11/26/2009

"Ζωντανή ζωγραφική" Τσόκλη στο Σχολείον

23 Μαρ.


Η "ζωντανή ζωγραφική" του Κώστα Τσόκλη, ο τρόπος έκφρασης δηλαδή που εισήγαγε ο καλλιτέχνης από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 στην Ελλάδα, επανέρχεται μέσα από μια μεγάλη έκθεση με 100 έργα του, στο εντυπωσιακό, πρώην βιομηχανικό, κτιριακό συγκρότημα "Σχολείον", στην Πειραιώς.

Η έκθεση, που παρουσιάζει το σύνολο της δουλειάς του εικαστικού από το 1985 μέχρι σήμερα, θα διαρκέσει μεταξύ 31 Μαρτίου έως 31 Μαΐου.

Η Ειρήνη Παπά, ευτυχής για το "Σχολείον" της, έργο ζωής για την ίδια, η οποία το ανέπλασε με προσωπικά της έξοδα και όραμα να γίνει θεατρικό φυτώριο, φιλοξενεί την έκθεση του φίλου της, Κώστα Τσόκλη.

"Είναι για μένα δώρο η έκθεση του Τσόκλη εδώ, γιατί το θέατρο αυτό είναι σε αναμονή εδώ και 15 χρόνια", είπε η διάσημη ηθοποιός.

Τα δύο τελευταία χρόνια, το συγκρότημα φιλοξενεί τα καλοκαίρια, παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.

Σε 3.000 τ.μ, διαμορφωμένα κατάλληλα από τον καλλιτέχνη, ο εικαστικός κόσμος του Κώστα Τσόκλη, διατρέχει σε 11 ενότητες την περίοδο από το 1985 έως σήμερα. Μεγάλο μέρος των έργων της έκθεσης ανήκουν στη συλλογή του Εθνικού Μουσείου Σύχρονης Τέχνης.

Τα πέντε "Ζωντανά πορτρέτα" και το "Καμακωμένο ψάρι", σηματοδοτούν τον εκφραστικό τρόπο που η διεθνής κριτική ονόμασε "ζωντανή ζωγραφική".

Στους ζωγραφισμένους πίνακες προβάλλονται βιντεογραφημένες οι πραγματικές φιγούρες των μοντέλων, με μια ανεπαίσθητη κίνηση.

"Στην έκθεση αυτή, ο Τσόκλης συνεχίζει το παιχνίδι που άρχισε το 1985, συνδυάζοντας τον παρελθόν με την υψηλή τεχνολογία", συνόψισε η κριτικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, συντονίστρια της σημερινής παρουσίασης, στο "Σχολείον".

Η Ξανθίππη Χόιπελ, πρόεδρος του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μίλησε με θερμά λόγια για την έκθεση του Τσόκλη, με την οποία εγκαινιάστηκε το 1983 το Μακεδονικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, από έργα του καλλιτέχνη τα οποία είχε παρουσιάσει ο ίδιος ο Ιόλας.

Με αφορμή το όνομα του Αλέξανδρου Ιόλα, στον οποίο αναφέρθηκε η Ξανθίππη Χόιπελ, ο Κώστας Τσόκλης συμπλήρωσε:

"Ο Ιόλας ήταν μια σημαντική προσωπικότητα. Εκανε συνειδήσεις να ξυπνούν. Τον αγάπησα και τον μίσησα εξίσου, στη διάρκεια την 15 χρόνων της συνεργασίας μας".

Με αυτή την έκθεση, "άλλη μια έκθεσή μου κι ίσως αναρωτιέστε ποιος ο λόγος ύπαρξής της", συνέχισε ο Κώστας Τσόκλης, "υπερασπίζομαι τον εαυτό μου, τον κλάδο μου και- ακόμα, έστω κι αν ακούγεται ρομαντικό - την Ελλάδα, με την έννοια ότι οι πιο υπεύθυνοι από εμάς, θέσαμε ή προσθέσαμε ένα πετραδάκι σε αυτό που αποκαλείται πολιτιστική πυραμίδα".

Η έκθεση "Ζωντανή ζωγραφική" του Κώστα Τσόκλη, εγκαινιάζεται στις 31 Μαρτίου, θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου και τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων και του Δήμου Πειραιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: