3/10/2010

Τέλος η ηχορύπανση για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας

Ανάγκη αποσαφήνισης των αρμοδιοτήτων των φορέων
09/02/2010 | 16:18 Τελευταία Ενημέρωση 18:18 09/02/2010

«Βαβέλ συναρμοδιοτήτων» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Βουλής για το Περιβάλλον, Κώστας Καρτάλης, την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας και την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. «Αρκεί να αναλογιστούμε ότι για τη λειτουργία καταστημάτων -εμπορικών και μη- εμπλέκονται 12 φορείς και για τη λειτουργία του κέντρου περισσότεροι από 14», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καρτάλης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, ενημερώνοντας την ειδική μόνιμη επιτροπή προστασίας περιβάλλοντος της Βουλής για το Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας, συμφώνησε πως επιβάλλεται η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων των φορέων και γνωστοποίησε πως στόχος του υπουργείου είναι η ενεργοποίηση του Φορέα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας, η δράση του οποίου είχε ατονίσει.

Ο υπουργός Πολιτισμού είπε ότι το ιστορικό κέντρο δε σταματά στον Κεραμεικό, αλλά θα επεκταθεί έως την Ακαδημία Πλάτωνος. Ειδικότερα, ο κ. Γερουλάνος είπε θα προχωρήσουν μικρής κλίμακας απαλλοτριώσεις για την ανάδειξη τμημάτων από την Ακαδημίας Πλάτωνος έως το κέντρο, εξειδικεύοντας ότι οι απαλλοτριώσεις θα γίνουν γύρω από το αρχαιολογικό άλσος, όπου «θα δημιουργηθούν χώροι πρασίνου με αξίες και συμβολισμούς».

Στην περιοχή θα ανεγερθεί το Μουσείο Αθηνών, το οποίο θα φιλοξενεί 130.000 ευρήματα. «Στόχος είναι να αναδειχθεί η Ακαδημία Πλάτωνος ως το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου», υπογράμμισε ο υπουργός.

Η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειριαώς, Ντίνα Μπέη, ισχυρίστηκε πως κανένα συντονιστικό όργανο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το Δήμο Αθηναίων. «Ο Δήμαρχος πρέπει να δράσει και να μην επικαλείται αναρμοδιότητες και αποφυγή ευθυνών. Εάν δεν έχει αρμοδιότητες, να τις διεκδικήσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες» είπε η κα Μπέη.

Στα μείζονα προβλήματα του ιστορικού κέντρου, η κα Μπέη συμπεριέλαβε τα τεράστια γραφειοκρατικά ζητήματα, που εμποδίζουν τις απαλλοτριώσεις εγκαταλειμμένων κτηρίων, ενώ ταυτόχρονα τόνισε πως «πρέπει να σταματήσουν οι διευκολύνσεις νέων μεγακτηρίων τύπου Mall».

Στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές - μέλη της Επιτροπής (Κ. Μητσοτάκης, Μ. Τσόκλη, Γ. Βούρος, Γ. Αμοιρίδης κ.α) έκαναν λόγο για υποβάθμιση του ιστορικού κέντρου και ανέδειξαν τα προβλήματα του κυκλοφοριακού, της παράνομης στάθμευσης, της απομόνωσης του κέντρου εξαιτίας των διαδηλώσεων, της ελλιπούς καθαριότητας, των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας και των εγκαταλειμμένων κτηρίων.

Την ανάγκη περιορισμού των συναρμοδιοτήτων πολλών φορέων για την καλύτερη προώθηση των παρεμβάσεων που απαιτούνται για την Αθήνα υπογράμμισε από το ραδιοφωνικό βήμα του ΣΚΑΪ η πρόεδρος της εταιρείας Eνοποίησης Aρχαιολογικών Xώρων Nτόρα Γαλάνη.

«Χρειάζεται ένας και μόνο φορέας που θα έχει και τον τελικό λόγο» σημείωσε η κ. Γαλάνη. «Με φοβίζουν τα όργανα χωρίς αποφασιστικές αρμοδιότητες, μου θυμίζουν επιτροπές που απλώς συνέρχονται χωρίς να λαμβάνουν αποφάσεις» πρόσθεσε

Δεν υπάρχουν σχόλια: