας, Θανάσης Γεωργακόπουλος, Bένα Γεωργακοπούλου, Ρούλα Γεωργακοπούλου, Παναγιωτης Γιάνναρος, Δημήτρης Γκιβίσης, Διονύσης Γουσέτης, Περικλής Δημητρολόπουλος, Δημήτρης Δουλγερίδης, Αναστασία Καμβύση, Τάκης Καμπύλης, Ηλίας Κανέλλης, Λίνα Καπετάνιου, Γκαζμέντ Καπλάνι, Άκης Καπράνος, Στέφανος Κασιμάτης, Ελεάνα Κολοβού, Ειρήνη Κοντογεωργίου, Μιχαλης Κουντούρης, Έφη Κυδωνάκη, Κώστας Κυριακόπουλος, Αλέκα Κυφιώτη, Ιωάννα Λουλούδη, Μήτσος Μανιάτης, Σερίφ Μεχμέτ, Μιχάλης Μητσός, Πάσχος Μανδραβέλης, Στρατής Μπαλάσκας, Αγγελική Μπούμπουκα, Ανδρέας Μπελιμπασάκης, Τάνια Μποζανίνου, Νάσος Μπράτσος, Αργυρώ Μώρου, Κίττυ Ξενάκη, Κατερίνα Οικονομάκου, Γιώργος Παγουλάτος, Aνδρέας Παπαγεωργόπουλος, Ανδρέας Παπαδόπουλος, Τέτα Παπαδοπούλου, Μαρίλια Παπαθανασίου, Κωνσταντίνα Παπασωτηρίου, Θανάσης Παπανδρόπουλος, Πέπη Ραγκούση, Φίλιππος Σαββίδης, Όλγα Σελλά, Σπύρος Σεραφείμ, Ήρα Σινιγάλια, Κώστας Σπυρόπουλος, Νίκος Σταθούλης, Κατερίνα Σχινά, Ριχάρδος Σωμερίτης, Kατερίνα Τασσοπούλου, Τάσος Τέλλογλου, Iάσων Τριανταφυλλίδης, Δημήτρης Τρίμης, Αντώνης Φωκίδης, Δημήτρης Χαραλάμπους, Όλγα Χαραμή, Λεωνίδας Χατζηπροδρομίδης, Τάκης Ψαρίδης.


Η συγκέντρωση υπογραφών συνεχίζεται στο e-mail: manvas@otenet.gr

«Η δημοσίευση είναι η αρχή της δικαιοσύνης (Ι.Ι.Μάγερ)» διαβάζουμε στην πρώτη σελίδα του ιστοτόπου της ΕΣΗΕΑ αλλά απ ότι φαίνεται η ‘Ενωση εφαρμόζει δυο μέτρα και δυο σταθμά στην συγκεκριμένη περίπτωση . Όπως γράφει ο «Ιός του Σαββάτου» (Ελευθεροτυπία, 29-3-2008): «Πολλοί αναγνώστες, αλλά και συνάδελφοι, διαμαρτύρονται δικαίως για το λογοκριτικό τρόπο (συγ)κάλυψης από την ΕΡΤ της ακτιβιστικής παρέμβασης -υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα και στο Θιβέτ- μελών των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα» στην Αρχαία Ολυμπία. Ζητούν επίσης ανάλογη κινητοποίηση και των ελληνικών δημοσιογραφικών σωματείων. Πολύ σωστά! Αλλά πρέπει να ξέρουν ότι πέρσι κατά τη συζήτηση στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ για την καθιερωμένη επίσκεψη Κινέζων δημοσιογράφων στην Αθήνα, το θέμα είχε ήδη κριθεί: Οταν 3 μέλη του συμβουλίου (Πετραλιά, Μπουκάλας και Τρίμης) ζήτησαν να υπάρξει κάποια αναφορά στο χαιρετισμό του κ. Σόμπολου για την ανελευθερία του Τύπου στην Κίνα, οι περισσότεροι σύμβουλοι έπεσαν να τους φάνε (με εξαίρεση τον Κ. Γκοτσίνα, που δημοσιοποίησε σχετική επιστολή). Το καταπληκτικό δε ήταν ότι οι Σόμπολος (Ν.Δ.) και Τσαλαπάτης (ΠΑΣΟΚ), που έχουν και είχαν την πλειοψηφία στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ, συνέπεσαν με τον εκπρόσωπο του ΚΚΕ στην εκτίμηση ότι «αυτά, για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη σοσιαλιστική Κίνα, τα λένε οι βαλτοί από τους Αμερικάνους»(! ).

Στο μεταξύ σε δήλωσή του την Τετάρτη 26 Μαρτίου, ο Σλοβένος υφυπουργός κ.Janez LENARČIČ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε ότι η ΕΕ παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην Κίνα και κάλεσε τις κινεζικές αρχές να θέσουν τέλος στην χρήση της βίας και να ξεκινήσουν έναν διάλογο για το Θιβέτ. Σύμφωνα με την παραπάνω δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η ΕΕ τάσσεται υπέρ της συμφιλίωσης των κινεζικών αρχών με τον Δαλάι Λάμα υπενθυμίζοντας την κοινή δήλωση των υπουργών αθλητισμού της ΕΕ σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα πρέπει να μποϋκοτάρουν τους Ολυμπιακούς αγώνες. Από την πλευρά της η Κίνα δεν φαίνεται να συμμερίζεται τις διεθνείς ανησυχίες. Όπως δήλωσε ο υπουργός εξωτερικών της Κίνας κ. Qin Gang σχολιάζοντας δηλώσεις του Γάλλου υπουργού εξωτερικών κ.B.Kouchner για την κατάσταση στο Θιβέτ (παραθέτουμε την δήλωση χωρίς μετάφραση όπως αυτή δημοσιεύεται στον ιστοτόπο της Κινεζικής πρεσβείας στην Ελλάδα):

«The Lhasa incident is a separatist act of violence carefully planned and deliberately provoked by the Dalai clique. The Chinese Government took measures according to law and has restored social stability in Lhasa and other areas. Any country upholding objectiveness and justice will understand and support the lawful and necessary measures taken by China to safeguard social stability and protect the safety of its people and their properties. In fact, governments of over 100 countries have expressed their righteous position. It is sufficient to prove that the international community stands by us rather than the Dalai clique and the violent forces.

The Lhasa incident proves again that Dalai is not purely a religious figure, but a political exile bent on activities aimed at splitting China, undermining national stability and social stability under the disguise of religion and the banner of peace. The Chinese Government resolutely opposes his separatist activities in other countries in whatever name and his official contact of whatever form with any other country
».

Ωστόσο, με τη θέση της κινεζικής κυβέρνησης δεν φαίνεται να συμφωνούν οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο. Η οργάνωση “Human Rights Watch” σε ανακοίνωσή της (26-3-2008) κάλεσε το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ να παρέμβει ενεργά σε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπου προκύπτουν, περιλαμβανομένης της τρέχουσας κρίσης στο Θιβέτ. “Το Συμβούλιο δεν έχει μόνο το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να ασχοληθεί με την κρίση στο Θιβέτ" δήλωσε η κα Juliette de Rivero, εκ μέρους της Human Rights Watch στην Γενεύη.

Οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα» καλούν όλους όσους σκοπεύουν να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου να φορούν διακριτικά που να γράφουν «Ελευθερία» στην κινεζική γλώσσα, έχοντας ήδη ετοιμάσει μια σειρά από 5 διακριτικά σήματα στα χρώματα των ολυμπιακών κύκλων ειδικά γι’αυτο το σκοπό.
«Καλούμε τους αθλητές, τους δημοσιογράφους, τα μέλη των επίσημων αντιπροσωπειών και το κοινό που θα πάει στο Πεκίνο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες να φορά αυτό το σήμα και να αρχίσει να το φορά από τώρα. Αυτό θα επιτρέψει στους αθλητές που πρόκειται να συμμετέχουν στους αγώνες να εκφράσουν την ανησυχία τους για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Με λιγότερους από πέντε μήνες να απομένουν για την τελετή έναρξης, θα πρέπει όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι να συμμετέχουν σε αυτή την διαμαρτυρία» δήλωσαν οι «Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα».

Από την πλευρά του το ελληνικό Γραφείο της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου αποτελούν μία ευκαιρία για θετικές αλλαγές στην κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και μέχρι το καλοκαίρι, η Διεθνής Αμνηστία θα παλέψει για αλλαγές σε 4 βασικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι τα ακόλουθα:

Θανατική ποινή: Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εκτελεστής στον κόσμο. 1.010 εκτελέσεις έχουν καταγραφεί μέσα στο 2006, το 63% των εκτελέσεων παγκοσμίως. Η θανατική ποινή εφαρμόζεται για 68 εγκλήματα, ανάμεσα στα οποία και μη βίαια εγκλήματα όπως η φοροδιαφυγή και η δωροδοκία. Ωστόσο η κυβέρνηση δεν δημοσιοποιεί στατιστικά στοιχεία για τις εκτελέσεις, με αποτέλεσμα ο πραγματικός αριθμός τους να παραμένει μυστικός. Κινέζοι δικηγόροι εκτιμούν πως 8.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν μέσα στο 2006.

Ελευθερία των ΜΜΕ: Η Κίνα έχει αυστηρούς νόμους που περιορίζουν τα ΜΜΕ και φυλακίζει, βασανίζει ακόμα και εκτελεί ανθρώπους μόνο και μόνο επειδή εξέφρασαν την άποψή τους. Από το 2004 η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει 54 περιπτώσεις ανθρώπων που φυλακίστηκαν γιατί διέδωσαν πληροφορίες ή εξέφρασαν τις απόψεις τους μέσω Ίντερνετ. Ιστοσελίδες λογοκρίνονται ή μπλοκάρονται, έντυπα που αντιπολιτεύονται κλείνουν, ενώ η υποσχόμενη ελευθερία του τύπου περιορίζεται μόνο στον ξένο τύπο που έχει ως βάση το Πεκίνο.

Κράτηση χωρίς δίκη: Η κράτηση χωρίς δίκη είναι πολύ διαδεδομένη στη χώρα και φαίνεται ότι εφαρμόζεται ιδιαίτερα στην περιοχή του Πεκίνου ως «κατ' οίκον κράτηση», «αναμόρφωση μέσω της εργασίας» και «υποχρεωτική απεξάρτηση από τα ναρκωτικά» ώστε να «καθαρίσει» το Πεκίνο πριν τους Αγώνες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται υπό κράτηση σε κέντρα «επανεκπαίδευσης μέσω εργασίας» για «διάδοση φημών», «πρόκληση αναστάτωσης», σχεδίαση «παράνομων συναντήσεων και διαδηλώσεων» και άλλους ασαφείς ορισμούς «παράνομης συμπεριφοράς».

Ακτιβιστές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Άνθρωποι που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα πολύ συχνά καταδιώκονται ή συλλαμβάνονται. Ανάμεσά τους δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές για το AIDS και συνδικαλιστές. Περισσότερο από 1.000.000 άνθρωποι έχουν ήδη εκτοπιστεί από τα σπίτια τους στο Πεκίνο λόγω των Ολυμπιακών προετοιμασιών. Ακτιβιστές που προσπάθησαν να διαμαρτυρηθούν για τις εξαναγκαστικές εξώσεις φυλακίστηκαν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: