12/09/2009

Διαδικτυακή "πινακοθήκη" από την Interpol

Χριστίνα Ζαφειρούλη

34.000 έργα που έχουν κλαπεί και αγνοείται η τύχη τους εδώ και δεκαετίες θα είναι προσβάσιμα στο κοινό μέσω της διαδικτυακής “πινακοθήκης ” που έφτιαξε η Interpol, στην προσπάθειά της να εντοπίσει έργα τα οποία έχουν κλαπεί.


Όσοι επιθυμούν να θαυμάσουν από την οθόνη του υπολογιστή τους έργα των Ρέμπραντ, Βερμέερ, Καραβάτζιο, Πικάσο, ή Μανέ, και όχι μόνο, δεν έχουν παρα να επισκεφτούν τη σελίδα http://www.interpol.int/Public/WorkOfArt/dbaccess.asp. Αφού συμπληρώσουν τη φόρμα που θα εμφανιστεί και αφού περάσουν από έλεγχο τα στοιχεία που θα δώσουν θα λάβουν τους απαραίτητους κωδικούς για να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη συλλογή.

H συλλογή της "πινακοθήκης" αυτής αποτελείται από 26 κατηγορίες τέχνης και καλλιτεχνικών αντικειμένων και διαθέτει περισσότερα εκθέματα από το μουσείο του Λούβρου. Aπό το 1995 ο κατάλογος της Ιντερπόλ με τα κλεμμένα έργα υπήρχε μόνο σε CD-RΟΜ ή, πιο πρόσφατα, σε DVD. “Θέλαμε η νέα ιστοσελίδα να είναι προσβάσιμη από όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους” σημειώνει ο , συντονιστής της Μονάδας Έργων Τέχνης του οργανισμού. “Η νέα ιστοσελίδα προορίζεται, βεβαίως, εν μέρει για μουσεία ή εμπόρους τέχνης που μπορεί να έχουν αμφιβολίες για ένα έργο τέχνης που φθάνει σε αυτούς, θα θέλαμε όμως να τη δει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό” συμπληρώνει.

Συμφώνα με την INDEPENDENT, ο κατάλογος της Interpol δεν περιλαμβάνει όλα τα έργα τέχνης που έχουν κλαπεί ανά τον κόσμο. Η λίστα της Ιταλικής αστυνομίας περιλαμβάνει 300.000 έργα, δέκα φορές πιο πολλά δηλαδή από εκείνα του site της Interpol. Μία Γαλλική σελίδα στο Ιντερνετ που είναι προσβάσιμη μόνο σε αστυνομικούς αριθμεί 80.000 καταχωρήσεις.


Έχει καταγραφεί ότι οι κλοπές και μεταπωλήσεις έργων τέχνης φτάνουν μέχρι και τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια. Γεγονός που κατατάσσει αυτή τη “βιομηχανία” ως την Τρίτη πιο κερδοφόρα διεθνή εγκληματική εμπορική δραστηριότητα μετά το εμπόριο ναρκωτικών και όπλων. Σύμφωνα με το ντετέκτιβ της Ιντερπόλ Καρλ-Χάιντς Κιντ : “Οπως κάθε διεθνές εμπόριο στον σύγχρονο κόσμο, το λαθρεμπόριο τέχνης αυξάνεται. Αλλά, ειλικρινά, δεν γνωρίζουμε αριθμούς. Απλώς μαντεύουμε. Σε κάθε περίπτωση, άλλωστε, οι αριθμοί δεν αντιμετωπίζουν το πραγματικό θέμα. Η ζημιά που γίνεται από την κλοπή έργων τέχνης δεν είναι μόνο οικονομική. Είναι κυρίως πολιτιστική. Και κανένας δεν μπορεί να την κοστολογήσει”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: