11/25/2009

Χρωστάνε εκατομμύρια σε πολίτες, αγοράζουν Τσαούσογλου και βίλα Ιόλα

Της Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Μυρωδιά σκανδάλου έρχεται από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, το οποίο, παρά τα ανυπολόγιστα χρέη του προς ιδιώτες για αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ακινήτων λόγω αρχαίων, δρομολογεί την αγορά δύο πανάκριβων και προβληματικών ακινήτων, του πρώην εργοστασίου Τσαούσογλου στην οδό Πειραιώς (αντί 29 εκατ. ευρώ) και του σπιτιού του Ιόλα στην Αγία Παρασκευή (αντί 9 εκατ. ευρώ).


Η βίλα του Ιόλα θα λειτουργήσει ως εκθεσιακό κέντρο σύγχρονης τέχνης με υπαίθρια γλυπτοθήκη αρχαίων αντιγράφων.
Το συνολικό ποσό (38 εκατ. ευρώ) ισοδυναμεί με το 1/9 του τακτικού προϋπολογισμού ολόκληρου του υπουργείου Πολιτισμού για το τρέχον έτος (359 εκατ. ευρώ) και είναι περίπου τα μισά από τη συμβολή του ΥΠΠΟ στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (23 εκατ. ευρώ είναι οι εθνικοί πόροι, επί συνόλου 255 εκατ. ευρώ ΠΔΕ, τα υπόλοιπα καταβάλλονται από το Γ'ΚΠΣ). Ισως γι' αυτό το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων αποφάσισε πρόσφατα να μην εκταμιευτούν από τις Δημόσιες Επενδύσεις τα χρήματα αυτά (αφού η δαπάνη δεν έχει προβλεφτεί) αλλά από το ΤΑΠ.

Κανένα όμως από τα στελέχη του ΥΠΠΟ δεν ανέφερε στο Συμβούλιο ότι το ΤΑΠ έχει 700 απαλλοτριώσεις απλήρωτες από το 2005 σε πολίτες των οποίων οι περιουσίες έχουν από χρόνια δεσμευτεί, άρα δεν του περισσεύουν για τέτοιες αγορές. Τα στελέχη του υπουργείου γνωρίζουν ότι το ΤΑΠ επέστρεψε για επανεξέταση στο υπουργείο 40 μεγάλες απαλλοτριώσεις συνολικού κόστους 13,14 εκατ., γιατί αδυνατούσε να τις πληρώσει. Οι 40 αυτές υποθέσεις τρία χρόνια τώρα παραμένουν στο συρτάρι τους, χωρίς να δίνεται καμία απάντηση στους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Καλά πληροφορημένες πηγές μας λένε ότι, αν ρωτήσει κάποιος τις υπηρεσίες του υπουργείου τι χρωστάνε συνολικά για απαλλοτριώσεις, απάντηση δεν πρόκειται να λάβει. Οχι γιατί δεν δίνονται απαντήσεις τέτοιες σε δημοσιογράφους, αλλά γιατί πραγματικά δεν γνωρίζουν.

Παρ' όλα αυτά, την προηγούμενη Πέμπτη ο πρόεδρος του ΤΑΠ Κυριάκος Ρερρές, με παρόντα τρία μέλη του επταμελούς Δ.Σ. και άλλα δύο «ωσεί παρόντα», προσπάθησε να εγκρίνει τις αγορές. Την επομένη βούιξε το ΥΠΠΟ. Μιλούσαν για προσπάθεια «πραξικοπήματος», που ευτυχώς δεν πέρασε. Το περίεργο είναι ότι τα δύο αυτά ακίνητα έρχονται και ξανάρχονται για «αξιοποίηση» στα χείλη υπουργών Πολιτισμού τα τελευταία χρόνια και όλο και κάπου σκοντάφτουν.

Το πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου στην Πειραιώς, που φιλοξενεί το Φεστιβάλ Αθηνών, θα δεχτεί εργαστήρια και αρχαιολογικές αποθήκες
Το πρώην Τσαούσογλου, που έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας, είχε συζητηθεί αρχικά να στεγάσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, αλλά η αγορά κρίθηκε ασύμφορη και τα κτίρια ακατάλληλα. Επειτα, ο Θ. Πάγκαλος σκέφτηκε να συγκεντρώσει στα κηρυγμένα πλέον ως διατηρητέα κτίρια (σε οικόπεδο 6 στρεμμ.) όλες τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και να λειτουργήσει κάποιους πολιτιστικούς χώρους. Είχαν πει ότι θα αγοραζόταν με λίζινγκ, αλλά το υπουργείο Οικονομικών δεν συναίνεσε και τελικά άλλαξαν ρότα.

Τώρα λέγεται πως ο κ. Ρερρές έχει έρθει σε προχωρημένες συζητήσεις με την Εθνική Τράπεζα προκειμένου να εγκαταστήσει εκεί τα εργαστήρια εκμαγείων του ΤΑΠ, πωλητήρια, εκθετήρια και τις αρχαιολογικές αποθήκες της Β'και Γ' Εφορείας Αρχαιοτήτων με το πλήθος των ευρημάτων τους από το Μετρό της Αθήνας. Οι αποθήκες αυτές μπορεί να καταστούν και επισκέψιμες, όπως ειπώθηκε στο ΚΣΝΜ. Εν τω μεταξύ, τρία από τα κτίρια αυτά τα χρησιμοποιεί το Ελληνικό Φεστιβάλ.

Το σπίτι του Ιόλα είναι μια άλλη πονεμένη ιστορία. Αφού λεηλατήθηκε, απαξιώθηκε και εγκαταλείφθηκε, τώρα δρομολογείται απευθείας εξαγορά του. Η αξία του έχει εκτιμηθεί με απόφαση δικαστηρίου στα 9 εκατ. ευρώ, ενώ επιτροπή του Δημοσίου το έχει εκτιμήσει στα 6 εκατ. ευρώ. Το ΤΑΠ σχεδιάζει να το χρησιμοποιήσει ως εκθεσιακό κέντρο σύγχρονης τέχνης, με υπαίθρια γλυπτοθήκη αρχαίων αντιγράφων. Θα λειτουργεί επίσης πλούσιο αναψυκτήριο. Να θυμίσουμε ότι τη βίλα Ιόλα (1.250 τ.μ. σε κτήμα 7 στρεμμ.) διεκδικούσε επί δύο δεκαετίες για πολιτιστικές χρήσεις ο δήμος της Αγίας Παρασκευής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: