11/16/2009

Ψυρρή: από πάρκινγκ πεζόδρομος

Σε πεζόδρομους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας θα επιχειρήσει να μετατρέψει τις οδούς στου Ψυρρή ο δήμος Αθηναίων, που με καθυστέρηση αρκετών χρόνων και αφού πρώτα επέτρεψε δια της σιωπής του να γίνει η περιοχή ένα απέραντο πάρκινγκ, δηλώνει τώρα ότι θέλει να αλλάξει τον κυκλοφοριακό χάρτη.

Έπρεπε να φτάσει η κατάσταση στο απροχώρητο και να διαπιστωθεί η κυκλοφοριακή ασφυξία που κυριαρχεί στην περιοχή, για να αποφασίσει ο δήμος να βάλει τάξη στο χάος, τέλος στα διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα και να δημιουργήσει ζώνες ασφαλείας για τους πεζούς.

Έτσι, στο πλαίσιο των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων που προτείνει μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο δήμος σκοπεύει να βάλει «φρένο» στη στάση και στάθμευση των οχημάτων στην περιοχή Ψυρρή, όπου όλες οι οδοί θα γίνουν πεζόδρομοι και ήπιας κυκλοφορίας.
Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης της διέλευσης των αυτοκινήτων κατά τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή από τις 9 το βράδυ έως τις 3 τα ξημερώματα, καθώς και τις αργίες από τις 11 το πρωί μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα. Ήδη το μέτρο της απαγόρευσης ισχύει πιλοτικά από Παρασκευή έως Σάββατο, ενώ τώρα προτείνεται η απόκτηση μόνιμου χαρακτήρα και η δυνατότητα επέκτασής του τις Κυριακές και τις αργίες.

Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στου Ψυρρή πρόκειται να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια θα εγκριθούν από το σώμα για να προχωρήσει η εφαρμογή τους.

Αναγκαία, σύμφωνα με τη μελέτη, κρίνεται και η δημιουργία «διαδρόμων ασφαλούς κυκλοφορίας» των πεζών, κάτι που δεν γίνεται σήμερα λόγω των διπλοπαρκαρισμένων αυτοκινήτων.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται η δημιουργία ενός δικτύου πεζόδρομων γύρω από την Πλατεία Ηρώων και όπου αυτό δεν είναι δυνατό, η μετατροπή των οδών σε ήπιας κυκλοφορίας. Με τα νέα μέτρα, τα Ι.Χ. θα έχουν πρόσβαση μέχρι σ' ένα σημείο κοντά στην Πλατεία Ηρώων, ενώ η έξοδός τους θα γίνεται από τέσσερις κύριες οδούς: την Αθήνας, την Ερμού, τη Σαρρή και την Ευριπίδου.

Οι θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης των μόνιμων κατοίκων και των επισκεπτών διατηρούνται, εκτός από την οδό Μιαούλη η οποία προορίζεται μόνο για τους πεζούς. Επιπλέον, όλα τα πεζοδρόμια πρόκειται να διαπλατυνθούν, όπου αυτό είναι εφικτ, ενώ οι στενοί δρόμοι θα μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας.

Τέλος, προτείνεται ο καλός φωτισμός της περιοχής, η κατάλληλη ρυθμιστική σήμανση και για τους χώρους της στάθμευσης εντός της περιοχής Ψυρρή και η συστηματική αστυνόμευση για τη σωστή εφαρμογή των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: