12/11/2009

Οι 10 σημαντικότερες στιγμές του Ίντερνετ
Τζέιμς Ντέιβις, διευθυντής των Webby Awards

Η ίδρυση της Wikipedia, η άνοδος του iPhone και η εκλογή του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ήταν μεταξύ των δέκα στιγμών που άσκησαν τη μεγαλύτερη επιρροή στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τα ετήσια βραβεία Webby.

Αλλα γεγονότα που ξεχώρισαν στην απονομή της Διεθνούς Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών που απονέμει τα Webby από το 1996, ήταν οι εκλογές του 2009 στο Ιράν, όταν οι διαδηλωτές ανέδειξαν τη δύναμη του Twitter και άλλων κοινωνικών δικτύων στην αναμόρφωση της δημοκρατίας.

«Το Διαδίκτυο είναι η ιστορία της δεκαετίας επειδή ήταν ο καταλύτης αλλαγών όχι μόνο σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας, αλλά και σε δραστηριότητες όπως το εμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, η πολιτική και η ποπ κουλτούρα», δήλωσε ο Μάικλ Ντέιβις, διευθυντής των Webby Awards. «Το επαναλαμβανόμενο στοιχείο σε όλα αυτά τα σημαντικά γεγονότα είναι η δυνατότητα του Διαδικτύου να παρακάμπτει τα παλιά συστήματα και να δίνει δύναμη στα χέρια των απλών ανθρώπων».

Η λίστα των δέκα γεγονότων που επηρέασαν το Διαδίκτυο τα τελευταία δέκα χρόνια είναι τα εξής:

- Η επέκταση του Craiglist (2000), της δωρεάν ιστοσελίδας αγγελιών, πέρα από το Σαν Φρανσίσκο, επηρεάζοντας ολόκληρη την εκδοτική αγορά των ΗΠΑ.

- Η υπηρεσία Google AdWords (2000), παρέχοντας τη δυνατότητα στους διαφημιστές να πραγματοποιήσουν άνευ προηγουμένου ακρίβειας διαφημιστικές καμπάνιες.

- Η Wikipedia (2001), η ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια που ενημερώνεται από τους ίδιους τους χρήστες, η οποία σήμερα περιλαμβάνει περισσότερα από 14 εκατομμύρια άρθρα σε 271 γλώσσες.

- Το κλείσιμο του Napster (2001), γεγονός που σήμανε ουσιαστικά την εποχή του file-sharing

- Η επανάσταση του online video (2006), που οδήγησε στη ραγδαία ανάπτυξη του ερασιτεχνικού και επαγγελματικού περιεχομένου στο Διαδίκτυο.

- Η δημόσια εγγραφή της Google (2004) που σηματοδότησε την είσοδο της στο χρηματιστήριο.

- Το άνοιγμα του Facebook σε μη-φοιτητές και η ίδρυση του Twitter το 2006.

- Η κυκλοφορία του iPhone (2007) και το άνοιγμα της αγοράς των smartphones, που δε θεωρούνται πλέον είδος πολυτελείας.

- Η προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα (2008) και η εκτεταμένη χρήση του Ίντερνετ προς όφελος του, αλλάζοντας τα δεδομένα σχεδιασμού και υλοποίησης τέτοιων ενεργειών.

- Οι εκλογές στο Ιράν (2009), όταν το Twitter αναδείχτηκε σε εργαλείο ζωτικής σημασίας για την οργάνωση των διαδηλώσεων.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια: