3/10/2010

Και για να μη ξεχνάμε... Οι Σκυλάδες και τα ναρκωτικά΄υποπβαθμισαν το Ιστορικό Κέντρο

Ερώτηση του Κώστα Σκανδαλίδη
ΘΕΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Κύριοι Υπουργοί,

Το πρόβλημα του ιστορικού κέντρου της Αθήνας δεν είναι απλά ζήτημα μεταναστών, καθαριότητας, ασφάλειας, ελεύθερων χώρων, και συνολικής υποβάθμισης του, αλλά πολύ περισσότερο είναι πρόβλημα ανεξέλεγκτης λειτουργίας παράνομων κυκλωμάτων, συσσώρευσης και γκετοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων που η πολιτεία χειρίζεται ως ανθρώπους κατώτερου είδους, είναι πρόβλημα εγκατάλειψης οποιασδήποτε έννοιας νοικοκυριού, καθαριότητας, πρόσβασης σε δημόσιους χώρους αναψυχής.

Εξαιτίας της σιωπηρής και επομένως ένοχης ανοχής της πολιτείας, σύλλογοι και ενεργοί πολίτες του κέντρου της πρωτεύουσας αποφάσισαν να κινητοποιηθούν συλλογικά αποποιούμενοι κάθε είδους ρατσισμό επιδιώκοντας τη διάσωση, την εξυγίανση και τελικώς την αναγέννηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας.

Η πολιτεία με την ανοχή και την αδιαφορία που επιδεικνύει καθημερινά, ενισχύει συνειδητά την υποβάθμιση του “ιστορικού τριγώνου”, μετατρέποντας την προσπάθεια αναβάθμισης που είχε ξεκινήσει την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 σε αγκύλωση και δυσκαμψία, σε περιχαράκωση και μετάλλαξη της περιοχής σε “αποθήκη ψυχών” και ανεξέλεγκτο γκέτο ανομίας και εξαθλίωσης.

Το “ιστορικό τρίγωνο” μαστίζεται σήμερα από τα ναρκωτικά, την πορνεία, την απάνθρωπη εκμετάλλευση λαθρομεταναστών, το παρεμπόριο. Το κέντρο υποφέρει από τη μη ύπαρξη διαρκούς και αποτελεσματικής αστυνόμευσης και όχι αποσπασματικής, με τη στάθμευση μιας κλούβας, που απλώς μεταφέρει το πρόβλημα “λίγο παρακάτω”.

Η ιστορική Αθήνα πάσχει από την ανυπαρξία υπηρεσιών πρόνοιας τόσο του κεντρικού κράτους όσο και του Δήμου Αθηναίων, ώστε να αντιμετωπιστεί βάσει οργανωμένου σχεδίου, η έλλειψη περίθαλψης στους αρρώστους, ναρκομανείς και άλλους, και αναξιοπαθούντες, που κατακλύζουν την περιοχή. Η μονάδα του ΟΚΑΝΑ που δημιουργήθηκε στην περιοχή (με τη συγκέντρωση τόσων δραστηριοτήτων αλλά και μεταναστών) αποτελεί προνομιακό χώρο, για τη δράση των εμπόρων ναρκωτικών.

Η πόλη μας υποφέρει από το σοβαρό πρόβλημα υγιεινής και ρύπανσης που σταδιακά μεγεθύνεται. Από τις κάθε είδους εστίες μόλυνσης που έχουν δημιουργηθεί, από τα σκουπίδια που κατακλύζουν την πόλη εξαιτίας της παντελούς έλλειψης κάθε σχεδίου αντιμετώπισης του θέματος στη χώρα ολόκληρη γενικότερα. Οι αρμόδιοι αρέσκονται μόνο στα επικοινωνιακά παιχνίδια και το διαρκές «κρυφτό» με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντί να προχωρήσουν σε ουσιαστικές αποφάσεις και μέτρα.

Οι χρήσεις γης θα έπρεπε να αποτελούν κυρίαρχη πολιτική και επένδυση της πολιτείας στην προστασία και στην ανάδειξη της ιστορικής Αθήνας. Ο διαρκής έλεγχος των χρήσεων γης, αδειών και συνθηκών ασφαλείας και υγιεινής (άδειες καταστημάτων, ηχορύπανση, χωροταξική διευθέτηση, παράνομο παρκάρισμα και φορτοεκφόρτωση), θα έπρεπε να αποτελεί ουσιαστικό χαρτί της πολιτείας στην πολιτική προστασίας του ιστορικού κέντρου.

Το Ιστορικό και Εμπορικό Κέντρο της Αθήνας μεταμορφώνεται καθημερινά σε μια γκετοποιημένη περιοχή. Η συνύπαρξη πολλών και οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων διαμορφώνει συνθήκες αθλιότητας. H κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται, το ιστορικό κέντρο νεκρώνει διώχνοντας τους τελευταίους λάτρεις – κατοίκους του που δεν αντέχουν να είναι πλέον αγωνιστές σε μια άνιση μάχη.

Φορείς, επαγγελματίες και κάτοικοι του Ιστορικού Κέντρου έχουν ενημερώσει επανειλημμένα τους αρμόδιους φορείς και μη βρίσκοντας οποιαδήποτε ανταπόκριση στα προβλήματά τους, έχουν προσφύγει και στη Δικαιοσύνη. Οι πολίτες δικαίως απαιτούν άμεσες λύσεις. Απαιτούν μέτρα για την επαναφορά της κοινωνικής ζωής στην περιοχή και τη διατήρηση του κοινωνικού ιστού. Απαιτούν την άμεση ενεργοποίηση όλων των φορέων της πολιτείας και τη μεταξύ τους συνεργασία, χωρίς άλλες δικαιολογίες.

Και τελικώς αναζητούν τον τοπικό άρχοντα που θα φροντίσει την καθαριότητα του κέντρου αυτής της πόλης, αφού ανήκει αποκλειστικά στη δική του αρμοδιότητα και θα επαναφέρει την πόλη τουλάχιστον στην κατάσταση, στην οποία την παρέλαβε.

Η Αθήνα καθημερινά αλλάζει και βουλιάζει. Υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης και ανθρωπίνων θυμάτων.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:

• Κατανοείτε το μέγεθος του προβλήματος και το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η ιστορική μας πόλη και οι κάτοικοί της;
• Ποια μέτρα σκοπεύετε να λάβετε άμεσα για την ουσιαστική αντιμετώπιση του φλέγοντος αυτού ζητήματος;
• Προτίθεστε να αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε μέσω της χωροθέτηση και δημιουργίας δημόσιων χώρων που προσφέρονται για αναψυχή και επικοινωνία των πολιτών, που όμως πρέπει να χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης, να υπάρξει αντίθετη πορεία στη γκετοποίηση;
• Είστε σε θέση να κατανοήσετε ότι η επιλογή της πολιτείας να αντιμετωπίσει το ζήτημα με αστυνομικά και αποσπασματικά μέτρα δεν επιφέρει αποτέλεσμα επί της ουσίας, απλά οξύνει την κατάσταση και οδηγεί σε εκρήξεις και αδιέξοδα;
• Ποια είναι η απάντηση στους αγανακτισμένους πολίτες, οι οποίοι το 2004 πίστεψαν ότι το ιστορικό κέντρο αλλάζει όψη και επένδυσαν τη ζωή τους και την εργασία τους εκεί και σήμερα εκδιώκονται άθελά τους εξαιτίας της ανύπαρκτης πολιτικής προστασίας, ασφάλειας και υγιεινής της Κυβέρνησης; Υπάρχει ακόμη περιθώριο διαφυγής, κύριοι Υπουργοί;

Αθήνα, 29 Ιουνίου 2009

Ο ερωτώντες βουλευτές

Σπύρος Κουβέλης
Αθανάσιος Αλευράς
Χρήστος Παπουτσής
Κώστας Σκανδαλίδης
Αθανάσιος Τσούρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: