11/16/2009

Ενδιαφέρον ιστολόγιο για την Ακαδημία Πλάτωνος

Στο πόδι η γειτονιά του Πλάτωνα

Ελευθεροτυπία 07.11.2009
της Χαράς Τζαναβαρα

Με το σύνθημα «Οχι στην τακτοποίηση, ναι στην ανάπλαση», οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος οργανώνουν αύριο συγκέντρωση στα γραφεία του 4ου διαμερίσματος (Λένορμαν και Αλεξάνδρειας) ζητώντας να αποσυρθεί η μελέτη του δήμου, να επεκταθεί το όριο του αρχαιολογικού πάρκου και να εφαρμοστεί ολοκληρωμένο πρόγραμμα ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, με τη συνεργασία όλων των φορέων που είναι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό της πόλης.

Η Ακαδημία Πλάτωνος δεν είναι μια οποιαδήποτε γειτονιά της πρωτεύουσας. Το ειδικό της βάρος δείνει και μόνον το γεγονός ότι εδώ βρίσκονται το αρχαιολογικό άλσος και το παλαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου, όπου δίδαξε ο Πλάτωνας και λειτούργησε από τον 6ο π.Χ. έως τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Εκλεισε το 526 μ.Χ., μαζί με το Λύκειο και το Κυνόσαργες με διάταγμα του Ιουστινιανού. Είναι μνημείο του παγκόσμιου πολιτισμού, αλλά αυτό δεν αρκεί για να φέρει σε καλύτερη μοίρα την περιοχή του ενός περίπου τετραγωνικού χιλιομέτρου, των 15.000 κατοίκων. Τα τυπικά διώροφα αθηναϊκά σπίτια έχουν από καιρό δώσει τη θέση τους σε επταώροφες οικοδομές, που φτάνουν έως και τα 27 μέτρα. Δεν είναι τυχαίο ότι σε μια συνοικία με μεγάλη ιστορία και εγκαταλελειμμένα βιομηχανικά συγκροτήματα, με ξεχωριστή αρχιτεκτονική αξία, έχει κηρυχθεί διατηρητέο μόνον ένα κτίριο και αυτό από το υπουργείο Πολιτισμού! Ελάχιστο είναι το πράσινο, που καλύπτει μόνον δύο στρέμματα (!), ενώ η εικόνα της περιοχής διασώζεται μόνον από τα αρχαιολογικό πάρκο των 127 στρεμμάτων. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι αδιαμόρφωτοι, με σοβαρές ελλείψεις σε δίκτυα κοινής ωφέλειας, ενώ ακόμη και η πρόσβαση στο αρχαιολογικό άλσος δεν είναι εύκολη.

Ακόμη και οι αρχαιολογικές ανασκαφές, που είχαν ξεκινήσει από το 1929, σήμερα έχουν ατονήσει λόγω της έντονης οικοδόμησης της περιοχής και έχουν μόνον σωστικό χαρακτήρα, με την εποπτεία της Γ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Η δημοτική αρχή της Αθήνας παρουσίασε τον περασμένο μήνα μια μελέτη για την περιοχή και παράλληλα ανακοίνωσε την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών. Είχε, πάντως, προλάβει να ξεκινήσουν τα έργα σε ακίνητο που ανήκει σε μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο και εντάσσεται καταφανώς μέσα στα προτεινόμενα όρια του αρχαιολογικού χώρου! Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι το 2008 εκδόθηκε διάταγμα και έγιναν αλλαγές στο ρυμοτομικό σχέδιο που επηρεάζουν τα όρια του αρχαιολογικού χώρου.

Οι βασικές προτάσεις της μελέτης του δήμου προβλέπουν:

* Μείωση του μέσου συντελεστή δόμησης από 3 σε 2,1.

* Αύξηση του πράσινου στα 40 στρέμματα, ώστε να αναλογούν 7,73 τετραγωνικά ανά κάτοικο.

* Διαμόρφωση πλατείας στη συμβολή Αμφιαράου και Αίμονος.

* Θύλακας πράσινου στην Αλκμέωνος, που θα λειτουργεί ως είσοδος στο αρχαιολογικό πάρκο.

* Εξαπλασιασμός των πεζόδρομων σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Οι σημαντικότεροι θα κατασκευαστούν στις οδούς Τριπόλεως και Μοναστηρίου.

* Κατάργηση της κυκλοφορίας των οχημάτων στην περίμετρο του αρχαιολογικού χώρου.

* Δημιουργία δικτύου βασικών δρόμων, μέσω του άξονα Αίμωνος-Σβώλου και Αντιγόνης-Ιφιγένειας-Ηρούς.

* Κατάργηση της κυκλοφορίας στην οδό Κρατύλου, που σήμερα διχοτομεί το αρχαιολογικό πάρκο.

* Ανάδειξη των βιομηχανικών κτιρίων Λαναρά και Μουζάκη, παρά το γεγονός ότι δεν διατηρούν την αρχική τους μορφή.

«Η μελέτη της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι ευρύτερο θέμα από την τακτοποίηση των ορίων του αρχαιολογικού άλσους σύμφωνα με τις ιδιοκτησιακές δουλείες και τις πιέσεις που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή», επισημαίνει η Ελένη Πορτάλιου, καθηγήτρια του Πολυτεχνείου και δημοτική σύμβουλος της «Ανοιχτής Πόλης», που θέτει ως προϋπόθεση για την προώθηση των παρεμβάσεων τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων με τις συναρμόδιες υπηρεσίες των υπουργείων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, τον Οργανισμό Αθήνας και την Εταιρεία Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων.

Οι νέοι σχεδιασμοί που προτείνει θα πρέπει να εξασφαλίζουν πύλη εξόδου προς την εθνική οδό, να συνδυάζονται με τα προγράμματα για τον Βοτανικό και να εξασφαλίζουν κεφάλαια για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις.

«Η Ακαδημία Πλάτωνος πρέπει να συνδεθεί με τον λόφο του Ιππείου Κολωνού», επισημαίνει και προσθέτει: «Στο σχέδιο ο συνδετήριος άξονας δεν αποκτά καμία βαρύτητα σε αντίθεση με την οδό Σβώλου, η οποία έχει προκύψει από ρυμοτομικό σχέδιο άλλης εποχής και αντίληψης. Ξεκινάς από το πουθενά και καταλήγεις στο πουθενά»! Θεωρεί ότι ακόμη και αν διατηρηθεί η οδός Σβώλου, θα πρέπει να συνδεθεί με το αρχαιολογικό άλσος, όπου υπάρχει ακόμα η δυνατότητα απαλλοτριώσεων καθώς η περιοχή είναι αραιοδομημένη. Με το ίδιο πνεύμα προσεγγίζει και τη σύνδεση με το Δημόσιο Σήμα, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει οι ανασκαφές.

Η Ελένη Πορτάλιου χαρακτηρίζει «οφθαλμοφανές πρόβλημα» την προτεινόμενη δημιουργία αρχαιολογικού μουσείου της πόλης των Αθηνών μέσα στο άλσος. Για το θέμα αυτό έχει εκδοθεί και σχετική απόφαση αλλά, όπως υπογραμμίζει, δεν είναι νόμιμη αφού προβλέπει οικοδόμηση σε άλσος, με αποχαρακτηρισμό χώρου πρασίνου.

Για τα δύο εργοστάσια, όπως τονίζει, παραμένουν οι ίδιοι συντελεστές δόμησης παρά το γεγονός ότι μειώνονται στην υπόλοιπη περιοχή.

Οι πρώτες εντυπώσεις από τη συγκέντρωση


Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η διαβούλευση

Αυτό που ζήσαμε το πρωί της Κυριακής ήταν κάτι το εκπληκτικό. 11.30 το μεσημέρι δεν έπεφτε καρφίτσα από τον κόσμο που είχε έρθει να πάρει μέρος στη δική μας διαβούλευση. Ναι, ο κόσμος ενδιαφέρεται πραγματικά και θέλει να μάθει για το εγχείρημα του Δήμου. Το βίντεο και η καλή δουλειά του Κώστα Κίτσιου έδωσε και στον τελευταίο να κατανοήσει για τι πράγμα μιλούμε. Και η Κική η πολιτικός Μηχανικός μας βοήθησε τα μέγιστα καθώς με απλά λόγια ανέλυσε όλη την υπόθεση “τακτοποίησης” και όχι ανάπλαση του πολεοδομικού σχεδίου.
Ο Προβολέας από το κομπιούτερ, η καλή, δική μας, μικροφωνική οι άνθρωποι που μίλησαν και, επιτέλους ακουγόντουσαν, όλα ήταν καλά. Τα πάντα κύλησαν πέρα από τις προσδοκίες μας. Μις μικρή εξαίρεση από ανθρώπους του Δήμου που ήρθαν αν υπερασπισθούν το έργο του κατέληξε σε φιάσκο. Η πρόεδρος του Διαμερίσματος κ. Καραγιάννη είχε τον άχαρο ρόλο της υπεράσπισης του έργου της πλειοψηφίας του Δήμου.
Θετικά καταγράψαμε την παρουσία δύο δημοτικών συμβούλων, της κ. Πορτάλιου από την παράταξη της Ανοιχτής Πόλης και του κ. Αναγνωστόπουλου από την παράταξη της Αθήνας ΑλλάΖΕΙ. Τοποθετήθηκαν ευθαρσώς, επαίνεσαν το έργο της Επιτροπής των Κατοίκων και δήλωσαν ότι θα είναι δίπλα μας σε κάθε στρατηγικό βήμα που θα αποφασίσουμε.
Από την άλλη μεριά οι κάτοικοι μίλησαν, τοποθετήθηκαν, ακούμπησαν στο πρόβλημα όπως αυτή το βιώνουν.
Είδαμε και ακούσαμε πρώτη φορά τα παιδιά του Συλλόγου για τον Πλάτωνα “Ευ πράττειν”. Και μας κέρδισαν. Έβαλαν μια πινελιά με συναίσθημα και ακούμπησαν τις καρδιές μας. Στην ίδια γραμμή πλεύσης, θύμισαν σε όλους την ιστορία αυτού του τόπου και ζήτησαν περισσότερο σεβασμό.
Δυο και ολοκληρώθηκε η διαδικασία. Που συνεχίστηκε και στους διαδρόμους του πρώτου ορόφου. Εντύπωση καλή έκανε το πρώτο φύλλο της “Ακαδημίας Πλάτωνος” έστω και στην πρωτόλια μορφή της εκτύπωσης του, ενώ ακόμα και κάτω στο δρόμο ο κόσμος συζητούσε τις προτάσεις με τις ημερομηνίες σταθμούς που θα έχουμε μπροστά μας για να μπούμε εμπόδιο στα σχέδια τους.
Η συγκέντρωση ήταν πολύ καλή. Και το γεγονός ότι θορυβήθηκαν και προσπάθησαν να πάρουν το λόγο από την πλευρά του Δήμου, έστω και δυο μόνο στελέχη του, δείχνει καθαρά ότι φοβούνται τη δύναμή μας.

11.04.2009

Στις 8 Νοεμβρίου λέμε τα δικά μας ΝΑΙ

11.03.2009

Παρέμβαση στη διαβούλευση για την Ακαδημία Πλάτωνος

Κριτική προσέγγιση της μελέτης της δ/νσης σχεδίου πόλεως του τμήματος πολεοδομικών μελετών του Δήμου Αθηναίων


Η δημοτική σύμβουλος Ελένη Πορτάλιου, κατέθεσε κείμενο-παρέμβαση της Ανοιχτής Πόλης στην διαδικασία διαβούλευσης για το ζήτημα της πολεοδομικής μελέτης της Ακαδημίας Πλάτωνος. Παρουσιάζοντας την παρέμβαση της Ανοιχτής Πόλης στην διαβούλευση, η Ελένη Πορτάλιου μεταξύ άλλων τόνισε:

«Θεωρούμε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι δυνατότητες μιας άλλης προσέγγισης των βασικών επιλογών και κατευθύνσεων της μελέτης, που συνδέονται με την παγκόσμια σημασία του Αρχαιολογικού Άλσους, σύμφωνα με τις οποίες θα προκύψει και η ανάλογη σχεδιαστική αντιμετώπιση της γειτονιάς.

Η γειτονιά της Ακαδημίας Πλάτωνος δεν είναι μια οποιαδήποτε γειτονιά, καθώς στο εσωτερικό της εγκλείεται το Αρχαιολογικό Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος. Σε κάθε περίπτωση, ο χώρος της Ακαδημίας, στην οποία δίδαξε ο Πλάτων, είναι Μνημείο του Παγκόσμιου Πολιτισμού, καθώς το αρχαιότερο πανεπιστήμιο του κόσμου, που λειτούργησε αδιάλειπτα από τον 6ο π.Χ. μέχρι τον 6ο μ.Χ. αιώνα, αποτέλεσε την κοιτίδα των επιστημών και της φιλοσοφίας για τον δυτικό και ανατολικό κόσμο και χωρίς αυτό, ενδεχομένως, η ιστορία της ανθρωπότητας θα είχε λάβει διαφορετική τροπή.

Η μελέτη της Ακαδημίας Πλάτωνος είναι λοιπόν πολύ ευρύτερο θέμα από την τακτοποίηση των ορίων σύμφωνα με τις ιδιοκτησιακές δουλείες και τις πιέσεις που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή.

Η μελέτη θα πρέπει να εκπονηθεί σε συνεργασία Δήμου, ΥΠΠΟ, ΥΠΕΧΩΔΕ (ΟΡΣΑ), ΕΑΧΑ. Ειδικότερα, χρειάζεται νέα μελέτη των ορίων του αρχαιολογικού χώρου, ένταξή του στο ευρύτερο δίκτυο της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων και προσαρμογή του σχεδιασμού της γειτονιάς και ειδικότερα της περιβάλλουσας περιοχής, ώστε να ανταποκρίνονται όχι μόνο σε τοπικές ανάγκες αλλά και στην ανάδειξη του Άλσους και την ενοποίησή του με τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους.» (αναλυτικά στο http://anoihtipoli.gr/anakoinoseis/i-anoichti-poli-sto-dimotiko-symboylio-19)

10.31.2009

Γιατί λέμε ΟΧΙ στη μελέτη του δήμου

Η απάντηση της Επιτροπής δόθηκε στο δήμο με την κατάθεση εγγράφου με τις δικές μας θέσεις. Στις 8 Νοεμβρίου διαμορφώνουμε τις δικές μας προτάσεις τις οποίες θα καταθέσουμε στο δήμο. Για την πραγματική ΑΝΑΠΛΑΣΗ της Ακαδημίας Πλάτωνα.

ΠΡΟΣ:ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ
ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
KOIN: 1) ΔΗΜΟ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
α)Δήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Κακλαμάνη, β)Αντιδήμαρχο Αθηναίων κ. Ν. Αβραμίδη, γ) 4ο Διαμέρισμα Δήμου Αθηναίων
2)ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ,ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ, 3)ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ 4)ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ

Κυρίες και Κύριοι,

Απευθυνόμαστε σε εσάς , ως αρμόδιους για την εκπόνηση της μελέτης Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού της γειτονιάς Ακαδημίας Πλάτωνος και την οργάνωση των διαδικασιών διαβούλευσης του Δήμου, για να εκφράσουμε του λόγους για τους οποίους διαφωνούμε επί της αρχής με την μελέτη που έχει εκπονηθεί από την Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως και έχει τίτλο « Μελέτη Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού της γειτονιάς Ακαδημίας Πλάτωνος και της περιοχής που περιβάλλει την γειτονιά και το Αρχαιολογικό Άλσος» και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας.
Οι λόγοι για τους οποίους διαφωνούμε είναι οι ακόλουθοι: 1. Γιατί ο ίδιος ο τίτλος είναι παραπλανητικός αφού όπως αναφέρεται και στο ίδιο το τεύχος (σελ. 16)της μελέτης δεν πρόκειται για Μελέτη Πολεοδομικού Ανασχεδιασμού, αλλά για τη «συνήθη διαδικασία πολεοδομικών ρυθμίσεων», δηλαδή για τροποποίηση του σχεδίου πόλης του 1968, κυρίως στο τμήμα περί την οδό Σβώλου στη γειτονιά κατοικίας(που δεν είχε διανοιχτεί ποτέ) ,καθως και τακτοποίηση των ζητημάτων που προέκυψαν στο σχέδιο πόλης και την έκδοση οικοδομικών αδειών, νότια του αρχαιολογικού χώρου, από τη θεσμοθέτηση του ορίου του χώρου με απόφαση του πρώην ΥΠΠΟ (2000).

2. Γιατί η προώθηση της παρούσας μελέτης προϋποθέτει την έγκριση, από τα Υπουργεία Πολιτισμού και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προηγούμενης μελέτης που είχε υποβάλει ο Δήμος Αθηναίων (Μάρτιος 2009) για την «Τακτοποίηση του ορίου του Αρχαιολογικού Άλσους της Ακαδημίας Πλάτωνος». Στην μελέτη εκείνη προτείνεται μείωσης του ορίου στο νότιο τμήμα του χώρου,που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την ανέγερση κτιρίων γραφείων και το θεσμοθετημένο όριο του αρχαιολογικού χώρου εμποδίζει την έκδοση νόμιμων οικοδομικών αδειών. Με βάση τις προτάσεις του Δήμου, χώροι που έχουν απαλλοτριωθεί από το ΥΠΠΟ υπέρ του Αρχαιολογικού Άλσους δίνονται για τη διάνοιξη οδών προκειμένου στη συγκεκριμένη περιοχή να ισχύσει ως έχει το σχέδιο πόλης του 1968 (!) και να παραμείνουν αλώβητες οι ιδιοκτησίες, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι πολύ μεγάλες.

3. Γιατί η μελέτη αγνοεί το πάγιο αίτημα των κατοίκων για επέκταση του Αρχαιολογικού Χώρου και ουσιαστική αναβάθμισή του, κάνοντας μόνο μία πρόταση: την κατάργηση της οδού Κρατύλου που τον διασχίζει. Έτσι:
• αγνοεί τη δυνατότητα πρότασης προς το ΥΠΠΟ για επανεξέταση της χωροθέτησης του Μουσείου της Πόλης των Αθηνών σε γειτονικούς αδόμητους χώρους και όχι σε τμήμα του υπάρχοντος Άλσους, όπου μάλιστα πρόσφατα εγκαινιάστηκε πανηγυρικά γήπεδο πληρωμένο από τους δημότες
• αγνοεί τη δυνατότητα πρότασης για αλλαγή των χρήσεων στη Ζώνη Προστασίας του Αρχαιολογικού Άλσους και σε άμεση επαφή με το νέο Μουσείο, όπου έχει θεσμοθετηθεί από το ΥΠΠΟ το Σεπτέμβριο του 2004 «Βιομηχανικό Πάρκο» (!!) κατ΄ επιταγή του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου, που κατά τα άλλα «δεν είναι δεσμευτικό», όπως μας πληροφορεί η μελέτη
• δεν ερμηνεύει σωστά το χάρτη του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου, που νότια του ορίου του Αρχαιολογικού χώρου, σε επαφή με αυτό αλλά μέσα στην περιοχή που χαρακτηρίζει «Βιομηχανικό Πάρκο» προβλέπει ζώνη Πρασίνου. Αποτέλεσμα να παραμένουν τα γνωστά τετράγωνα προς ανέγερση. Τελικά έχουμε μπερδευτεί πότε ισχύει και πότε δεν ισχύει το Γενικό Πολεοδομικό
• δεν παίρνει υπόψη έστω το γενικό σχεδιασμό (Πρόγραμμα ΕΑΧΑ, Σχέδιο Νόμου για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής) για την ένταξη του χώρου στο πρόγραμμα Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας μέσω της οδού Μοναστηρίου που ανήκει στην άλλη γειτονιά της Συνοικίας Ακαδημίας Πλάτωνος, τον Άγιο Γεώργιο.

Έτσι, ο μοναδικός και πολύ σημαντικός Αρχαιολογικός Χώρος της Ακαδημίας Πλάτωνος αλλά και το νέο Μουσείο που αποτελεί υποδομή μητροπολιτικού χαρακτήρα:
• θα εξακολουθήσουν να παραμένουν αποκομμένα από τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους, με ακατάλληλη έως άγνωστη πρόσβαση και κυρίως με υποθηκευμένη την προοπτική ένταξής τους στο πρόγραμμα της ΕΑΧΑ
• θα πνιγούν μέσα σε μια σύγχρονη υποβάθμιση που θα δημιουργήσει η ταχύτατη ανέγερση κτιρίων γραφείων, η μόνη από τις λειτουργίες της χρήσης «Βιομηχανικό Πάρκο» που έχει ζήτηση στην περιοχή μεταξύ του Άλσους, της Λ. Αθηνών και της Λ. Κηφισού, και που προτείνει η μελέτη ως πολεοδομική ρύθμιση του πολεοδομικού ανασχεδιασμού.
Παράλληλα, δημιουργούνται παρενέργειες που οδηγούν σε νέα σοβαρά προβλήματα για την ποιότητα ζωής: η μοναδική πρόταση αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Χώρου που αφορά την κατάργηση της οδού Κρατύλου, αφού δεν εντάσσεται σε μια συνολική κυκλοφοριακή μελέτη για μια πολύ ευρύτερη περιοχή, καταλήγει σε προτάσεις όπως να διέρχεται η λεωφορειακή γραμμή 051 από την οδό Αίμωνος όπου σήμερα βρίσκονται τρία Δημοτικά Σχολεία ενώ θα κτιστεί και νέα σχολική μονάδα!

4. Γιατί η μοναδική πρόταση, που περιλαμβάνεται στην μελέτη, για την περιοχή μεταξύ του Αρχαιολογικού Άλσους, της Λ. Αθηνών και της Λ. Κηφισού είναι η μείωση του Συντελεστή δόμησης σε κάποια τμήματά της. Πρόκειται για την περιοχή με τη μεγαλύτερη υποβάθμιση και τα περισσότερα προβλήματα. Σε αυτήν ούτε το σχέδιο πόλης του 1968 δεν αλλάζει. Οικοδομικά Τετράγωνα για κτίσιμο υπήρχαν, Οικοδομικά Τετράγωνα για κτίσιμο με χρήσεις «Βιομηχανικού Πάρκου» προτείνονται. Η απάντηση ότι η περιοχή θα έχει χώρους εργασίας και γι αυτό δεν χρειάζονται κοινόχρηστοι, πράσινο, κλπ, βεβαίως και δεν είναι δυνατό να μας καλύπτει, ούτε εμάς- που κατοικούμε στην ευρύτερη περιοχή- ούτε τους εργαζόμενους εκεί. Όποιος μας θέλει Ευρώπη έχει υποχρέωση να γνωρίζει τι γίνεται στην Ευρώπη σε αντίστοιχες περιοχές.
Α) Η μελέτη ισχυρίζεται ότι θα διαμορφωθεί μια γειτονιά κατοικίας πρότυπο μέσα από τη μέθοδο της τροποποίησης του σχεδίου. Η εμπειρία μας λέει ότι δεν αρκεί να υπάρχει σχέδιο. Σχέδιο υπήρχε εδώ και 40 χρόνια αλλά οι κοινόχρηστοι χώροι χάνονται στα δικαστήρια. Κάποιους από αυτούς τους προτείνει σε άλλη θέση. Πως τους εξασφαλίζει;
Β)Η μελέτη εξετάζει αποκομμένη τη μία από τις δύο γειτονιές της Συνοικίας Ακαδημίας Πλάτωνος. Η Συνοικία με βάση τα πολεοδομικά πρότυπα έχει συγκεκριμένες ανάγκες σε κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους. Που και πως θα καλυφθούν αυτές; Π.χ. ως πότε θα πρέπει οι γενιές παιδιών να ρωτούν «γιατί εμείς δεν έχουμε κλειστό όπως άλλοι», εννοώντας άλλους δήμους. Η μελέτη αγνοεί ότι και η γειτονιά του Αγίου Γεωργίου πληρώνει διαχρονικά με βαρύ τρόπο την υποβάθμιση της θέσης της. Π.χ. τα νήπιά της φοιτούν σε ισόγειο κατάστημα. Αντίθετα, η μελέτη με υπολογισμούς πληθυσμού για τη μια γειτονιά, χωρίς επίσημα στατιστικά στοιχεία που υπάρχουν, μακριά από κάθε πραγματικότητα (6.500 κάτοικοι) και συνυπολογίζοντας από την άλλη χώρους των διπλανών γειτονιών, όπως π.χ. τον άθλιο χώρο μπάσκετ στον Άγιο Γεώργιο ή τις αυλές των σχολείων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι με τις προτάσεις της υπερκαλύπτει τις ανάγκες!
Συνοψίζοντας τα παραπάνω, θα λέγαμε ότι η μελέτη προσπαθώντας να ανταποκριθεί στο σκοπό της τακτοποίησης του σχεδίου νότια του Αρχαιολογικού Άλσους υπονομεύει τη σημασία και το μέλλον του Αρχαιολογικού Χώρου και την αξία της δημιουργία Μουσείου για την πόλη της Αθήνας.
Ακόμα, η παρούσα μελέτη στερεί τη δυνατότητα στην Αθήνα να διατηρήσει με μοναδικές χρήσεις και λειτουργίες, που τις έχει απόλυτη ανάγκη , μερικούς από τους τελευταίους αδόμητους χώρους στο κέντρο της και στη συνοικία της Ακαδημίας Πλάτωνος την ευκαιρία να αποκτήσει τους κοινωφελείς χώρους που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες.
Ενώ τέλος, η τροποποίηση του σχεδίου στη γειτονιά κατοικίας της Ακαδημίας Πλάτωνος, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα της παλιάς χάραξης της Σβώλου, δεν προτείνει ξανά τους μεγάλους ενιαίους χώρους όπως τους προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό ή το παλιό Ρυμοτομικό Σχέδιο και δεν εξασφαλίζει τους μικρότερους και διάσπαρτους νέους χώρους που προτείνει.

Απέναντι σε αυτή την μελέτη που, κατά την γνώμη μας, δεν καλύπτει όχι μόνο τις μελλοντικές αλλά ακόμα και τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων και οδηγεί σε πλήρη τσιμεντοποίηση της περιοχής αντιπροτείνουμε τα εξής:

1. Να αποσυρθεί η μελέτη που έχει υποβληθεί από το Δήμο στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος περί «Τακτοποίησης του ορίου του Αρχαιολογικού Άλσους Ακαδημίας Πλάτωνος».

2. Να σταματήσουν οι μεμονωμένες διαδικασίες τροποποίησης του σχεδίου πόλης που θίγουν το θεσμοθετημένο όριο του Αρχαιολογικού Άλσους στο νοτιοδυτικό τμήμα του.

3. Να καταργηθεί η Απόφαση του πρώην Υπουργείου Πολιτισμού του 2004 για τις επιτρεπόμενες χρήσεις και όρους δόμησης μέσα τη Ζώνη Προστασίας του Αρχαιολογικού Άλσους. Ο Δήμος να το συμπεριλάβει στις όποιες προτάσεις του προς το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού.

4. Να επεκταθεί ο Αρχαιολογικός Χώρος στις αδόμητες γειτονικές εκτάσεις. Να ανεγερθεί το νέο Μουσείο της Πόλης των Αθηνών καθώς και η Ακαδημία των Εθνών που έχει εξαγγελθεί σε χώρους κοντά αλλά εκτός του σημερινού Αρχαιολογικού Χώρου. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα (χάραξη οδικού δικτύου, κυκλοφορία, πρόσβαση, χρήσεις γης στην άμεση περιοχή) για τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πολεοδομικά αναβαθμισμένου πολιτιστικού πόλου μητροπολιτικής εμβέλειας.

5. Να ενταχθεί άμεσα το Αρχαιολογικό Άλσος στο πρόγραμμα της ΕΑΧΑ. Να μην προωθηθεί καμία παρέμβαση από το Δήμο που δημιουργεί αρνητικά δεδομένα για την προοπτική αυτή.

6. Όλη η Συνοικία της Ακαδημίας Πλάτωνος και οπωσδήποτε η περιοχή μεταξύ του νοτιοδυτικού ορίου της, της Λ. Αθηνών και της Λ. Κηφισού, να υπαχθεί στις διατάξεις του άρθρου 15 του Νόμου 2508/ 1997 «Πολεοδομική αναμόρφωση προβληματικών περιοχών εγκεκριμένων σχεδίων πόλεως» γιατί συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις, θα εξεταστεί συνολικά η περιοχή και οι ανάγκες της και θα υπάρξει δυνατότητα κάλυψης, κυρίως των συνοικιακών όπως είναι ένα κλειστό αθλητικό κέντρο, στους χώρους που θα προκύψουν στις μεγάλες αδόμητες εκτάσεις. Παρά τη μη εξοικείωση της διοίκησης με τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους και, ταυτόχρονα, οικονομία πόρων αφού οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι θα προκύψουν από εισφορά σε γη των μεγάλων ιδιοκτησιών, κάτι που δεν γίνεται με τη μέθοδο της αναθεώρησης - τροποποίησης του σχεδίου πόλης.

7. Η Μελέτη Πολεοδομικής Αναμόρφωσης να αποτελέσει αντικείμενο Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού. Πιστεύοντας πως μια τέτοια μελέτη θα έχει την ευκαιρία να προτείνει εναλλακτικές λύσεις για το σύνολο των προβλημάτων της περιοχής αλλά και των σημαντικών δυνατοτήτων και προκλήσεων, δεν μπαίνουμε σήμερα στη διαδικασία να υποβάλλουμε επί μέρους προτάσεις για επί μέρους ζητήματα, όπως π.χ. κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι και επιλογές θέσεων, κλπ.

Ελπίζουμε ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις παραπάνω διαφωνίες και προτάσεις μας και θα προχωρήσετε στην εκπόνηση μίας νέας μελέτης που θα έχει στο κέντρο της την ανάγκη των κατοίκων για μια γειτονιά ανθρώπινη, μια γειτονιά που θα αποτελέσει ζώνη προστασίας απέναντι στις μεγάλες κλιματικές αλλαγές και αντιστάθμισμα στη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει υποστεί η Αττική. .

10.27.2009

ΣτΕ: Κατεδαφιστέα όλα τα -μετά το 1983- αυθαίρετα

Αντισυνταγματικοί οι ημιυπαίθριοι χώροι


Αντισυνταγματική έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη νομιμοποίηση της «νέας γενιάς» αυθαιρέτων, που ανεγέρθηκαν μετά το 1983. Σε διάσκεψή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ με πρόεδρο τον κ. Μιχάλη Βροντάκη και εισηγητή τον κ. Νίκο Ρόζο έκρινε κατά πλειοψηφία ότι όλα τα αυθαίρετα μετά το 1983 θα έπρεπε να είναι κατεδαφιστέα, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται σε εντός ή εκτός σχεδίου πόλεως περιοχές, κρίνοντας παράλληλα παράνομη την εξαίρεση αυθαιρέτων από την κατεδάφιση.

Oπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, που στηρίζεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος, τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό και την πολεοδομική νομοθεσία (ν. 1337/83), η νομιμοποίηση αυθαιρέτων θα επέφερε ανεπίτρεπτη επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών. Μάλιστα, η απόφαση κάνει μια έμμεση αναφορά στην υπόθεση των ημιυπαίθριων χώρων, κρίνοντας ότι αν χτιστούν ή κλειστούν με τζαμαρία ή άλλη κατασκευή τότε θεωρούνται αυθαίρετοι και δεν μπορεί να νομιμοποιηθούν. Η απόφαση αυτή (την οποία προανήγγειλε η «Κ» στις 20/6/2009) «γκρεμίζει» όλο το νομικό καθεστώς στο οποίο βασίστηκε η ρύθμιση Σουφλιά για την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων, την οποία «πάγωσε» για έξι μήνες η υπουργός Περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα θα κλονίσει την τύχη διαφόρων «επώνυμων» αυθαιρέτων, που εξαιρέθηκαν της κατεδάφισης με χαριστικές ρυθμίσεις. (πηγή: "Καθημερινή" 25.10.2009)

10.24.2009

Γιατί λέω ΟΧΙ

...στην πρόταση του δήμου για πολεοδομικό ανασχεδιασμό της Ακαδημίας Πλάτωνος.
Υπάρχει άλλη πρόταση;

Η μελέτη του δήμου για τον πολεοδομικό ανασχεδιασμό έρχεται για να τακτοποιήσει το πολεοδομικό χάος που υπάρχει στην περιοχή, από το πάρκο μέχρι και την Λ. Αθηνών και από τον Αγ. Τρύφωνα μέχρι τον Κηφισό. Έρχεται να τακτοποιήσει την περιοχή γύρω από τον «λαχανόκηπο» , την περιοχή δηλαδή Αντιγόνης – Λένορμαν – Ιφιγενείας – Αίμωνος , καθώς και μικρές παρεμβάσεις σε όλη την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Μας φέρνει δηλαδή έναν πολεοδομικό σχεδιασμό που μας λέει ότι εδώ θα γίνει δρόμος , εδώ κατοικίες, εδώ κτίρια και βιοτεχνίες, εδώ σχολεία, εδώ πλατείες και αθλητικές εγκαταστάσεις , έρχεται δηλαδή να δείξει στους κατοίκους και στους μεγαλοεργολάβους πού μπορούν να κτίσουν.

Είναι μια μελέτη καλή για τους μεγαλοεργολάβους , και μια μελέτη κακή για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της Ακαδημίας Πλάτωνος και γενικότερα της Αθήνας. Είναι μια μελέτη καλή για τους μεγαλοεργολάβους, γιατί:

 Δίνει το δικαίωμα να κτίσουν μεγάλα πολυώροφα κτίρια από την Λ. Αθηνών μέχρι το αρχαιολογικό πάρκο. Τους φτιάχνει νέους ωραίους δρόμους – Αντιγόνης, Ιφιγενείας, Σβώλου (νέα χάραξη) , Φάωνος – για να μπορούν εύκολα και γρήγορα να πηγαίνουν στα γραφεία των πολυώροφων κτιρίων τους.

 Δίνει το δικαίωμα στους μεγαλοεργολάβους να χτίσουν πίσω από το Χρηματιστήριο και τον Βωβό, και άλλα κτίρια τύπου Χρηματιστηρίου, Βωβού, WIND, μέχρι το αρχαιολογικό πάρκο.

 Δίνει το δικαίωμα στην εταιρεία REDS να χτίσει – νόμιμα μεν "ανήθικα" δε – «μέσα» στο αρχαιολογικό πάρκο, εκμεταλλευόμενη την αδιαφορία της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του Υπουργείου Πολιτισμού.

 Δίνει το δικαίωμα να κατασκευαστούν πολυώροφες πολυκατοικίες με σ.δ 3,0 ή 2,4 εκεί που υπάρχει σήμερα ο λαχανόκηπος , δηλαδή το οικοδομικό τετράγωνο ΗΡΟΥΣ – ΙΦΙΓΕΝΕΙΑΣ – ΛΕΝΟΡΜΑΝ , κομμάτια του λαχανόκηπου, μεταξύ της Ιφιγενείας και των πολυκατοικιών, από την Ηρούς μέχρι την Αίμωνος - πάνω από την Αίμωνος στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου μέχρι την Αντιγόνης - κάτω από την Αίμωνος στο οικόπεδο του τελωνείου - το οικόπεδο κάτω από την Αίμωνος μεταξύ Καλικλέους και Ιφιγενείας κ.λ.π.

Δηλαδή χώροι που σήμερα είναι καλλιεργήσιμοι ή αδόμητα οικόπεδα, θα γίνουν σύγχρονες πολυώροφες πολυκατοικίες . Για τα χάλια του αρχαιολογικού πάρκου δεν κάνει καμία πρόταση. Για την ολοκλήρωση – επέκταση της πλατείας της Ακαδημίας Πλάτωνος δεν κάνει καμία αναφορά. Κανένα σχέδιο. Αυτό το κομμάτι δεν αφορά τον Δήμο; Και αν είναι αρμοδιότητας της αρχαιολογικής υπηρεσίας, ο Δήμος δεν έχει να κάνει καμία πρόταση;

Όμως το μεγάλο ερώτημα είναι: ΑΥΤΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ οι κάτοικοι της Ακαδημίας Πλάτωνος; Να υποδείξει ο Δήμος που θα κατασκευάσουν οι μεγαλοεργολάβοι τα κτίρια τους ή που γίνουν οι πολυώροφες πολυκατοικίες; Αυτά είναι τα προβλήματα που έχουμε σαν κάτοικοι της περιοχής και γενικότερα σαν κάτοικοι της Αθήνας; Έχουμε σκεφτεί πως θα είναι η περιοχή μας 30 – 50 χρόνια μετά , εάν εφαρμοστεί το προτεινόμενο πολεοδομικό σχέδιο;

Τα κομμάτια πρασίνου ή πλατείας που προτείνονται , πολύ φοβάμαι ότι θα μείνουν στο χαρτί. Και είναι πολύ λιγότερα από το υπάρχον πράσινο. Η περιοχή μας θα έχει 3-4 ωραίους δρόμους με πεζοδρόμια, πολυώροφα κτίρια ωραίων γραφείων οκταώροφες και εξαώροφες σύγχρονες πολυκατοικίες , που όμως θα τσούζουν τα μάτια μας από το νέφος και την ατμοσφαιρική ρύπανση Τα καλοκαίρια θα είναι πιο θερμά με παρατεταμένους καύσωνες , οι κλιματικές συνθήκες θα είναι οδυνηρές για τον άνθρωπο, όπως ισχυρίζονται όλοι οι επιστημονικοί φορείς

Είμαστε κάτοικοι της Αθήνας και οι επιστήμονες κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου. Έχουμε μια πόλη που η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι μεγάλη. Μια πόλη που η αντιστοιχία πράσινου ανά κάτοικο είναι 2,3 τ.μ ενώ το ελάχιστο πρέπει να είναι 7,5 τ.μ ανά κάτοικο. Σε άλλες σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις είναι 12 τ.μ, 15 τ.μ και σε κάποιες άλλες τα 17 τ.μ ανά κάτοικο.

Η θερμοκρασία συνεχώς αυξάνεται , τα δάση μας τα κάψαμε (Πάρνηθα, Γραμματικό, Υμηττός) , τα ποτάμια τα σκεπάσαμε με μπετόν, κλείσαμε δηλαδή όλους τους φυσικούς αεραγωγούς.

Όλοι οι επιστημονικοί φορείς, όλες οι περιβαλλοντικές οργανώσεις φωνάζουν. Φτιάξτε πάρκα, φυτέψτε δέντρα, δεν μπορούμε να γκρεμίσουμε πολυκατοικίες , μπορούμε όμως όλες τις αδόμητες περιοχές να τις χρησιμοποιήσουμε για να καλυτερεύσουμε το περιβάλλον όπου ζούμε.

Στην Αθήνα, οι αδόμητες περιοχές είναι ελάχιστες. Είναι η περιοχή του Βοτανικού και της Ακαδημίας Πλάτωνος. Γι’ αυτό , για όλους τους λόγους που προανέφερα, πρέπει λοιπόν τώρα, σήμερα, να πάρουμε τη μεγάλη απόφαση για το μέλλον των παιδιών μας.

Να κατασκευάσουμε έναν μεγάλο πνεύμονα πρασίνου, που θα εκτείνεται από τον Άγιο Τρύφωνα μέχρι τον Κηφισό και από την Λένορμαν μέχρι τη Λ. Αθηνών. Ένα πάρκο με δέντρα, νερά, αθλητικές εγκαταστάσεις, ποδηλατοδρόμιο, ανοικτό θέατρο, σχολεία κ.λ.π. Ένα πάρκο ανάσα για όλη την Αθήνα, ασπίδα προστασίας για το περιβάλλον. Και έχουμε την τύχη στην περιοχή μας να υπάρχει το αρχαιολογικό πάρκο.

Αυτό το πάρκο λοιπόν τώρα πρέπει να το αναδείξουμε για την μεγάλη παγκόσμια ιστορία του. Γιατί η Ακαδημία του Πλάτωνα ήταν το πνευματικό κέντρο της αρχαίας Ελλάδας, με την φιλοσοφική σχολή του Πλάτωνα , με το πρώτο πανεπιστήμιο του κόσμου. Πιστεύω λοιπόν ότι η πραγματική ανάγκη της κοινωνίας μας είναι η ανάπλαση - επέκταση του αρχαιολογικού πάρκου μέχρι τον Κηφισό και τη Λ. Αθηνών.

Στο πολεοδομικό χάος που υπάρχει σήμερα στην Ακαδημία Πλάτωνος η απάντηση είναι ένα νέος πολεοδομικός ανασχεδιασμός με επίκεντρο το νέο μεγάλο αρχαιολογικό – περιβαλλοντικό πάρκο που θα εκτείνεται από την Λένορμαν μέχρι την Λ. Αθηνών και από τον Αγ. Τρύφωνα μέχρι τον Κηφισό. Να καταλάβουν οι τεχνοκράτες και οι πολιτικοί του δήμου ότι οι ανάγκες των κατοίκων και της κοινωνίας μας ΔΕΝ είναι πού θα κτίσουν οι εργολάβοι αλλά πως θα συμβάλουμε στο να σώσουμε την ατμόσφαιρα, το περιβάλλον που ζούμε, την Αθήνα μας. Στα έργα και όχι στα λόγια.

Γι’ αυτό λοιπόν λέμε ΟΧΙ στην τακτοποίηση με το πολεοδομικό σχέδιο που προτείνει ο Δήμος. Λέω ΝΑΙ στο «ΟΡΑΜΑ» , ένα πραγματικό σχέδιο για την ανάπλαση της Ακαδημίας Πλάτωνος από την Επιτροπή των Κατοίκων.

Δύο προτάσεις για το κυκλοφοριακό: 1) δεν πρέπει να γίνει λεωφορειόδρομος η Αίμωνος λόγω των σχολείων και 2) δεν προέβλεψαν την σύνδεση της Ακαδημίας Πλάτωνος με στάση του ΜΕΤΡΟ. Δηλαδή να υπάρχει τοπικό λεωφορείο που να συνδέει τις γειτονιές με τη στάση του ΜΕΤΡΟ στα ΣΕΠΟΛΙΑ.


Οι δρόμοι Σβώλου, Αντιγόνης, Ιφιγενείας, δεν θα έχουν να παίξουν κανένα ρόλο στο πάρκο μας. Το αρχαιολογικό μουσείο Αθηνών θα μπορούσε να γίνει δίπλα στο υπάρχον πάρκο, στα διπλανά οικόπεδα ώστε να μην στριμώχνει – ενταφιάζει την ιερά οικία του Ακάδημου. Οι νέοι συντελεστές δόμησης , στο δικό μας το πάρκο, να είναι οι συντελεστές των δέντρων, των λουλουδιών , του θεάτρου και των σχολείων.

Να δημιουργηθεί, μέσα στην πράσινη νησίδα, ένα παιδικό χωριό , όπου τα παιδιά θα έρχονται κοντά στη φύση, στα πουλιά και τα ζωάκια. Θα γνωρίζουν τα ξεχασμένα επαγγέλματα του χωριού , με νερόμυλο και παραδοσιακό φούρνο. Καλό είναι τα παιδιά μας να γνωρίζουν το INTERNET και το laptop, όμως πρέπει να γνωρίζουν και τον πλάτανο, την ελιά, το χελιδόνι, το σπουργίτι. Τη φύση αν δεν την σεβαστείς δεν θα σε σεβαστεί και αυτή.


Σας ευχαριστώ που με διαβάσατε

Γαβριήλ Τ.
κάτοικος Ακαδημίας Πλάτωνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: