«Αν δεν δράσουμε αμέσως, είναι σίγουρο ότι σε δύο χρόνια μπορεί να έχουν καταστραφεί και οι 1.000 φοίνικες που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Αθηναίων», λέει στα «ΝΕΑ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος γιατο Πράσινο κ. Γιώργος Ξεπαπαδάκος. «Τις επόμενες μέρες θα κόψουμε άλλους τέσσερις φοίνικες και θα τους τοποθετήσουμε σε ειδικούς μπλε σάκους για να τους κάψουμε. Έχουν προσβληθεί από ένα έντομο που λέγεται Rhynchophorus ferrugincus. Το έντομο είχε φωλιάσει σε φοίνικες τους οποίους παρήγγειλαν ιδιώτες για να τους φυτέψουν σε κήπους στις ανατολικές περιοχές του νομού, όπως το Ελληνικό, τη Γλυφάδα, τη Βουλιαγμένη».
Τον τελευταίο καιρό, αρκετοί φοίνικες στην Αθήνα είχαν αρχίσει να καταστρέφονται. Τα φύλλα τους κιτρίνιζαν και ο κορμός τους αφυδατωνόταν. «Το έντομο φωλιάζει συχνά στην "καρδιά" του φοίνικα, στο κορυφαίο μερίστωμα όπως λέμε και σκοτώνει τα κύτταρα από τα οποία βγαίνουν τα καινούργια φύλλα», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της Διεύθυνσης Κηποτεχνίας και Πρασίνου του Δήμου Αθηναίων κ. Δημήτρης Κυριακίδης.
Το συγκεκριμένο έντομο (κολεόπτερο) έχει καστανοκόκκινο χρώμα. Το μήκος του φθάνει τα τρία εκατοστά. Διαθέτει ρύγχος και οι προνύμφες μπορεί να φθάσουν σε μήκος τα πέντε εκατοστά. Τα θηλυκά γεννούν περίπου 300 αυγά σε οπές ή στις πληγές του φοίνικα. Τα αυγά εκκολάπτονται σε διάστημα από δύο έως πέντε ημέρες. Οι προνύμφες εισχωρούν στο εσωτερικό του φοίνικα ανοίγοντας στοές. Τρέφονται με μαλακές ίνες και λίγο πριν από τη νύμφωση μετακινούνται προς το εσωτερικό του κορμού, ανοίγοντας κοιλότητες που φτάνουν σε μήκος έως και ένα μέτρο. Οι προνύμφες μπορεί να εντοπιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του κορμού, ακόμα και στο σημείο όπου αρχίζουν οι ρίζες.
Οι υπεύθυνοι του δήμου μαζί με ειδικούς απο το Μπενάκειο Φυτολογικό Ινστιτούτο είχαν ανιχνεύσει πριν από μερικούς μήνες την ύπαρξη του εντόμου στους φοίνικες των παραλιακών περιοχών της Αττικής. Γνώριζαν μάλιστα ότι η παρουσία του εντόμου αυτού είχε διαπιστωθεί για πρώτη φορά στο Ηράκλειο της Κρήτης τον Μάιο του 2005, στη συνέχεια σε άλλες περιοχές του νησιού τον Ιανουάριο του 2006 και στα Δωδεκάνησα.
«Από την ώρα που θα προσβληθεί ένας φοίνικας, θα χρειαστεί να περάσουν έξι μήνες έως και ένας χρόνος ώσπου να καταστραφεί πλήρως», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Γ. Ξεπαπαδάκος. Ώσπου ν΄ αρχίσει η λήψη προληπτικών μέτρων για την εξόντωση του επικίνδυνου εντόμου, ο πληθυσμός εξαπλώθηκε γρήγορα προσβάλλοντας κάποιους φοίνικες με ύψος μεγαλύτερο από 15 μέτρα. Επιχείρηση εξόντωσης
Πριν από λίγες μέρες η υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων άρχισε την κοπή των φοινίκων που έχουν καταστραφεί από το έντομο ώστε να εμποδίσει την εξάπλωση του. Τους έκαψε και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κάνει το ίδιο με φοίνικες στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, στο Α΄ Νεκροταφείο, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στου Ψυρή. Ταυτόχρονα θα αρχίσει μεγάλη επιχείρηση καταπολέμησης του αφρικανικού εισβολέα με τη χρήση βιολογικών φαρμάκων.
«Θα απελευθερώσουμε μικροσκοπικούς εντομοφάγους οργανισμούς στους φοίνικες που έχουν προσβληθεί, ενώ ως εναλλακτική λύση υπάρχουν και οι λεγόμενες φερομονικές παγίδες. Είναι φιάλες που τοποθετούνται στις ρίζες του δέντρου και έχουν μέσα τους ουσίες που μυρίζουν όπως οι σεξουαλικές ορμόνες των εντόμων. Όταν τα έντομα πλησιάσουν στις φιάλες, παγιδεύονται». ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέφανος Κρίκκης skrik@dolnet.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου