11/16/2009

Παράδειγμα προς αποφυγήν Ψυρρή και Γκάζι

Στον Ελεύθερο Τύπο.

Φιλοδοξούσαν να γίνουν οι εναλλακτικές γειτονιές της Αθήνας. Να φιλοξενήσουν στους δρόμους τους τα πιο πρωτοποριακά στέκια και στις ψαγμένες πολυκατοικίες τους τις πιο καλτ φιγούρες της πόλης. Τελικά όμως απέτυχαν παταγωδώς και γρήγορα επικράτησε κορεσμός.

Ο λόγος για την περιοχή του Ψυρρή, που τη διαδέχτηκε το Γκάζι το οποίο με τη σειρά του προσπεράστηκε από το Μεταξουργείο. «Στου Ψυρρή πλέον επικρατεί ένα χάος», μας λέει ο κύριος Παναγιώτης, που προσπαθεί εδώ και καιρό να βρει ενοικιαστή για ένα διαμέρισμα πολυκατοικίας στην περιοχή. «Κάποτε φαινόταν ότι θα γίνουν εδώ γκαλερί και χώροι τέχνης, αλλά τώρα μπουζουκλερί, κλαμπ και καφετέριες έχουν πνίξει τα σοκάκια». Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία της Κτηματαγοράς στην εν λόγω περιοχή, η αξία γης έχει μειωθεί το τελευταίο χρόνο κατά 37%, αφού όπως εξηγεί ο κ. Γιαννουλέλης «δεν επιτρέπεται πλέον να γίνει άλλο κέντρο διασκέδασης».

Το άλλοτε «μιασμένο» βιομηχανικό Γκαζοχώρι έκανε δυνατό «come back» όταν στην περιοχή άνοιξαν πολλά νυχτερινά μαγαζιά που συγκέντρωσαν το νεαρόκοσμο της Αθήνας. Παράλληλα ξεκίνησε η μόδα των πολυτελών κατοικιών τύπου λοφτ, που αύξησε τη μέση τιμή του τετραγωνικού μέτρου πάνω από 10% στα τελευταία τρία χρόνια. «Μόνο κάθε βράδυ που ανάβουν τα φώτα το Γκάζι μοιάζει όμορφο. Την ημέρα επικρατεί ακόμα μιζέρια», σημειώνει ο κ. Παραδιάς. «Δεν είναι αναβάθμιση η καφετέρια και τα κέντρα διασκέδασης. Οι λίγοι που μετακόμισαν στην περιοχή το έκαναν επειδή βρήκαν καινούργια κατασκευή τύπου λοφτ και πλήρωσαν ακριβά τη θέα στην Ακρόπολη».Το Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση του Μεταξουργείου εκδόθηκε το 1998, μαζί με τα αντίστοιχα διατάγματα για του Ψυρρή και το Γκάζι. Καθόρισε με πολύ αυστηρά κριτήρια τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, με στόχο τη συνολική αναβάθμιση της περιοχής. Μόνο που αποτελεί ένα ακόμα διάταγμα που δεν τηρείται. «Οι μη επιτρεπόμενες χρήσεις δεν απομακρύνθηκαν ακόμα και σήμερα. Οι καταπατήσεις συνεχίζονται – με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κάθοδο της Ιεράς Οδού που υποτίθεται είναι “αμιγής κατοικία” και φιλοξενεί όλες τις πίστες. Ο δημόσιος χώρος δεν είναι φροντισμένος. Για ποια ανάπλαση μιλάμε;», αναρωτιέται ο κ. Σκόκος, που δραστηριοποιείται ως μηχανικός στην περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: