12/09/2009

Βεβηλώνουν και ξεπουλάνε τους θησαυρούς των ελληνικών εκκλησιών οι Τούρκοι
Βεβηλώνουν και ξεπουλάνε τους θησαυρούς των ελληνικών εκκλησιών οι Τούρκοι
14-02-2009
«Πανηγύρι» αρχαιοκαπηλίας

στα κατεχόμενα της Κύπρου

ΑΠΟ 275 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ

-75 έγιναν τεμένη

-141 βεβηλώθηκαν

-13 έγιναν αποθήκες

-3 έγιναν μουσεία

-4 έγιναν προπαγανδιστικά πολιτιστικά κέντρα

-20 χρησιμοποιούνται ως αποθήκες πολεμικού υλικού

Ο Ιταλός δημοσιογράφος που επισκέπτεται τα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου ρωτά τον Τούρκο «υπουργό» του ψευδοκράτους γιατί οι εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε τζαμιά ή… αποθήκες. Αυτός απαντά ότι τα έκανε το προηγούμενο καθεστώς και πως δεν το επικροτεί σε καμία περίπτωση. Όταν ο Ιταλός επιμένει και τον ρωτά γιατί συνεχίζουν να βεβηλώνονται εκκλησίες ακόμα και σήμερα, ο «υπουργός» ανοίγει διάπλατα τα χέρια και απαντά χαμογελώντας: «Ε, αυτό είναι… οθωμανική παράδοση»!

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η λέξη βεβήλωση είναι πολύ λίγη για να περιγράψει το «πανηγύρι» αρχαιοκαπηλίας που λαμβάνει χώρα στα κατεχόμενα της Κύπρου. Όσο το Κυπριακό δεν λύνεται, το κατοχικό καθεστώς γκρεμίζει ή καλύτερα πουλάει όσο όσο ακόμα και βυζαντινές εκκλησίες. Οι αγοραστές είναι πρόθυμοι «Ευρωπαίοι» κατά τα άλλα πολίτες, οι οποίοι είτε βλέπουν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην αγορά real estate είτε μια ευκαιρία να πουλήσουν βυζαντινές εικόνες, ψηφιδωτά και τοιχογραφίες.

Από εκκλησία… night-club

Η εκκλησία της Αγίας Αναστασίας στη Λάπηθο, η οποία μετετράπη σε ξενοδοχείο με πισίνα και καζίνο, είναι μόνο σταγόνα στον ωκεανό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, από τις 275 εκκλησίες που βρίσκονται στα κατεχόμενα οι 75 μετατράπηκαν σε τεμένη, 141 βεβηλώθηκαν, 13 μετατράπηκαν σε αποθήκες και μάντρες, 3 σε μουσεία εικόνων, 4 σε πολιτιστικά κέντρα για προπαγανδιστικούς σκοπούς, ενώ άλλες 20 χρησιμοποιούνται από το κατοχικό καθεστώς ως αποθήκες πολεμικού υλικού, κοιτώνες, εστιατόρια και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Το συγκλονιστικό βέβαια είναι αλλού, για το οποίο, όπως θα περίμενε κανείς, τα στοιχεία είναι συγκεχυμένα. Σε ολόκληρη την κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου έχουν απογυμνωθεί από το πολύτιμο περιεχόμενό τους και μετατραπεί σε τεμένη (όπως η εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα στη Νεάπολη) νοσοκομεία, μάντρες, αποθήκες, σταύλοι, ακόμα και νυχτερινά κέντρα! Κάποιες άλλες εκκλησίες δε, χρησιμοποιούνται ως λουτρά, θέατρα, ακόμα και… νεκροτομεία.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εισβολής το κατοχικό καθεστώς είδε τον «θησαυρό» που είχε στα χέρια του και, ιδιαίτερα τώρα, τον εκμεταλλεύεται. Εταιρείες real estate, κυρίως από την Τουρκία και τη Μ. Βρετανία, αγοράζουν, ή επινοικιάζουν τις εκκλησίες με τα δικαιώματά εκμετάλλευσής τους και τους αλλάζουν χρήση. Άλλωστε, ό,τι έγινε με τα σπίτια των εκτοπισμένων Ελληνοκυπρίων γιατί να μη μπορούσε να γίνει και με τις εκκλησίες τους;

Όργιο αρχαιοκαπηλίας

Το μεγάλο «πάρτι» βέβαια έγινε (και γίνεται ακόμα) με τις εικόνες, τις τοιχογραφίες, τις αγιογραφίες, τα πολύτιμα και μοναδικά ψηφιδωτά - όσα από τα οποία βέβαια δεν έχουν καταστραφεί, έχουν «ξηλωθεί» και πουληθεί σε συλλέκτες. Αρκετά από αυτά, όπως έχει αποδειχτεί, βρίσκονται σε μουσεία και στα χέρια συλλεκτών του εξωτερικού. Μοναδικά βυζαντινά ψηφιδωτά και αγιογραφίες εξάλλου έχουν βρεθεί στα χέρια Γαλλίδας μεγαλοσυλλέκτριας, Αμερικανίδας συναδέλφου της και γερμανικού μουσείου.

Οι αρχαιοκάπηλοι κάνουν χρυσές δουλειές στα κατεχόμενα, αφού γνωρίζουν ότι, ούτως ή άλλως, ακόμα και αν εντοπιστούν ο επαναπατρισμός τους είναι μάλλον αδύνατος. Δεν μπορεί κανείς δηλαδή να κατηγορήσει τους αρχαιοκάπηλους για αρχαιοκαπηλία, αφού η «κυβέρνηση» της κατεχόμενης Κύπρου αρνείται να δηλώσει κλοπή!

Εικόνες, τοιχογραφίες, αγιογραφίες, πολύτιμα και μοναδικά ψηφιδωτά έχουν λεηλατηθεί ή καταστραφεί. «Όλα όσα συνέβησαν», λέει ο βυζαντινολόγος και καθηγητής του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, «δεν είναι αποτέλεσμα λεηλασίας από ντόπιους, αλλά οργανωμένων προσπαθειών από τον τουρκικό στρατό».

Είναι άλλωστε κοινό μυστικό στην Κύπρο ότι η βεβήλωση των ναών και η πώληση όλων των παραπάνω λατρευτικών αντικειμένων έγιναν με τις ευλογίες του Ραούφ Ντενκτάς, ενώ και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεν έχει εμφανιστεί και πολύ πρόθυμος να το σταματήσει όλο αυτό. Άλλωστε οι αρχαιοκάπηλοι και οι κλέφτες ακόμα και των ιερών ενός λαού, απ’ όπου κι αν προέρχονται, Βρετανία, Τουρκία, ΗΠΑ, Γερμανία, ξέρουν ότι έχουν κάλυψη. Όχι μόνο από το κατοχικό καθεστώς, αλλά και από «ισχυρούς», όπως η «κτηματίας» κυρία Τσέρι Μπλερ, σύζυγος πρώην πρωθυπουργού της Αγγλίας.

Στα μαλακά οι κλέφτες

Σπανίως τα κλεμμένα έργα τέχνης από την Κύπρο βρίσκονται και ακόμα πιο σπάνια οι υπεύθυνοι πληρώνουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εκδίκασης στο Ομοσπονδιακό Περιφερειακό Δικαστήριο της Ινδιανάπολης των ΗΠΑ. Εκεί, ο ομοσπονδιακός δικαστής Τζέιμς Νόλαντ έκρινε ότι η Αμερικανίδα έμπορος τέχνης Πέγκυ Γκόλντμπεργκ δεν είχε διερευνήσει αν το ένα μωσαϊκό των πρώτων χριστιανικών χρόνων που είχε αγοράσει ήταν κλεμμένο ή όχι. Επρόκειτο για ένα αριστούργημα του 6ου αιώνα, ένα μωσαϊκό αψίδας που είχε κλαπεί από το κατεχόμενο βόρειο μέρος της Κύπρου. Δεν ήταν το μόνο όμως...

Δεν υπάρχουν σχόλια: