12/09/2009

33 πίνακες ζητούν τους ιδιοκτήτες

Γιαννης Σουλιωτης

Τρεις πίνακες ζωγραφικής διάσημων δημιουργών που εντοπίστηκαν από συλλέκτρια έργων τέχνης σε γκαλερί του Κολωνακίου οδήγησαν στην εξάρθρωση σπείρας που πωλούσε κλεμμένα έργα τέχνης αξίας πολλών χιλιάδων ευρώ σε ιδιοκτήτες εκθεσιακών χώρων και ιδιώτες συλλέκτες.

Πρόκειται για δύο Ελληνες ηλικίας 58 και 60 ετών, καθώς και μια νεαρή αλλοδαπή γυναίκα που έπαιζε τον ρόλο του «dealer», καθώς αυτή διαπραγματευόταν την τιμή και τους όρους πώλησης των έργων τέχνης. Από τα χέρια των συλληφθέντων, οι οποίοι σύμφωνα με τους αστυνομικούς είχαν άμεση πρόσβαση στα κυκλώματα εμπόρων έργων τέχνης, πέρασαν μεταξύ άλλων ένας αυθεντικός πίνακας του Ντελακρουά και ένας του Δημήτρη Μυταρά, ενώ στην κατοχή τους βρέθηκαν 33 ακόμα πίνακες η «ταυτότητα» των οποίων δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί. Οι τρεις από αυτούς αποδόθηκαν ήδη στην ιδιοκτήτριά τους, η οποία τυχαία τους εντόπισε πριν από λίγες ημέρες στην γκαλερί του Κολωνακίου.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό των μελών του κυκλώματος είχαν αρχίσει τον περασμένο Μάιο, οπότε είχαν συλληφθεί στην Κηφισιά δύο άνδρες ηλικίας 28 και 60 ετών, στην κατοχή των οποίων είχαν βρεθεί αντικείμενα που είχαν κλαπεί νωρίτερα από πολυτελές σπίτι των βορείων προαστίων. Οι δυο τους αποτελούσαν το «εκτελεστικό» τμήμα της σπείρας, καθώς στη διάρκεια της νύχτας έμπαιναν σε σπίτια της Κηφισιάς και της Εκάλης και αφαιρούσαν πίνακες ζωγραφικής και άλλα αντικείμενα αξίας. Μέρος των κλοπιμαίων, όπως για παράδειγμα ασημικά και ακριβά σερβίτσια, τα πωλούσαν μόνοι τους σε λαϊκές αγορές, ενώ τους πίνακες τους παρέδιδαν στους «τρεις» που είχαν πρόσβαση στα κυκλώματα εμπόρων έργων τέχνης. Η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για τον εντοπισμό δύο ακόμα προσώπων που ενέχονται στην υπόθεση. Ο ένας εκ των δύο είναι ο εβδομηντάχρονος ιδιοκτήτης της γκαλερί στην οποία βρέθηκαν οι πίνακες. Δεν έχει διαπιστωθεί εάν γνώριζε ότι επρόκειτο για κλεμμένα έργα τέχνης ή όχι, η κατάθεσή του ωστόσο αναμένεται να ρίξει φως στην υπόθεση. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: