Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να ανοίξει προξενείο στο Θιβέτ, για να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στην επαρχία αυτή της Κίνας, δήλωσε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις.

Η δήλωση της Ράις σημειώνεται εν μέσω του νέου ενδιαφέροντος για την επαρχία εξ αιτίας της καταστολής κινητοποιήσεων στο Θιβέτ από τις κινεζικές αρχές, η οποία προκάλεσε κατακραυγή από πολλές κυβερνήσεις διεθνώς. Αυτό τον μήνα, η περιοδεία της Ολυμπιακής φλόγας συνοδεύτηκε από διαδηλώσεις στην Ευρώπη αλλά και στο Σαν Φρανσίσκο, μοναδική πόλη των ΗΠΑ από όπου πέρασε.

Η Ουάσινγκτον έχει εκφράσει την δυσαρέσκειά της για τους περιορισμούς που επέβαλε το Πεκίνο όσον αφορά την πρόσβαση στην περιοχή μετά τις ταραχές. Μόνον ένας αμερικανός διπλωμάτης μπόρεσε να επισκεφθεί την περιοχή, συνοδεία κινέζων αξιωματούχων.

"Πιέσαμε για να μας επιτρέψουν την πρόσβαση διπλωματών στο Θιβέτ. Καταφέραμε να αποκτήσουμε περιορισμένη πρόσβαση, αλλά ειλικρινά, δεν ήταν αρκετό αυτό", είπε η Ράις.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κάλεσε το Πεκίνο να εξετάσει την πιθανότητα έναρξης διαλόγου με τον Δαλάι Λάμα, τον εξόριστο στην Ινδία πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ.

Εν τω μεταξύ, σύγχυση επικράτησε στο Σαν Φρανσίσκο αναφορικά με την πορεία που θα ακολουθούσε η ολυμπιακή φλόγα, καθώς οι διοργανωτές άλλαξαν τα αρχικά σχέδια την τελευταία στιγμή για να μην περάσει η λαμπαδηδρομία από την διαδρομή όπου είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες διαδηλωτές.

Ο πρώτος λαμπαδηδρόμος πήρε τη δάδα και άρχισε να τρέχει περικυκλωμένος από Κινέζους αστυνομικούς. Όμως ξαφνικά ο λαμπαδηδρόμος και η συνοδεία του εξαφανίστηκαν καθώς μπήκαν σε μία τεράστια αποθήκη που βρίσκεται στην παραλία του Σαν Φρανσίσκο.

Επρόκειτο για σχέδιο των αρχών για να αποφευχθούν τα επεισόδια.

Οι Αμερικανοί διοργανωτές της λαμπαδηδρομίας ήθελαν να αποφύγουν σκηνές ανάλογες με εκείνες που εκτυλίχθηκαν στο Λονδίνο και το Παρίσι, με αφορμή την κατάσταση στο Θιβέτ και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα. Ο δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, Γκέιβιν Νιούσομ δήλωσε ότι ήταν απαραίτητη η αλλαγή της διαδρομής που θα ακολουθούσε η λαμπαδηδρομία την τελευταία στιγμή, για να μην ακυρωθεί όλη η εκδήλωση εξαιτίας των φόβων για τη δημόσια ασφάλεια