12/07/2009

Ελεύθερη είσοδος στο «σαλόνι» των Κατακουζηνών

Το σπίτι του Αγγελου και της Λητώς Κατακουζηνού, το ιστορικό αθηναϊκό διαμέρισμα που βρίσκεται στη λεωφόρο Αμαλίας 4, ανακαινίστηκε και «άνοιξε» τον Σεπτέμβριο του 2008 ενθουσιάζοντας το κοινό.

Ο Αγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού έζησαν μαζί σχεδόν μισό αιώνα Ο Αγγελος και η Λητώ Κατακουζηνού έζησαν μαζί σχεδόν μισό αιώνα Δεν είναι μόνο η θέα στον Εθνικό Κήπο, τη Βουλή και τον Υμηττό, που προσφέρει η βεράντα του. Είναι η ιστορία του. Το διαμέρισμα των Κατακουζηνών υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα φιλολογικά σαλόνια της γενιάς του '30. Εκεί απήγγειλε ποιήματά του ο Γιώργος Σεφέρης, η Μυρτιώτισσα, ο Γιώργος Παππάς. Εκεί έπαιξε τραγούδια από τον «Μεγάλο ερωτικό» ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Ανδρέας Εμπειρίκος διάβασε αποσπάσματα από τον «Μεγάλο Ανατολικό». Στο σαλόνι του δόθηκε η πρώτη δεξίωση για το Νόμπελ του Ελύτη το 1979. Εκεί φιλοξενήθηκαν ο Αλμπέρ Καμί και ο Ουίλιαμ Φόκνερ.

Από την Τετάρτη (3/6), ορισμένα από τα έργα τέχνης που κοσμούν τους τοίχους του θα βγουν για πρώτη φορά εκτός σπιτιού. Θα πάνε, όμως, σε εξίσου φιλόξενη και γνώριμη στέγη. Στην Ελληνοαμερικανική Ενωση. Ο Αγγελος Κατακουζηνός, εκτός από καταξιωμένος νευρολόγος και ψυχίατρος, υπήρξε ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης από το 1967 έως το 1975.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Εγχρωμη λιθογραφία από το λεύκωμα «Λυρική» του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα (έκδοση Α. Ιόλα, Παρίσι - Μιλάνο, 1972). ΔΕΞΙΑ: «Αττικό», ξυλογραφία του Σπύρου Βασιλείου εμπνευσμένη από την ποίηση του Αγγελου Σικελιανού ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Εγχρωμη λιθογραφία από το λεύκωμα «Λυρική» του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα (έκδοση Α. Ιόλα, Παρίσι - Μιλάνο, 1972). ΔΕΞΙΑ: «Αττικό», ξυλογραφία του Σπύρου Βασιλείου εμπνευσμένη από την ποίηση του Αγγελου Σικελιανού Στο πλαίσιο, λοιπόν, του Φεστιβάλ Χαρακτικής και Εκτυπώσεων «Πρώτη Εκδοση», η συλλογή των 27 χαρακτικών του ζεύγους θα εκτεθεί στην γκαλερί «Χατζηκυριάκος-Γκίκας» της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης σε συνεργασία με το Ιδρυμα Αγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, που φροντίζει να διατηρείται «ζωντανό» όχι μόνο το διαμέρισμα αλλά και η μνήμη τους.

Η συλλογή περιλαμβάνει μεταξύ άλλων έργα των Πάμπλο Πικάσο, Μαρκ Σαγκάλ, Ζαν-Μπατίστ Καμίλ Κορό, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Τσαρούχη, Μιχάλη Τόμπρου κ.ά. Παλιοί χάρτες και επιζωγραφισμένες χαλκογραφίες με λαογραφικά θέματα θα συνομιλούν με τα χαρακτικά του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα (στενού φίλου του ζεύγους). Τα τρία «Λυρικά» του, που ανήκουν στη συλλογή των Κατακουζηνών, θα εκτεθούν μαζί με τα υπόλοιπα τέσσερα της σειράς χάρη στην ευγενική παραχώρηση της Πινακοθήκης Γκίκα-Μουσείο Μπενάκη.

Τα έργα είναι κυρίως δώρα των καλλιτεχνών προς το ζεύγος Κατακουζηνού και σκιαγραφούν λιγότερο τη φυσιογνωμία ενός συλλέκτη και περισσότερο τις λαμπερές προσωπικότητες δύο ξεχωριστών ανθρώπων που αγάπησαν και στήριξαν την τέχνη και τους δημιουργούς της. Ο Α. Κατακουζηνός πέθανε το 1982. Η συγγραφέας Λητώ τον ακολούθησε το 1997.

* Διάρκεια έως 30 Ιουνίου. Παράλληλα με την έκθεση θα πραγματοποιηθεί σειρά διαλέξεων με θέμα «Καλλιτέχνης-Εργο-Θεατής, αμφίδρομες σχέσεις» (17 και 24 Ιουνίου, 8 μ.μ.), στο διαμέρισμα των Κατακουζηνών (Βασ. Αμαλίας 4) Πληροφορίες στο τηλ.: 210- 3680071. Επίσης στην γκαλερί Κέννεντυ της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης παρουσιάζεται εκπαιδευτική έκθεση για τη χαρακτική τέχνη από την Alpha Bank με τίτλο «Τι είναι Χαρακτική;».

Δεν υπάρχουν σχόλια: