Ψυρρη-οποίηση της Πλάκας
«Η Πλάκα δεν θα γλιστρήσει στο αμαρτωλό παρελθόν της· η γειτονιά μας δεν θα Ψυρρη-οποιηθεί». Στην αίθουσα του Ιωνικού Κέντρου - στο νεοκλασικό όπου κατά τη δεκαετία του ’70 λειτουργούσαν τέσσερις μπουάτ - οι κάτοικοι της Πλάκας επανέλαβαν ομόφωνα την πάγια θέση τους: να μην επιτρέψουν την επιστροφή των κέντρων διασκέδασης στη συνοικία τους.
Εξι μήνες μετά τη γνωστοποίηση των προθέσεων του ΥΠΕΧΩΔΕ να τροποποιήσει το Προεδρικό Διάταγμα του 1982, δίνοντας τη δυνατότητα να δημιουργηθούν νησίδες νυχτερινής διασκέδασης μεταξύ των κατοικιών, οι Πλακιώτες βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση. «Η τροπολογία του διατάγματος μπορεί να πάγωσε εξαιτίας των αντιδράσεων, υπάρχει όμως ο κίνδυνος αυτό που δεν μπήκε από την πόρτα να μπει από το παράθυρο, εξαιτίας της άγνοιας των υπηρεσιών ελέγχου», τόνισε ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας.
Εν μέσω της αυγουστιάτικης ραστώνης, το ΥΠΕΧΩΔΕ επιχείρησε να προωθήσει την αλλαγή χρήσεων γης στην Πλάκα. Βάσει αυτών, εστιατόρια και μπαρ μπορούν να επεκτείνουν τη λειτουργία στους ορόφους διατηρητέων κτιρίων ακόμα και στις ταράτσες, ενώ δίνεται η δυνατότητα να ενοποιηθούν καταστήματα εμβαδού έως και 200 τ.μ., επιτρέποντας η Πλάκα να γίνει βορά σε αλυσίδες καταστημάτων. «Οποιος σκέφτεται να ανατρέψει το ισχύον καθεστώς, έχει πρόβλημα κοινής λογικής. Ενα μοντέλο που χαιρετίστηκε και βραβεύτηκε κινδυνεύει να κατεδαφιστεί επειδή κάποιοι δεν μπορούν να πουν όχι στα συμφέροντα», διαπίστωνε κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Στέφανος Μάνος, ιθύνων νους της διάσωσης της Πλάκας από την επέλαση των νυχτομάγαζων τις δεκαετίες ’60 και ’70.
Το Προεδρικό Διάταγμα που οραματίστηκε ο κ. Μάνος και εκδόθηκε επί υπουργίας Τρίτση έδινε άμεση προτεραιότητα στην κατοικία δρομολογώντας την ανάπτυξη της περιοχής, με κριτήρια τον πολιτισμό και τον τουρισμό.
«Το 1977 είχαμε τρία άστρα στην ίδια τροχιά. Μια πολύ καλή ομάδα μελέτης, δραστήριους κατοίκους και έναν υφυπουργό που δεν φοβόταν να κάνει κάτι. Σήμερα, έχουμε μόνο τους κατοίκους», συμπληρώνει ο πρώην υπουργός προτείνοντας τη σύσταση μιας νέας στιβαρής μελέτης που όχι μόνο θα υπακούει στις αρχές της πρώτης αλλά θα είναι πιο αυστηρή, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της εποχής.
Αποφασισμένοι να μην περιοριστούν στην καταγγελία, οι κάτοικοι ανέδειξαν ως κυρίαρχα ζητήματα τον αυστηρό έλεγχο της στάθμευσης, το αίτημα για επαναλειτουργία των πολεοδομικών γραφείων Πλάκας του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων, αλλά και την επανασύσταση της Επιτροπής Παρακολούθησης Επέμβασης. «Τα δεκάδες διατηρητέα που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού καλό θα ήταν να μετατραπούν σε κτίρια κατοικίας», εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Γιάννης Μιχαήλ, προσθέτοντας ότι οι απαλλοτριώσεις που εξακολουθούν στην περιοχή ανοίγουν την όρεξη αυτών που επιθυμούν να δουν έναν ιστορικό συνοικισμό να μετατρέπεται σε απέραντο διασκεδαστήριο.
Με δεδομένο ότι το μέλλον της Πλάκας είναι συνδεδεμένο με το μέλλον όλης της Αθήνας, οι Πλακιώτες επικοινωνούν με κατοίκους των Εξαρχείων, του Φιλοπάππου και του Κολωνακίου, σε μια προσπάθεια να αποποιηθούν το χαρακτηρισμό της «ελίτ» κοινωνίας που τους βαραίνει.
Οπως υπενθυμίζει ο κ. Παρασκευόπουλος, «αυτό που συμβαίνει στην Πλάκα είναι ανεπανάληπτο.Ζούμε το φαινόμενο της επιστροφής στη γειτονιά. Και δεν είναι προϊόν προς πώληση».
ΧΑΡΑΜΗ ΣΤΕΛΛΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου